Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

П.П. Микитюк

інноваційний

менеджмент

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

"Економічна думка" Тернопіль - 2006

УДК 330.341.1 + 658.8

ББК 65.050.9 (4Укр) я73 + 65.9 (4Укр) 29-55я73 М 59

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (лист № від )

Рецензенти:

Я.Д. Крупка, доктор економічних наук, професор декан факультету „ Обліку і аудиту " (Тернопільський державний економічний університет).

Т.Г. Дудар, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри аграрного менеджменту та права (Тернопільський державний економічний університет).

Я.В. Соляр, керуючий філією „ Тернопільського Центрального відділення Промінвестбанку ".

Микитюк П.П.

Інноваційний менеджмент:Навчальний посібник. - Тернопіль: Економічна думка, 2006. - 295 с.

І8БК

Цей навчальний посібник охоплює всі теми, передбачені програмою нормативної дисципліни „Інноваційний менеджмент" для студентів спеціальності „Менеджмент організацій" напрямку підготовки 0502 „Менеджмент" В навчальному посібнику розглядаються теоретичні і методологічні основи управління процесами інноваційного розвитку господарюючих суб'єктів, особливості організаційних форм інноваційних компаній, їхня тактика і політика на різних етапах життєвого циклу виробів і організацій. Значна увага приділена питанням прогнозування, планування і забезпечення досягнення бажаних результатів, що сприяють інноваційному розвитку підприємств з обліком зовнішніх і внутрішніх факторів середовища. Наприкінці кожного розділу наводяться контрольні запитання. У посібнику також вміщено тести для перевірки знань студентів та термінологічний словник.

Розраховано на студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, викладачів вузів, підприємців і керівників-практиків, яких цікавлять проблеми інноваційного менеджменту.

І8БК © П.П. Микитюк, 2006

© ТДЕУ "Економічна думка", 2006

Зміст

інноваційний 1

менеджмент 1

Т 18

2.4. Причини та джерела інноваційних ідей 73

нові знання. 77

2.5. Чинники успішності та невдач нововведень 83

Контрольні запитання: 87

Розділ 3. Державне регулювання та підтримка інноваційної 87

діяльності 87

3.1 Мета та принципи регулювання інноваційної політики 87

3.2 Методи державного регулювання інноваційної діяльності 90

1. Закони і законодавчі акти. 91

2.Обсяги і джерела інвестування інновацій 91

4. Норми і нормативи 93

5. Ціноутворення 94

6. Ставки податків і пільги з оподаткування 95

7. Відсотки за кредит і державні гарантії 97

8. Державні замовлення і закупівлі 98

9. Мито і митні податки 99

10. Ліцензії і квоти 101

11. Підтримка інфраструктури утворень 102

3.3 Система державного регулювання інноваційної діяльності 103

1. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у 105

2. Центральні органи виконавчої влади: 106

Контрольні запитання: 110

Розділ 4. Типи організаційних структур управління і методи організації забезпечення інноваційних процесів на підприємстві 110

4.1. Особливості побудови організаційних структур НДДКР 110

4.2. Основні види організаційних структур НДДКР 117

4.3. Основні методи організації інноваційного процесу 122

4.4. Організація роботи «змішаних бригад» 124

4.5. Досвід управління науково-дослідною діяльністю в японській компанії «Мацусіта електрик індастріал» 128

Контрольні запитання: 134

Розділ 5. Управління інноваційним розвитком підприємства 135

5.1. Економічні передумови управління інноваційним розвитком господарюючих суб'єктів у нестабільному середовищі 135

5.2. Концепція управління інноваційним розвитком підприємств 140

5.3. Структура організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком підприємства 147

Контрольні запитання: 152

Розділ 6. Управління інноваційним проектом 153

6.1. Суть інноваційних проектів і їх зміст 153

6.2. Розробка концепції інноваційного проекту 160

Еож =1 Ег • Рг, (6.1) 164

6.3. Планування інноваційного проекту 164

6.4. Організація менеджменту інноваційною програмою 169

6.5. Організація контролю і регулювання програми 174

Контрольні запитання: 179

Розділ 7. Управління ризиком в інноваційній діяльності 180

7.1. Інновації і ризик: проблеми і методи оцінки 180

7.2. Порівняльний аналіз метолів кількісної оцінки ризику 186

7.3. Теоретико-методологічні основи факторного аналізу ризику в • •• • і • умовах нечіткої оцінки впливу окремих факторів 190

