Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Metodichka_Praktika_oznakomitelnaya

.pdf
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

КАФЕДРА АВТОМАТИЗОВАНИХ ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ СИСТЕМ

ТА ЕЛЕКТРОПРИВОДА

РОБОЧА ПРОГРАМА

навчально-ознайомлювальної практики (для студентів I курсу спеціальності “Автоматизовані електромеханічні системи та електропривод”

денної та заочної форм навчання)

Затверджено на засіданні кафедри АЕМС Протокол № від

Рекомендовано на засіданні методради ДонГТУ

Протокол № ___ від ________

Алчевськ

ДонДТУ

2009

УДК 621.3

Робоча програма навчально-ознайомлювальної практики (для студентів I курсу спеціальності “Автоматизовані електромеханічні системи та електропривод” денної та заочної форм навчання) / Укл. А.Б.Жукевич, Д.І.Морозов. – Алчевськ: ДонГТУ, 2009. – 65 с.

В методичних вказівках розглянуто мету та задачі практики студентів під час проходження навчально-ознайомлювальної практики, вказано теми занять та екскурсій студентів до провідних баз практики, основної з яких є ВАТ “Алчевський металургійний комбінат”. Розглянуто основні технологічні схеми роботи різних ділянок металургійного виробництва повного циклу: доменного та мартенівського цехів, прокатних цехів ВАТ АМК. Програма доповнена знайомством з новими технологіями виробництва сталі, готової продукції, які було впроваджено на ВАТ АМК з 2004 по 2008 роки (конверторне виробництво, безперервна розливка сталі). Розглянуто роль та місце електроприводу в технологічній схемі заводу, основні вимоги до електроприводів, застосованих на технологічних агрегатах основних цехів заводу. Розглянуто принципи побудови електроприводів з застосуванням двигунів постійного та перемінного струму.

Укладач

А. Б. Жукевич, доц.

 

Д. І. Морозов, доц.

Відповідальний за випуск

В. П. Яблонь, доц.

Відповідальний редактор

О. І. Мотченко, проф..

2

 

 

ЗМІСТ

 

Основні правила техніки безпеки..........................................................................

4

1

Загальні положення..........................................................................................

8

 

1.1

Мета і задача практики .............................................................................

9

 

1.2

Термін і зміст практики ..........................................................................

10

 

1.3

Навчальні заняття і екскурсії .................................................................

11

 

1.4

Звітність про практику............................................................................

12

2

Загальна характеристика металургійного виробництва.............................

14

3

Доменне виробництво....................................................................................

16

4

Виробництво сталі..........................................................................................

26

 

4.1

Конверторне виробництво......................................................................

28

 

4.2

Мартенівське виробництво сталі...........................................................

31

 

4.3

Електросталеплавильне виробництво сталі..........................................

35

5

Розливання сталі.............................................................................................

38

 

5.1

Розливання сталі в ізложниці.................................................................

38

 

5.2

Безперервне розливання сталі................................................................

40

6

Обробка металів тиском. Прокатне виробництво.......................................

44

 

6.1

Обтискні реверсивні стани гарячої прокатки.......................................

54

 

6.2

Товстолистові стани гарячої прокатки..................................................

56

 

6.3

Крупносортні стани.................................................................................

58

6.4Технологічні вимоги до електроприводів механізмів прокатних

станів, принципи побудови електроприводів.................................................

59

Перелік літератури................................................................................................

64

ПЕРЕЛІК ІЛЮСТРАЦІЙ......................................................................................

65

3

Основні правила техніки безпеки

При проходженні навчально-ознайомлювальної практики передбачені наступні види навчальних занять: лекції, практичні і семінарські заняття, екскурсії на базові підприємства практики, робота в навчальних лабораторіях. У зв'язку з цим виконання вимог техніки безпеки – основна умова успішного проходження практики студентами.

Майбутні фахівці електромеханіки (електрики) готуються для роботи на промислових підприємствах. Навчально-ознайомлювальна практика студентів присвячена знайомству з електроустановками промислових підприємств. Вимоги техніки безпеки, пропоновані до електроустановок, регламентуються «Правилами технічної експлуатації і безпеки обслуговування електроустановок промислових підприємств». Знання загальних положень цих правил є обов'язковим для студентів. Основні витяги цих правил викладені нижче:

1)Відповідальним за правильну і безпечну експлуатацію електроустановок на окремих ділянках підприємства є енергетики (старші електрики) цих ділянок, цехів, начальник підстанції і т.п.

2)Головний енергетик підприємства, а також кожен керівник будьякої ділянки електрогосподарства є відповідальними за підлеглий їм персонал. Вони зобов'язані добре знати свій персонал, при організації робіт в електроустановках враховувати їхні кваліфікаційні групи з техніки безпеки.

