Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_predpriyatiy_CHast_4.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

3 Вступ

Фінанси підприємств – одна з основних нормативних дисциплін підготовки бакалавра фінансових та економічних спеціальностей.

Основним джерелом фінансових ресурсів країни є фінанси підприємств, які посідають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства, оскільки функціонують перш за все у сфері, де створюється валовий внутрішній продукт.

В процесі перерозподілу валового внутрішнього продукту з метою створення централізованого державного фонду грошових ресурсів держави для фінансування суспільних функцій найважливішу роль відіграють податки. За рахунок податків держава здійснює свою економічну та соціальну політику, зовнішньоекономічну діяльність та оборону країни.

Фінансовий стан підприємств обґрунтовується рівнем ведення їх виробничо-фінансової діяльності. Рівень же ведення виробничо-фінан-сової діяльності підприємств значною мірою визначається рівнем керування. Вироблення управлінських рішень, оцінка та вибір найбільш ефективних варіантів, форм і засобів їхнього виконання здійснюється на основі планування.

Вивченню загальних положень про систему оподаткування та види податків, що сплачують підприємства, а також про фінансове планування на підприємстві призначений цей навчальний посібник. В посібнику розглянуті наступні питання:

- сутність оподаткування підприємств та податкова система;

- види платежів підприємств державі;

- функції податків;

4

- принципи та елементи системи оподаткування;

- прямі та непрямі податки;

- платежі за ресурси;

- збори та цільові відрахування, що сплачує підприємство;

- місцеві податки і збори;

- оподаткування суб’єктів малого підприємництва;

- фінансова стратегія і перспективне планування;

- зміст, завдання та методи фінансового планування;

- поточний фінансовий план та порядок його складання;

- значення і зміст оперативного фінансового плану.

Запропонований навчально-методичний комплекс для вивчення основ фінансів підприємств складається з навчально-методичного за-

безпечення вказаних тем із вказівкою методичних порад з її вивчення; навчальних завдань; завдань з перевірки знань. Запропоновано теми рефератів, тести, практичні завдання, варіанти до самостійного виконання практичних завдань; рекомендована література.

5 Програма курсу

Тема 1. Основи фінансів підприємств

Поняття і сутність фінансів підприємств. Функції фінансів як внутрішня властивість і форма прояву їх сутності. Фінанси підприємств в умовах формування ринкової економіки.

Сфери фінансових відносин підприємств. Фінансові відносини між підрозділами підприємств, між господарюючими суб’єктами, з державою, з банками, страховими компаніями.

Грошові доходи, грошові фонди, фінансові ресурси підприємств. Методи і способи формування фінансових ресурсів. Внутрішні і зовнішні джерела. Власні, позичені і залучені кошти. Державне регулювання формування фінансових ресурсів підприємств і ефективності їх використання.

Основи організації фінансів підприємств: саморегулювання, самоокупність, самофінансування. Особливості організації фінансів залежно від форм власності, галузі економіки, організації бізнесу, сфери діяльності.

Фінансова діяльність підприємства. Зміст, задачі і організація фінансової роботи на підприємствах. Поняття фінансового механізму підприємства та характеристика його основних елементів.

Соседние файлы в предмете Финансы предприятия