Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застосування елементів продуктивної технології на уроках історії.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
345.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки

Дніпропетровської обласної державної адміністрації

Відділ освіти

Нікопольської районної державної адміністрації

Кіровська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ПРОДУКТИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ НА УРОКАХ ІСТОРІЇ

З досвіду роботи

вчителя історії

Конійчук Ольги Петрівни

2015 рік

Анотація

Автор-упорядник: Конійчук Ольга Петрівна вчитель історії Кіровської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Робота «Застосування елементів продуктивної технології на уроках історії » присвячена продуктивному навчанню. Сутність якого полягає у досягненні результату через власну активну діяльність учнів, організовану вчителем.

В роботі автора представлена розробка циклу уроків продуктивного навчання за навчальною програмою для 6 класу «Інтегрований курс«Всесвітня історія. Історія України»».

Мета кожного уроку продуктивної технології – сформувати вміння учнів в процесі тренувальної роботи, використовуючи набуті знання.

Робота призначена для використання вчителями історії, студентами педагогічних вузів.

Зміст

Вступ 4

Цикл уроків за навчальною програмою для 6 класу:

1.Природа і населення Давньої Греції 5

2. Практичне заняття. Давньогрецька міфологія і релігія як спосіб світосприйняття людей 8

3. Мінойська (Критська) палацова цивілізація 12

4. Ахейська (Мікенська) палацова цивілізація 17

Висновок 22

Список використаних джерел та літератури 23

Вступ

  Педагогічний продукт визначається створенням у навчально-виховному процесі цілісної  системи знань, умінь, навичок, розвиненості й вихованості у кожної окремо взятої людини.

  Продуктивненавчання – це орієнтаціяпедагогічноїдіяльності на одержаннянавчального і предметного продукту в самостійній діяльності учнів.

Гарантованепідвищенняякості продукту в технологіїдосягаєтьсяперестановкою акценту зізнань на вміння, бо самевміння, а не знання є метою продуктивної педагогіки.

В основі продуктивного навчання лежать інтерактивнітехнології. Саме вони допомагаютьдитиніреалізуватисвійпотенціал, даютьможливістьпрацювативідповідно до своїхздібностей, в оптимальному темпі, спри­яють виявленню індивідуальності, розвитку самосвідомості, підвищенню самооцінки та самоствердженню, що є важливим як для талановитого, так і для слабкого учня. 

Такі підходи до навчання не є повністю новими для української школи. Частково вони використовувалися в практиці української школи в 20-ті роки С. Смирновим, А. Рівіним. Подальшу розробку елементів інтерактивного навчання можемо знайти в працях

В. Сухомлинського, творчості вчителів-новаторів 70—80-х рр. (Ш. Амонашвілі, В. Шаталова, Є. Ільїна, С.Лисенкової та ін.), теорії розвивального навчання.

І. Підласий визначає продуктивне навчання таким чином: «Продуктивні — означає необхідні, дієві, міцні, постійно актуальні, сформовані на належному рівні знання та вміння». Це визначення певною мірою співпадає з вимогами компетентнісного підходу до навчання. 

Продуктивність передбачає забезпечення чіткої націленості на реальний, конкретний, кінцевий продукт, створений учнем у рамках навчально-пізнавальної діяльності під час опанування предмету.

Учні утворюють власні ідеї, гіпотези, тексти, моделі, схеми, завдання, презентації, вироби тощо, тобто формують зовнішні освітні продукти. У цьому процесі в учня відбувається розвиток внутрішніх навичок і здібностей, відповідних досліджуваної дисципліни.  Поняття продуктивного навчаннявключає в себе формуванняділовоїактивності, яка означаєбільше, ніж просто високийрівеньпрофесійності. Навичкиділовоїактивностідопоможутьмолодійлюдиніадаптуватися до змін на ринку праці.

Цикл уроків за навчальною програмою для 6 класу

Розділ ІІІ. ІСТОРІЯ ДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