Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Павленко О.О.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

5.1. Організація і планування державного фінансового аудиту виконання державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку

Аудит виконання державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку проведено відповідно до Порядку проведення Державною фінансовою інспекцією, її територіальними органами державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.2004 № 1017 , зокрема, шляхом аналізу [47]:

нормативно-правової бази з питань розвитку внутрішнього ринку;

даних фінансової, статистичної та оперативної звітності учасників бюджетного процесу;

ознайомлення з матеріалами засобів масової інформації з проблемних питань розвитку внутрішнього ринку.

Державний фінансовий аудит проведено на основі посадової інструкції головного державного аудитора,яка визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність державного аудитора(додаток Д).

Також, посадова особа Держфінінспекції, її територіального органу зобов'язана пред'явити керівнику суб'єкта господарювання направлення на проведення аудиту, скріплене печаткою відповідного органу, та розписатися в журналі реєстрації перевірок (у разі його наявності) (додаток Е).

Відповідно до Порядку проведення Державною фінансовою інспекцією,її територіальними органами державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм, затвердженого постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 10.08.2004 № 1017 [47],була створена програма державний фінансовий аудит виконання державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку на період до 2012 року(додаток Ж)

Відповідно до інформації, наданої Управлінням державних цільових програм Мінекономрозвитку, оцінка результативності виконання завдань і заходів Державної програми за 2009 та 2010 роки не проводилася, оскільки фінансування даної Програми не здійснювалося.

Результати оцінки результативності виконання Державної програми за 2011 та 2012 роки наведені в (таблиці 5.1.)

Таблиця 5.1.

Результати оцінки виконання Державної програми за 2011-2012 роки

Таблиця 1, %

№ п/п

Отримані результати виконання програми/ рік

2011

2012

1.

Інтегральний показник результативності виконання завдань і заходів Програми

57,75

66,5

2.

Скоригований інтегральний показник результативності виконання завдань і заходів Програми*

15,5

0

Таким чином, результативність планування та виконання завдань та заходів Програми у 2011 році становить 57,75%. В той же час, результативність виконання завдань та заходів Програми у 2011 році без врахування показника «кількість національних стандартів, прийнятих на заміну міждержавним» в межах заходу «Проведення аналізу міждержавних стандартів, прийнятих до 1992 року та розроблення національних стандартів на їх заміну» становить 15,5%, тобто виконання Державної програми слід було оцінити як неефективне.

Результативність планування завдань та заходів Програми у 2012 році становить 66,5% та без врахування заходів, що мають виконуватись у межах прямих функціональних обов’язків державних органів влади становить 0%, тобто виконання Державної програми слід було оцінити як неефективне.

Проте, в узагальнених інформаціях про організацію виконання Державної Програми за 2011-2012 роки Мінекономрозвитку, як державним замовником та відповідальним виконавцем Державної програми, оцінки ефективності програми не надано. Крім того, за оцінкою виконання Державної програми за 2011 рік не надано пропозицій та не прийнято управлінських рішень щодо забезпечення виконання завдань та заходів Державної програми в 2012 році, або доцільності чи недоцільності її виконання загалом.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 № 1001 «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади» [51] відповідно до наказу Мінекономрозвитку від 24.11.2011 № 251 «Про внесення змін до структури центрального апарату Мінекономрозвитку» утворено відділ внутрішнього аудиту.

Відповідно до Положення відділ внутрішнього аудиту є самостійним структурним підрозділом центрального апарату Мінекономрозвитку.

Головною метою діяльності відділу є здійснення в установленому порядку внутрішнього аудиту діяльності Мінекономрозвитку, а також підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Завданням Відділу є надання керівництву Мінекономрозвитку об’єктивних і незалежних висновків та рекомендацій щодо:

проведення та функціонування системи внутрішнього контролю та її вдосконалення;

проведення удосконалення системи управління;

запобігання фактам незаконного, неефективного та не результативного використання бюджетних коштів та державного майна;

запобігання виникненню помилок чи інших недоліків у діяльності Мінекономрозвитку, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Отже, на стан виконання та контролю за організацією і планування завдань і заходів Державної програми негативно впливає ряд чинників, зокрема, відсутність керівника державної цільової програми, недосконалість змісту інформації між учасниками в процесі реалізації Програми, дублювання завдань і заходів, передбачених Програмою із функціональними обов’язками центральних органів виконавчої влади – виконавцями заходів Програми, які щорічно передбачаються в державному бюджеті на їх утримання.