Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна політика і ек. безпека_курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать
  1. Загальні положення

Курсова робота є заключним етапом вивчення дисципліни "Соціальна політика та економічна безпека підприємства". Вона призначена для закріплення теоретичних знань і практичних навичок, отриманих у процесі лекційних, практичних і індивідуальних занять, а також для вироблення у студентів уміння самостійного дослідження і прийняття рішень, зв'язаних з соціальною політикою підприємства та його економічною безпекою.

Метою курсової роботи є закріплення теоретичних положень і одержання практичних навичок з оцінки рівня економічної безпеки та засобів її забезпечення щодо визначеного рівня реального підприємства.

Методика і способи рішення конкретних задач містяться в даних методичних рекомендаціях, конспекті лекцій, літературних джерелах, що рекомендуються, а в окремих випадках можуть бути запропоновані студентом самостійно.

Рекомендується виконання курсової роботи на тему: „Економічна безпека підприємства (на прикладі _______________________________)”, розгорнутий план і (назва підприємства)

рекомендації до виконання якої наведені нижче.

Підприємство обирається студентом самостійно. Детальний перелік питань, що розглядаються, затверджується керівником роботи протягом першого місяця з початку семестру (для студентів заочної форми навчання) або впродовж двох тижнів з початку семестру (для студентів денної форми навчання).

Вибір теми курсової роботи, узгодження назви і плану має бути обов’язково погоджено із консультантом.

  1. Структура курсової роботи

Курсова робота складається з двох основних розділів.

1. Теоретичний розділ – короткий огляд наукових робіт щодо оцінки та забезпечення економічної безпеки підприємства, в тому числі приділити особливу увагу кадровій та соціальній складовій безпеки.

2. Розрахунково-аналітичний розділ. Використовуючи вихідні дані свого підприємства, виконуються розрахунки та обґрунтування відповідно до затвердженого завдання на курсову роботу.

Структура та обсяг курсової роботи:

  • Вступ

-

3-4 с.

  • Розділ 1

-

10-12 с.

  • Розділ 2

-

25-30 с.

  • Висновки

-

2-4 с.

  • Перелік посилань

-

2 с.

  • Додатки – якщо в них виникає необхідність

-

Разом

-

40-50 с.

  1. Методика виконання курсової роботи

У вступі необхідно підкреслити актуальність забезпечення економічної безпеки підприємства України в теперішній час в цілому і оремо для визначеного підприємства. Назвати об’єкт, предмет дослідження, мету, стисло – основні завдання; методи дослідження, що використовувалися в роботі.

У теоретичній частині необхідно:

1. Надати стислий критичний огляд основних підходів щодо визначення „економічної безпеки підприємства” як економічного поняття та навести своє тлумачення або погодження з думкою якогось фахівця, яке і буде враховане в роботі в подальшому.

2. Зробити огляд методів оцінки рівня економічної безпеки підприємства та обґрунтувати область використання методу, який буде обраний або заданий керівником в роботі.

3. За обраним (або заданим) методом розглянути перелік основних критеріальних показників (показника) та градації рівня економічної безпеки, які існують в науковій літературі.

Курсова робота виконується з метою придбання навичок самостійного розрахунку, обґрунтуванню і аналізу основних показників, що відображають економічну безпеку конкретного підприємства. Результати роботи можливо використати для виконання окремих розділів магістерської роботи.

Для виконання курсової роботи необхідно наступне:

1.Затвердити тему і перелік детальних питань для розробки, а також графік виконання роботи у керівника.

2. Вивчити за підручниками та учбовими посібникам теоретичні питання економічної безпеки та соціальної політики підприємства.

3. Зібрати вихідні дані.

У розрахунково-аналітичній частині зробити наступне:

1. Стисло описати підприємство, що є об’єктом дослідження в курсовій роботі (його назву, організаційно-правову форму, організаційну структуру, основні види продукції, що випускаються, надати основні техніко-економічні показники за останні 2-3 роки, описати його конкурентів і основних споживачів).

2. Обґрунтувати склад основних функціональних складових економічної безпеки визначеного підприємств (можливо самостійно, можливо із використанням експертних методів).

Обрати одну із складових економічної безпеки, найбільш вагому для підприємства, що розглядається, розрахунки за якою будуть найбільш детальними в роботі.

3. Якщо в якості методу визначення економічної безпеки обраний пороговий метод, необхідно:

а) зробити вибір і обґрунтування градацій економічної безпеки підприємства, що будуть застосовані в роботі;

б) обрати визначальні показники за всіма функціональними складовими. Доцільно обрати для складової, що детально розглядається в роботі, кількість показників 68, для інших – до 5 показників.

в) для кожного визначального показника з’ясувати (розрахувати або прийняти) порогові значення. Останні можуть бути крапкові, граничні або діапазонні.

Якщо в роботі прийнятий пороговий метод з кількістю градацій, більше двох (безпечно, небезпечно), наприклад, чотири (нормально, передкризове, кризове, критичне), необхідно для кожної градації установити порогові значення;

г) для реального підприємства необхідно зібрати вихідні дані для встановлення фактичних визначальних показників економічної безпеки підприємства за 3 останні роки.

д) оцінити економічну безпеку підприємства за кожний рік, надавши результати порівняння фактичних і порогових показників у формі таблиці і (або) графічно.

е) запропонувати заходи щодо забезпечення або попередження й нейтралізації загроз економічної безпеки підприємства в майбутньому.

4. Якщо в якості методу оцінки економічної безпеки підприємства обраний ресурсно-функціональний метод необхідно:

а) за кожною функціональною складовою обрати (визначити за найменуванням) погрози та засоби їх отримання або запобігання;

б) за кожною погрозою визначити шкоду (ризик) та поділити його на попереджений завдяки засобу стримання або запобігання та на не попереджений;

в) за кожним засобом попередження або запобігання погрози визначити необхідні витрати для його реалізації;

г) із використанням чисельних методів [19, с. 4053] визначити експертним методом вагу окремих функціональних складових. Достовірність результатів експертів перевірити за допомогою будь-якого методу узгодження думок експертів [19, с. 54-60, 18, с. 229232];

д) для реального підприємства визначити окремі критерії економічної безпеки підприємства за кожною функціональною складовою за формулою:

, (1)

де - критерій економічної безпеки підприємства за і-ою функціональною складовою;

- відповідно попереджена і не попереджена шкода (ризик) за і-ою функціональною складовою, грн./рік;

- витрати на реалізацію заходу попередження (компенсації) погрози за і-ою функціональною складовою, грн./рік.

Якщо витрати носять інвестиційний характер, то їх величина помножується на депозитну ставку для юридичних осіб.

Величина може бути розрахована також із урахуванням часу інвестиції, розподіляються ризики й витрати [Ек.пром.пр.-я, розділ 7.]

е) розраховується сукупний критерій економічної безпеки за формулою:

, (2)

де КЕБ - сукупний критерій економічної безпеки;

і – вага і-ої функціональної складової економічної безпеки підприємства;

n – кількість функціональних складових економічної безпеки підприємства;

ж) аналіз сукупного критерію та відповідні рекомендації виконуються на підставі порівняння розрахованого критерію з його величиною на даному підприємстві в попередньому році або із сукупним критерієм кращого підприємства галузі.