3)При виконанні робіт при повному знятті напруги повинні бути прийняті наступні міри безпеки: на відключені апарати повішені попереджувальні плакати, зняті і прибрані запобіжники, застосований механічний запор чи ізоляційні прокладки між ножами і губками рубильників і т.п.

4

4)Роботи, що вимагають підйому на висоту та виконуються зі сходин чи риштування, повинні вироблятися при повному знятті напруги не менш чим двома робітниками.

5)При роботах з частковим зняттям напруги, коли частина електроустановки відключена, але поблизу інша частина чи інші електроустановки знаходяться під напругою і доступні для виконуючого роботи, останні повинні виконуватися двома робітниками.

6)Усні і телефонні розпорядження на провадження робіт в електроустановках мають право віддавати керівники, уповноважені на це розпорядженням головного енергетика підприємства з кваліфікацією не нижче групи IV.

7)При роботах з повним зняттям напруги з електроустановки чи частковим зняттям напруги повинні бути виконані технічні заходи в наступній послідовності (технічні заходи може виконати одноосібно допускаючий, чи з дозволу організуючого роботу – виконавець ро-

біт):

7.1) Зроблено необхідні відключення на ділянці, виділеній для робіт, і прийняті додаткові заходи, що перешкоджають помилковій подачі напруги до місця роботи.

7.2) Встановлено огородження, повішені попереджувальні плакати.

7.3) Перевірено відсутність напруги на частині електроустановки, призначеної для роботи.

7.4) Приєднані до заземлювальної шини і накладені безпосередньо після перевірки відсутності напруги переносні заземлення, повішений плакат «Працювати тут».

8)Керівник, що віддає розпорядження на провадження робіт (письмове, усне чи телефонне), призначає:

5

8.1) Виконавця робіт із кваліфікацією не нижче III, відповідального за виконання робіт і дотримання вимог безпеки, що наказуються Правилами.

8.2) Допускаючого до роботи з кваліфікацією не нижче групи III, зобов'язаного зробити зв'язані з нею необхідні відключення, а також виконати всі інші необхідні умови провадження робіт заходи, що забезпечують безпеку працюючих.

8.3) Членів бригади з кваліфікаційною групою, що відповідає умовам провадження робіт.

9)Перед початком роботи виконавець робіт приймає місце від допускаючого, керує роботою і несе відповідальність за дотримання членами бригади мір безпеки. Він зобов'язаний інструктувати бригаду й у процесі роботи стежити за безпекою персоналу.

10)Робітники, включені до складу бригади, відповідають за виконання дорученої їм роботи і за дотримання ними особисто усіх вимог безпеки, що наказуються Правилами. При цьому роботи з розпорядження, записаному в журналі провадження робіт, виконуються не менш чим двома робітниками.

11)При провадженні робіт в електроустановках персонал зобов'язаний користатися захисними засобами, приладами, пристроями і пристосуваннями, призначеними для захисту персоналу, що працює в електроустановках на частинах чи поблизу частин, що знаходяться під

напругою, від поразки електричним струмом, дії електричної дуги і т.п. До захисних засобів відносяться:

11.1) Захисні засоби, призначені для захисту від поразки електричним струмом шляхом ізоляції людини від частин, що знаходяться під напругою: штанги, кліщі, інструмент з ізолюючими

6

ручками, діелектричні рукавички, рукавиці, боти і калоші, що ізолюючі підставки, гумові килими і доріжки.

11.2) Переносні покажчики напруги і струмовимірювальні кліщі. 11.3) Переносні захисні заземлення, переносні огородження і попе-

реджувальні плакати, пояси, канати.

11.4) Захисні засоби від дії дуги, продуктів горіння і механічних ушкоджень: захисні окуляри, брезентові рукавиці, протигази.

12)Усі захисні засоби систематично піддаються контролю з метою перевірки їхнього стану, поза залежністю від того, знаходяться вони в роботі чи в запасі. Норми і терміни електричних іспитів захисних засобів пропонуються Правилами. (Наприклад, рукавички гумові діелектричні для роботи в установках до 1000В повинні оглядатися перед кожним використанням, періодично 1 раз у 6 місяців проходити іспит напругою 2,5кВ постійного струму, протягом 1 хвилин, при цьому струм, що протікає через рукавички не повинен перевищувати 2,5 мА).

