Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
58.45 Кб
Скачать

Висновки

Підсумовуючи роботу, слід виділити актуальність даної теми, оскільки податковий механізм будь-якої економічної системи - це важливий важіль за рахунок якого можна скерувати діяльність підприємницького сектору економіки до пожвавлення або занепаду.

Податкова система - це та сфера, за рахунок якої держава отримує кошти для державного регулювання, дотримання певного курсу реформ і т.д. Тому відповідальність за порушення податкового законодавства важлива ланка цього процесу. Існує багато різних тверджень щодо жорсткості в Україні відповідальності за порушення податкового законодавства. Одні дотримуються думки, що потрібні більш жорсткі міри, інші - навпаки.

На мій погляд відповідальність за порушення податкового законодавства має бути краще врегульована відповідно до пропорційності розмірів податкових правопорушень та з урахуванням досвіду інших держав шляхом імплементації необхідних норм у вітчизняне законодавство. Суспільству потрібно віднайти той рівноважний момент, коли платник податків має на меті сплатити в повному обсязі податки, збори, інші обовязкові платежі, ніж обходити їх різними злочинними способами, а державна податкова політика - прозорість та максимальне спрощення податкової системи в країні. Існуючий податковий тиск, на мій погляд, зависокий, тому платники податків намагаються в будь-який спосіб уникнути або обійти певні види платежів.

У суспільстві досягнуте розуміння того, що нестабільна податкова система підриває основу бюджетної системи країни, провокує політичну нестабільність і соціальну напруженість. Комплексні перетворення, спрямовані на упорядкування і раціоналізацію податкової системи, є в даний час загальновизнаною необхідністю. Їхня успішна реалізація буде сприяти оздоровленню фінансової системи і проведенню ефективної державної економічної політики. Налагодження партнерських відносин між державною податковою службою і платниками податків - юридичними та фізичними особами - має велике значення в умовах проведення податкової реформи, вдосконалення порядку адміністрування податків і зборів та формування високого рівня податкової культури населення.

На сьогодні в Україні існує дуже багато податкових правопорушень, основними з яких є ухилення від сплати податків та заниження податкових зобов'язань. Це спричинено як об'єктивними, так і суб'єктивними факторами.

Об'єктивними умовами є надзвичайно високий податковий тиск на громадян. Як відомо зі світової практики, рівнем, при якому податкові надходження будуть максимально високими є рівень 35-40%. При ситуації, коли рівень податків перевищує наданий вище, економіка переходить у тіньовий сектор і в бюджет надходить навіть менше коштів, ніж за більш низьких податкових ставок. На сьогодні рівень оподаткування в Україні вдвічі і навіть більше перевищує цей показник. Отже необхідно змінювати законодавство про податки. Але наряду з цим необхідно також посилити контроль за дотриманням податкового законодавства. У сукупності зі зменшенням ставок податку це повинно дати позитивний результат.

Головним завданням державних органів на найближчі роки необхідно визнати оптимізацію податкових ставок, їх зниження, розробку проектів по виведенню економіки України з тіньового сектору. Певні кроки в цьому напрямку вже здійснено шляхом пенсійної реформи, але цього не достатньо. Необхідно підходити до цього питання більш кардинально.

Має сенс звернути увагу на досвід Росії, яка, зменшивши податковий тиск збільшила податкові надходження до бюджету.

Я вважаю, що першочерговим завданням є не накладення санкцій на порушників, а створення ситуації, за якої податкові правопорушення просто не будуть існувати, або будуть на дуже низькому рівні у процентному відношенні.