Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_vkazivki_po_TOE.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Кафедра теоретичної та загальної електротехніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт

з курсу "Теоретичні основи електротехніки"

Частина 1

(для студентів спеціальностей 6.050802 «Електронні системи», 6.050702 «Електричні машини і апарати», «Електромеханічні системи», 6.050102 «Спеціалізовані комп’ютерні системи» ІІ курсу усіх форм навчання)

Рекомендовано

на засіданні кафедри ТЗЕ

Протокол № 9 від 11.05.2010

Затверджено

на засіданні методради ДонДТУ Протокол № 6 від 14.05.2010р

Алчевськ

ДонДТУ

2010

УДК 621.3.01

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курс теоретичні основи електротехніки. Ч.1 (для студ. спец. 6.050802 «Електронні системи», 6.050702 «Електричні машини і апарати», «Електромеханічні системи», 6.050102 «Спеціалізовані комп’ютерні системи» ІІ курсу усіх форм навч.)/Укл.: В.Г. Дрючин – Алчевськ: ДонДТУ, 2010. – 78 с.

Наведено порядок проведення і оформлення лабораторних робіт з теоретичних основ електротехніки. Містить теоретичні питання і питання контролю знань.

Укладач: В. Г. Дрючин, доц.

Відповідальний за випуск Н. А. Борисова, зав. лаб.

Відповідальний редактор В. Г. Дрючин, доц.

ЗМІСТ

1 ОСНОВНы ПОЛОЖЕННЯ 4

2 ПрАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ 5

3 ОПИС ЛАБОРОТОРНОГО СТЕНДУ 7

Лабораторна робота 1. Дослідження нерозгалуженого ланцюга постійного струму і його елементів…………………..………………….………8

Лабораторна робота 2. Складний ланцюг постійного струму………...14

Лабораторна робота 3. Дослідження лінії електропередачі(ЛЕП) постійного струму…………………………………………………………..21

Лабораторна робота 4.Дослідження ланцюгів змінного струму при послідовному і паралельному з’єднаннях елементів……………………..29

Лабораторна робота 5. Ланцюг змінного струму зі змішаним з’єднанням ділянок……………………………………………………….36

Лабораторна робота 6. Резонанс напруги……………………………....43

Лабораторна робота 7. Резонанс струмів……………………………….48

Лабораторна робота 8. Дослідження ланцюгів змінного струму з взаємною індукцією……………………………………..……………............53

Лабораторна робота 9. Трифазний ланцюг при сполученні у зірку…………………………………………………………………..............61

Лабораторна робота 10. Трифазний ланцюг при з’єднані в трикутник………………………………………………………………….……...67

Лабораторна робота 11. Симетричні складові несиметричних трифазних систем………………………………………………………………...71

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 78

1 Основні положення

У даній роботі приведені методичні вказівки до виконання лабораторних робіт по першій частині курсу "Теоретичних основ електротехніки". Лабораторні роботи виконуються в лабораторії ТОЕ на універсальних стендах протягом двох академічних годин і потребують приблизно дві години самостійної роботи студентів, включаючи час на підготовку до виконання і захисту.

Метою лабораторних занять є закріплення теоретичних знань, отриманих на лекціях, і придбання навиків експериментального дослідження електротехнічних схем. Виконання лабораторної роботи включає:

— домашню підготовку;

— проведення експерименту;

— обробку результатів;

— захист роботи.

Ретельна домашня підготовка є аналогом успішного виконання лабораторної роботи. Домашня підготовка здійснюється відповідно до завдання, приведеного у вказівках до кожної лабораторної роботи. Бланк звіту з результатами домашньої підготовки складається студентом і є основним документом при допуску до роботи.

Робота в лабораторії виконується бригадами по дві або три людини кожна. Бригада отримує право приступити до збірки електричної схеми тільки після здачі колоквіуму за матеріалом домашньої підготовки. Результати експерименту заносяться в заготовлені таблиці, схеми розбираються тільки після того, як отримані результати будуть перевірені і завізовані викладачем.

Звіт про роботу оформляється кожним студентом самостійно. Для цього виконуються необхідні розрахунки, побудови, графіки і діаграми, проводиться аналіз отриманих експериментальним шляхом даних і зіставлення їх з розрахунковими параметрами.

При захисті лабораторних звітів студент зобов'язаний знати:

— мета роботи і її найменування;

— порядок виконання і методику вимірювань;

— найменування і характеристику використовуваних елементів електричного ланцюга;

— теоретичний матеріал по темі роботи і розрахункові формули для обробки результатів вимірювань.

Захист лабораторних робіт проводиться на спеціально виділених для цього заняттях індивідуально кожним студентом. Для підготовки до захисту складені контрольні питання, які приведені в вказівках до кожної роботи.

2 Правила техніки безпеки

При виконанні лабораторних робіт необхідно пам'ятати про небезпеку поразки електричним струмом і дотримувати заходи обережності. Кожен студент, що приступає до занять в лабораторії, зобов’язаний спочатку пройти інструктаж, ознайомитися з інструкцією по техніці безпеки, наявній в лабораторії, розписатися в реєстраційному журналі. Приступаючи до виконання лабораторної роботи, необхідно пам'ятати і строго дотримувати наступні правила техніки безпеки:

— перш ніж приступити до з'єднання елементів електричного ланцюга, необхідно переконатися, що вимикачі, розміщені на лицевій панелі блоку живлення стенду, знаходяться у вимкненому стані;

— категорично забороняється торкатися до неізольованих сполучених затисків та інших частин електричного ланцюга, що знаходиться під напругою;

— включати вимикачі блоку живлення можна тільки з дозволу викладача після перевірки ним схем;

— всякі зміни в схемі повинні проводитися при вимкнених вимикачах, причому після кожного перез’єднання схема обов’язково перевіряється викладачем;

— особливої обережності слід дотримуватися при дослідженні ланцюгів з послідовним з'єднанням індуктивностей і ємкостей, оскільки в таких ланцюгах можливе виникнення резонансних перенапружень;

— забороняється залишати без нагляду електричний ланцюг під напругою;

— перш ніж розбирати електричний ланцюг, необхідно переконатися, що всі джерела живлення відключені;

— у разі припинення подачі електричної енергії або інших аварійних ситуаціях, досліджувана установка має бути негайно відключена від живлячої мережі, а студенти повинні повідомити про це викладачеві; студент несе персональну відповідальність за порушення порядку і правил безпеки в лабораторії, а у разі псування приладів і устаткування — матеріальну відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]