Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні цільові фонди.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
167.23 Кб
Скачать
  1. Пенсійний фонд України

Пенсійний фонд України — центральний орган виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсіїта готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України. Пенсійний фонд України вносить у встановленому порядку Міністру праці та соціальної політики України пропозиції з питань формування державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування, забезпечує її реалізацію.

Діяльність Пенсійного фонду України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики України.

Система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів.

Перший рівень – солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.( даної солідарна система), що базується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду на умовах та в порядку, передбачених цим Законом.

Другий рівень – накопичу вальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування ( далі – накопичу вальна система пенсійного страхування) , що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичу вальному фонді та здіснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат на умовах та в порядку , передбачених законом.

Третій рівень – система недержавного пенсійного забезпечення на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах та в порядку, передбачених законодавством про недержавне пенсійне страхування.

Перший та другий рівні системи пенсійного забезпечення в Україні становлять систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Другий та третій рівні системи пенсійного забезпечення в Україні становлять систему накопичу вального пенсійного забезпечення.

Принципи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування визначуються статтею 7 закону.

Джерелами формування коштів Пенсійного фонду:

1. єдиний внесок ( розглянути розщеплення внеску) на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

2. інвестиційних дохід, який отримується від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах;

3. кошти державного бюджету та цільові фонди, що перераховуються до Пенсійного фонду у випадках , передбачених законом;

4. суми від фінансових санкцій, застосованих відповідно до закону та інших законів до юридичних та фізичних осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за ці порушення;

5. благодійні внески юридичних та фізичних осіб;

6. добровільні внески;

7. інші надходження відповідно до законодавства;

Кошти Пенсійного фонду не включаються до складу Державного бюджету України і не підлягають оподаткуванню.

Кошти Пенсійного фонду використовуються на:

  1. виплату пенсій, передбачених законом ;

В основу розрахунку пенсій беруться дані персоніфікованого обліку, які містять інформацію про страховий стаж та заробітну плату з якої сплачені страхові внески. Заробіток для призначення пенсій обчислюється за даними персоніфікованого обліку за всі періоди страхового стажу, набутого в новій системі.

  1. надання соціальних послуг, передбачених законом;

  2. фінансування адміністративних витрат, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду;

  3. оплату послуг з виплати та доставки пенсій;

  4. формування резерву коштів Пенсійного фонду;

Забороняється використання коштів Пенсійного фонду для оплати договорів

страхування довічних пенсій і одноразових виплат.

Накопичу вальний фонд створюється Пенсійним фондом як цільовий позабюджетний фонд.

Джерелами формування коштів накопичувального фонду є:

1.страхові внески застрахованих осі . що спрямовуються до накопичу вального фонду;

2. інвестиційний дохід, що створюється внаслідок розміщення та інвестування коштів Накопичувального фонду в порядку, встановленому законом;

3. суми від фінансових санкцій, застосованих відповідно до закону та інших законів до юридичних і фізичних осіб за порушення встановленого законодавством порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків, що спрямовуються до Накопичу вального фонду , та використання коштів Накопичу вального фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених відповідно д закону на посадових осіб та громадян за ці порушення.

Кошти накопичувального фонду використовуються на:

  1. інвестування з метою отримання доходу на користь застрахованих осіб;

  2. оплату договорів страхування довічних пенсій або здійснення одноразових виплат;

  3. оплату послуг компаній з управління активами;

  4. оплату послуг виконавчої дирекції Пенсійного фонду , пов’язаних з адміністративним управлінням Накопичувальним фондом, у тому числі на проведення тендерів, у порядку та розмірах, установлених Радою Накопичу вального фонду;

  5. оплату послуг радника з інвестиційних питань;

  6. оплату послуг зберігача;

  7. оплату послуг із проведення планової аудиторської перевірки.

Забороняється використання коштів накопичу вального фонду для забезпечення виплат пенсій та надання соціальних послуг із солідарної системи та на інші цілі, не передбачені законом.

Кошти Накопичувального фонду є власність застрахованої осіб, які сплачували страхові внески до цього фонду , та належать кожній особі в частині, облікованій на її накопичувальному пенсійному рахунку.

На додаток до солідарної та накопичувальної складових державного пенсійного забезпечення в Україні створюється система недержавного пенсійного забезпечення. Головною рисою цієї системи є добровільність, адже ніхто не вправі примушувати особу брати участь в цій системі.