Розділ 8. Система стимулювання інноваційної діяльності на 211

підприємстві 211

Розділ 9. Оцінка ефективності інновацій 242

ТР в - с 255

І л, 255

ф (І) = П (І) - О (І), (9.13) 259

Ф(І) = [[(І) - О(І) + П2(І) - О2(І)] = ф (І) + Ф(І). (9.14) 259

Основні поняття та терміни інноваційного менеджменту 267

Тести для самоконтролю одержаних знань 280

Список використаних джерел 298

Вступ

За сучасних умов орієнтації економіки України на підвищення конкурентоспроможності надзвичайно важливого значення набуває активізація інноваційної діяльності, оскільки без цього неможливим є здійснення прогресивних структурних зрушень у країні, суттєве оновлення реального сектора й загалом забезпечення сталого соціально-економічного розвитку держави.

У наш час нововведення охоплюють усі сфери людської діяльності, радикально впливають на процес господарювання, змінюють соціально- економічні відносини в суспільстві. Неперервні і постійні інновації стають необхідною та природною формою існування будь-якої фірми, забезпечують їй конкурентоспроможність і виживання на ринку.

Характерною рисою сучасності є інтенсивне зростання інноваційної активності на міжнародному рівні: збільшуються державні витрати на науково- дослідні розробки, змінюються системи освіти і професійної підготовки спеціалістів, створюються нові наукомісткі галузі виробництва, формуються національні інноваційні системи; осягаються процеси введення і поширення інновацій — як вони працюють і як змусити їх працювати краще. Отже, інноваційні процеси охоплюють усі зміни, що відбуваються на планеті внаслідок людської діяльності. Інновації — це інструмент впливу на соціально- економічний процес розвитку суспільства. Тому інноваціями необхідно управляти. Цей процес управління називається інноваційним менеджментом.

Проблемам інноваційної політики присвячені дослідження цілого раду відомих вітчизняних та іноземних учених-економістів. Проте значна кількість питань удосконалення організаційно-економічного механізму активізації інноваційної діяльності й досі залишаються не висвітленими і потребують теоретичного, методичного та практичного вирішення. Нинішній стан регулювання інноваційної діяльності поки що не повною мірою відповідає сучасним вимогам і не має необхідної комплексної методологічної основи. Поява в учбових планах українських ВНЗ дисципліни «Інноваційний менеджмент» продиктовано вимогами самого життя. Інноваційні процеси, їх впровадження в нові технології, нові продукти є основою економічного розвитку. Для розвиненої економіки характерна конкуренція самостійних фірм, зацікавлених в оновленні продукції, наявності ринку конкуруючих нововведень.

Опанування механізму управління інноваційними процесами є передумовою суттєвих радикальних рішень у сфері господарського, політичного і в цілому суспільного життя нашої країни. Принципово нові рішення називаються проривом, що означає розв'язання проблем новим, нетрадиційним шляхом. Це створює новий спосіб мислення і забезпечує ефективніші засоби виходу з кризових ситуацій.

Подальший економічний розвиток України, перспектива посісти належне місце в європейському співтоваристві та світі залежать насамперед від опанування інноваційної моделі економічного розвитку.

Студентам вищих навчальних закладів економічного профілю важливо усвідомлювати, що управління нововведеннями є серцевиною підприємницької діяльності, необхідною умовою успішного бізнесу, оскільки саме нововведення сприяють підвищенню якості і зниженню собівартості продукції, забезпечують її конкурентоспроможність, а відтак — й ефективну присутність підприємств і організацій на ринку товарів і послуг. Майбутні фахівці мають оволодіти теоретичними основами, методологією й практичними навичками інноваційного менеджменту, усвідомити принципи формування й реалізації державної інноваційної політики, особливості організації інноваційної діяльності в ре-і іонах, основні напрями вдосконалення інноваційної діяльності в окремих галузях економіки, навчитися самостійно вирішувати інноваційні завдання — від прогнозування можливих нововведень до їхнього комерційного використання у підприємницьких структурах.

Запропоноване видання є першою вдалою спробою повного висвітлення всіх розділів програми і може бути рекомендованим для студентів, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів, керівників і спеціалістів науково- дослідних організацій, а також широкого кола ділових людей.

Розділ 1. Сутність розвитку та основні поняття інноваційного

менеджменту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]