13)Весь персонал, що працює в електроустановках, повинен мати кваліфікаційні групи від II до V. При цьому передбачено:

керівник, що підписує наряд чи віддає розпорядження на роботи в електроустановках вище 1000В, повинен мати кваліфікацію групи

V;

допускаючий до роботи повинен бути з кваліфікацією не нижче групи

IV;

відповідальний керівник робіт – із кваліфікацією групи V;

виконавець робіт – із кваліфікацією не нижче групи IV;

спостерігаючий – із кваліфікацією групи III;

робітники, включені до складу бригади, повинні бути з кваліфікаційною групою, що відповідає умовам робіт, які виконуються.

7

1 Загальні положення

Навчально-ознайомлювальна практика є першим етапом виробничої практики студентів і проводиться під керівництвом викладача випускаючої кафедри.

Уперіод проходження практики студент зобов'язаний:

строго додержувати дисципліни й організованість;

неухильно й у повному обсязі виконувати програму практики;

дотримувати правила внутрішнього розпорядку місця проходження виробничої практики і техніки безпеки на території й у цехах виробничого підприємства.

Основна задача керівника - своєчасне і чітке рішення всіх питань по організації, проведенню і методичному забезпеченню практики, суворий контроль за виконанням студентами програми практики, дотриманням правил техніки безпеки і трудової дисципліни, а також організація і своєчасне проведення звітності студентів.

Під час проходження практики кожен студент веде щоденник, у який щодня записує результати проробленої роботи відповідно до програми: теми прослуханих лекцій і виконаних лабораторних робіт; теми практичних занять по основних розділах теоретичного курсу навчання; коротку характеристику цеху, основних металургійних циклів, коротку характеристику основного електроустаткування й ін.; коротку характеристику лабораторій і розміщених у ній лабораторних стендів, конкретний зміст пророблених операцій (пайка, монтаж, налагодження і т.п.) при профілактиці і модернізації лабораторних практикумів на кафедрі. По можливості запису в щоденнику ілюструються схемами, рисунками, графіками і т.п.

8

Керівник практики періодично переглядає щоденники студентів і робить у них відповідні відмітки.

Під час проходження практики кожен студент складає звіт, що разом із щоденником здається на перевірку керівнику практики за 3-4 дня до закінчення практики. Звіт по навчально-ознайомлювальній практиці повинен бути акуратно написаний чорнилом на аркушах папера А4 і містити титульний лист установленого зразка. На титульному листі обов'язково повинна бути особиста підпис студента і дата здачі звіту студентом на перевірку викладачу.

Залік по практиці (диференційований) приймає керівник практики в останній день її проведення.

До захисту звітів по навчально-ознайомлювальній практиці допускаються тільки ті студенти, що у повному обсязі виконали програму практики.

У випадку одержання студентом під час захисту звіту незадовільної оцінки кафедрою зважується питання про надання йому можливості для повторної здачі заліку з доробкою звіту і додатковою підготовкою, або про необхідність повторного проходження практики в період літніх канікул.

При неявці студента для проходження навчально-ознайомлювальної практики без поважної причини зважується питання про подальше перебування студента в інституті.

1.1 Мета і задача практики

Метою навчально-ознайомлювальної практики є ознайомлення студентів зі структурою і функціями сучасних промислових підприємств коксохімічного, металургійного, машинобудівного виробництв, КБ, НДІ (у тому числі з науково-дослідною лабораторією й обчислювальною технікою випускаючої кафедри) - місцями майбутньої роботи електромеханіка,

9

одержання уявлень про майбутню діяльність і закріплення впевненості в правильності вибору майбутньої професії.

У результаті проходження навчально-ознайомлювальної практики студенти повинні:

ознайомитися зі структурою, основним електроустаткуванням і вимірювальною апаратурою підприємства, КБ, НДІ, обчислювальних центрів, лабораторій випускаючої кафедри;

вміти оцінити функції, виконувані електроприводом виробничого механізму;

одержати конкретне уявлення про необхідність використання електропривода у ведучих галузях народного господарства, про його велику роль у процесі автоматизації виробничих процесів;

виробити глибокий інтерес до обраної спеціальності; придбати найпростіші практичні навички по безпечних методах ро-

боти з електроустаткуванням, а також роботу з вимірювальною та реєстраційною апаратурою, шляхом особистої участі в монтажі, налагодженні і ремонті лабораторних стендів.

1.2 Термін і зміст практики

Навчально-ознайомлювальна практика студентів відповідно до навчального плану продовжується 4 тижня по 6 годин на день.

Основними базами навчально-ознайомлювальної практики є ВАТ «Алчевський металургійний комбінат», ВАТ «Алчевськкокс», на яких застосовуються найрізноманітніші системи автоматизованих електроприводів постійного та перемінного струму, наявні роботизовані ділянки й установки з різними технологічними процесами, власна теплова електростанція, високовольтні підстанції, а також велика кількість різноманітних загальпромислових механізмів.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]