Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Ііі. Послідовність написання та загальні вимоги до реферату

Робота студента над рефератом складається із наступних етапів:

  • вибір теми на основі тематики, розроблений кафедрою;

  • збір інформаційного матеріалу;

  • підготовка й написання реферату; захист реферату на семінарі або конференції.

Розробка обраної теми починається з ознайомлення відповідної літератури. Але спочатку, ніж приступити до її підбору, доцільно намітити план роботи з літературою і загальний попередній план реферату.

Попередній план реферату складається з 3 – 4 питань, у процесі роботи він коректується та конкретизується.

План – це логічна основа реферату, від правильного його складення залежить структура, зміст, логічний зв’язок частин.

Доцільно попередньо намічений план реферату узгодити на консультації з викладачем кафедри економічної теорії, який веде семінарські заняття або з лектором курсу.

План не слід дуже деталізувати, в ньому перераховується загальні, центральні питання теми в логістичній послідовності. Глави можна не розбивати на параграфи. Перелік загальних питань закінчується висновком або стислими висновками, які представляють узагальнення важливих положень, розглянутих у рефераті.

Закінчив роботу з попереднім планом, студент починає роботу з бібліографією. Значно допомогти студенту при ознайомленні з бібліографією можуть бібліотечні каталоги (алфавітний, систематичний, предметний); бібліографічні провідники (обліково-реєстраційні, науково-додаткові, рекомендаційні, критичні); довідкова література (енциклопедії, словники, предметні провідники в працях окремих науковців-економістів), а також навчально-реєстраційні та критико-бібліографічні видавництва; різні бібліографічні посібники з окремих галузей знань.

При роботі з рефератом необхідно уважно вивчити відповідну темі літературу, включаючи монографії, статистичні збірники, журнальні публікації.

Важливим при написанні роботи є також вміння записувати інформацію. Найбільш розповсюджені дві форми запису та зберігання матеріалу – конспектування та ведення картотеки. Вони не виключають, а в ряді випадків доповнюють одне одного.

Коли студент у достатньому ступені накопичив та вивчив матеріал по відповідній темі, він приступає до його систематизації й розробці більш докладного плану реферату. Уважно переглядаючи свій конспект або записи на картках, він розташовує матеріал у тій послідовності, яка на його думку найбільш доцільна. Одночасно студент фіксує власні думки, які він вважає необхідними висловити в тексті реферату.

Наступним етапом написання реферату є робота над вступом. У вступі необхідно показати значення, актуальність обраної проблеми, обґрунтувати причини вибору теми.

В загальній частині роботи необхідно більше уваги приділити глибокому теоретичному освітленню як теми в цілому, так і окремих її питань, правильно пов’язати теоретичні положення з практикою. Висловлення повинно здійснюватись у відповідності зі складеним планом.

Реферат повинен бути написаний доступною мовою, без повторів, скорочень, протиріч між окремими положеннями.

Соседние файлы в папке Індивідуальна_робота