Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
primorsko.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Град Приморско

Приморскоеград в ЮгоизточнаБългария на Черно море. Той се намира вОбласт Бургас и е в близост до градоветеСозопол и Ахтопол. Градът е административен център на Община Приморско.

Приморско е разположен на полуостров,вдаден вЧерно море между лагуната-залив Стамополу и Дяволския залив, в подножието на странджанските върхове.

Климатът в Приморско се характеризира като средиземноморски,субтропичен влажен, с черноморско влияние от изток, континентално влияние от запад и средиземноморско от юг. Приморско има есенно-зимен максимум и летен минимум на валежите като годишната им стойност е 600 литра на квадратен метър, което е типична черта на субтропичната зона и Средиземноморието. Лятото се характеризира с най-слаби валежи. Лятото и есента са типично средиземноморски – дълги и сухи. Максималните температури рядко надвишават 32-33°С, което е характерно за средиземноморската област. Летните нощи са прохладни, което е още един белег на Средиземноморието. Средните минимални и максимални температури са положителни през цялата година. Приморско се характеризира с горещо лято, мека зима, хладна пролет и топла есен. Есента е по-топла от пролетта средно с 3°С, което се дължи на влиянието на Черно море.

Безмразовият период е най-продължителният в страната – от април до декември.

Слънчевото греене е над 2200 часа годишно, като особено интензивно е то през лятото, когато обхваща около 65% от светлата част на деня. В района на град Приморско (резиденция Перла) са измерени 293 слънчеви дни в годината.

В Приморско виреят редица субтропични растения като Washingtonia filifera, Chamaerops humilis, маслина - Olea europaea, Trachycarpus fortunei, Зокум - Nerium oleander, японска мушмула - Eriobotrya japonica, Смокиня - (Ficus carica), Magnolia grandiflora, Pinus pinea - (пиния), Feijoa -(Фейхoа), Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera и др.

Максималните и минимални температури както и количеството валежи в Приморско са идентични с тези на Истанбул, Турция, като климатът се определя като (USDA) климатична зона 9А.

Релефът на Приморско е разнообразен. Живописният Маслен нос, нос Коракя, устието на река Ропотамо,Дяволската река, скални образувания катоЛъвската глава и двата просторни плажа с чисти и фини пясъци са обградени с живописни дюни.

Плажните ивици са с обща площ 1045 хил. кв.м., в това число само защитените дюни са 523 хил. кв. м. Това са най-големите и най-дългите плажове по нашето Черноморие.

Типични лагуни са: Ропотамо,Алепу,Аркутино и Стамополу. Това езерно образование и свързаните с него влажни зони придават характерен, неповторим облик на ландшафта. Блатото е гъсто обрасло с блатна растителност и бреговете му не са ясно очертани. Дълбочината му не надвишава 1 метър, а дъното му е покрито с дебел слой тиня. Установено е, че при силни щормове морската вода навлиза в пределите на блатото и водата му слабо се осолява.

Сладководните басейни не са замърсени с химически вещества. Природна даденост с доминираща роля за развитието на общината има Черно море. Основно преимущество на крайбрежните води е тяхната чистота, както и по-високата им температура (с 1-2 градуса) в сравнение с водите на Северното Черноморие. Друг благоприятен фактор е ниската соленост на Черно море – 18 промила, както и слабо изразените приливи и отливи, а също така и липсата на опасни обитатели.

Поради липса на големи промишлени предприятия, екологичната обстановка не е застрашена от промишлени замърсявания и отпадъци. През 1998 г. град Приморско е награден с престижното отличие „Син флаг” от Европейската фондация за екологично обучение, заради изключително съхранената природа в района.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]