Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы РПС.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

20. Проаналізувати мінерально-сировинну базу України, показати регіональні особливості розміщення найважливіших видів мінеральних ресурсів.

Мінерально-сировинні ресурси. Мінеральні ресурси  головне джерело матеріального виробництва суспільства  становлять дуже велику групу природних речовин мінерального походження, що використову­ються для добування енергії, різних матеріалів через їх вилу­чення та перероблення в різних галузях господарства (табл. 6.1.).

Залежно від особливостей складу й характеру використан­ня в господарстві корисні копалини поділяються на три групи:

  1. паливно-енергетичні (горючі)  вугілля, нафта, природний газ, торф;

  2. рудні, або металеві  руди чорних, кольорових, рідкісних, благородних і радіоактивних металів;

  3. нерудні, або неметалеві (будівельні матеріали: будівельне каміння і глини, цементна сировина); промислова мінеральна сировина (вогнетривкі глини, графіт, вапняки, скляні піски); хімічна мінеральна сировина (солі, сірка); сировина для виробництва мінеральних добрив (калійні солі, фосфорити); кош­товне й напівкоштовне каміння.

Паливно-енергетичні ресурси. Серед паливно-енергетичних ресурсів провідне місце належить камяному та бурому вугіллю. Основні запаси камяного вугілля, розташовані в Донбасі (98%) та Львівсько-Волинському басейні (2%).Дніпровський буровугільний басейн - основні запаси бурого вугілля зосереджені у Кіровоградській і Дніпропетровській областях. Найбільші родовища  Звенигородське, Верхньодніпровське, Олександрійське, Новоолександрівське. Основні запаси та видобуток нафти і природного газу зосереджено у Передкарпатському, Дніпровсько-Донецькому та Причорноморсько-Кримському регіонах. Розвідано 278 родовищ нафти і 336 природного газу, з них експлуатується відповідно 178 і 208. Поклади горючих сланців виявлено в Черкаській, Кіровоградській і Хмельницькій областях та Карпатах. Сланці  це паливо для ТЕС і сировина для хімічної промисловості.У північній частині Україні є понад 2500 родовищ торфу. За покладами виділяються Волинська, Рівненська, Чернігівська, Київська та Львівська області.

Рудні корисні копалини. Україна, багата на руди чорних металів (залізні, марганцеві, хромові). Більшість залізних руд зосереджена у 48 родовищах Криворізько-Кременчуцького, Білозерсько-Конкського, Керченського басейнів і Приазовському залізорудному районі.Руди хрому є в Побужжі (2,6 млн. т) і зосереджені в Капітанівському родовищі.

Руди кольорових металів. Рівень розвитку кольорової металургії в Україні зумовлений низь­ким забезпеченням її рудами кольорових металів. Нікелеві руди  Побузькій (6 родовищ, експлуатується Деренюське) та Дніпропетровській (Нове, Тернівське, Девладівське). Алюмінієва сировина залягає у вигляді бокситів (Високопільське родовище), алунітів (Берегівське, Беганьське, Лопошнянське) і нефелінів (Приазов'я), але експлуатується тільки Високопільське. Ртутні руди розробляються на Микитівському родовищі, тут є й запаси сурми. Титанові руди виявлено в Житомирській (Іршанське) і Дніпропетровській (Самотканське) областях. Поліметалічні руди  у Берегівському й Беганському родовищах на Закарпатті, у Вінницькій та Луганській областях. Вольфрам на Кіровоградщині, олово  у Приазов'ї, ванадій  у Житомирській області.Відкриті родовища золота, які зосереджені в Кіровоградській, Дніпропетровській, Житомирській, Луган­ській, Донецькій та Закарпатській (Мужіївське родовище) областях.

Нерудні корисні копалини. Україна має великі поклади високоякісної гірничо-хімічної сировини  калійних та магнієвих солей, кухонної солі, самородної сірки, природних цеолітів та ін.

Калійні солі знаходяться у Передкарпатті( Стебниківське, Доброгостіївське, Бориславське, Калусько-Голинське, Тростянецьке).

Магнієві солі, зосереджені у двох регіонах: Передкарпатському(Калусько-Голинське, Стебняківське) та Північно-Кримському(озера Криму: Сиваш, Сасик і Старе).

Камяні солі. Найбільші запаси високоякісної кухонної солі зосереджені на Донбасі (Артемівськ, Словянськ), Передкарпаття (Дрогобич, Калуш, Долин, Болехів), Закарпаття (Солотвином) на Харківщині (Єфремівське) та у Присивашші (Генічеське, Східносиваське, Сасик-Сиваське).

Самородну сірку видобувають у Львівській області (Роздольське та Новояворівське родовища.

Фосфорити, видобуваються в Ізюмському (Харківська область), Кролевецькому (Сумська), Незвиському (Придністров'я) родовищах.

Графіт, який є в Петровському і Водянському (Запорізька об­ласть), Старокримському (Донецька) родовищах, розробляється Завалівське (Кіровоградська).

Мармур у Карпатах (Лугівське, Теребля), Криму (Мраморне, Севастополь). Вапняки утворюють ареали  Придністровський, Кримський, Донбаський, а крейда і мергель  Волино-Подільський, Сумський та Східний (Луганська, Харківська, Донецька області) ареали. Про­мислові запаси скляних пісків  120 тис. т., найбільші родовища Авдіївське, Новоселівеьке, Глібівське.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]