Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kupyansk_proekt-1.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3.4. Екологічний стан лісів.

Стан і динаміка лісового фонду дають можливість в цілому оцінити екологічний стан лісів підприємства на рік лісовпорядкування. Усі види господарської діяльності велися, в основному, з дотриманням діючих нормативних актів. Вони були спрямовані на підвищення якісного стану і продуктивності лісів, збереження і підвищення їх захисних властивостей. Негативного впливу на навколишнє середовище господарська діяльність не спричинила.

Територія лісгоспу, як і вся Харківська область, відноситься до ІІІ зони за ступенем загрози існуванню лісів, внаслідок дії промислових викидів фітооксидантів. Середній рівень промислових викидів у повітря по Харківській області дорівнює 356 тис. тонн на рік, за даними довгострокових досліджень Українського ордена "Знак пошани" науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького.

Найбільш шкідливо на ліс впливають викиди в атмосферу розташованих поблизу промислових і сільськогосподарських підприємств, таких як, Куп'янський ливарний завод (11,6 тис. т), машинобудівельний завод (0,3 тис. т), цукровий завод (0,9 тис. т), цех силікатної цегли (0,1 тис. т), а також лісові пожежі, несанкціоновані звалища сміття населенням і підприємствами (переважно по узліссям вздовж доріг).

Потужним джерелом забруднення є Куп'янський ливарний завод (табл. 3.4.1), внаслідок чого в окремих кварталах і ділянках спостерігається повне або часткове всихання, сповільнений ріст і ослаблення деревостанів, погіршення загального санітарного стану лісового фонду.

3.4.1. Джерела, характер і розмір шкідливого впливу на ліс

Джерело шкідливого впливу, його місцезнаходження

Фактор впливу і характер, викликаних ним пошкоджень

Територія, що зазнала шкідливого впливу (лісництво, квартал)

Площа, га

Запас сухостою чи пошкодженого лісу, тис. м3

Куп'янський ливарний завод

Послаблення деревостанів, уповільнення росту, часткові всихання

Куп'янське лісництво кв. 123-138, 171

919

4,09

Радіаційного забруднення на території лісгоспу не виявлено.

Розділ 4. Аналіз лісогосподарської діяльності.

4.1. Виконання основних положень проекту попереднього лісовпорядкування.

В своїй практичній діяльності лісгосп керувався основними положеннями організації і розвитку лісового господарства, які викладені в проекті попереднього лісовпорядкування.

Загальна площа лісгоспу розділена в організаційно-господарському відношенні на 6 лісництв.

В межах категорій захисності лісів були створені господарські секції по переважаючих породах, а по дубу звичайному, крім цього і по продуктивності.

Вік стиглості деревостанів по господарських секціях прийнято відповідно до оптимальних віків рубок в лісах України, затверджених Мінлісгоспом України 21 жовтня 1983 року і приведених у Протоколі першої лісовпорядної наради (додаток 1).

На період лісовпорядкування частина квартальних просік знаходилась в незадовільному стані і потребували розчищення, також потребує заміни частина квартальних стовпів, особливо в віддалених урочищах.

Матеріали минулого лісовпорядкування використовувались лісгоспом в достатній мірі.

Поточні зміни в матеріали лісовпорядкування та інші облікові документи вносились своєчасно з задовільною якістю відповідно до "Указаний по внесению текущих изменений в материалы лесоустройства и книги учёта лесного фонда".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]