Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
язичники.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
516.61 Кб
Скачать

Коріння язичництва

Саме слово «Язичництво», як відомо, невизначений термін, створений християнськими служителями церкви для позначення всього нехристиянського. Цим терміном вони позначали самі разнародние релігійні прояви, будь-то міфи і релігія стародавньої Греції, домусульманская релігія татар, стародавні верлванія племен і багато-багато іншого.

Існує багато теорій розвитку релігії. Старовинні люди, що не знає законів природи, в залежності від роду занять по-різному оцінював її сутність. Взяти мисливця і хлібороба: мисливця хвилює дичину, вітер, зірки. А хлібороба Сонце і дощ. Не знаючи, що в природі існує кругообіг води і земля, випаровуючи воду, робить хмари, стародавня людина думає, що на небі існує нескінченний запас води, або, що воду, що спав із краю землі боги носять нагору. Так, у людей, з різного роду заняттями стали з'являтися різні божества, що оберігають їх.

Але погани, на відміну від християн були набагато терпимішим до інших вірувань. Тому що вони твердо знали, що кожній стихією або подією щось керує, і вірили в усіх богів. Так, що утворилися держави, з людьми, що займаються різними родами занять, з'явилися цілі пантіони богів.

Головним богом вважався не завжди той, якому служать інші боги (як в Греції та Римі) у мнохіх язичників головного бога взагалі не було, але такий існував для кожної окремої людини. Так у Скандинавії вважався головним богом Один - бог війни, мудрець одноокий. Але він, сидячи на троні в Валгаллі, не тримав у повному підпорядкуванні інших богів, і ті могли вільно робити те, що самі захочуть. А бог природи і землеробства Фрей вважався головним у хліборобів. Так і у слов'ян пантіон богів являє собою зберігачів різних стихій. Культура слов'ян з самого початку складалася, як синтетична, тому що постійно знаходилася під впливом різних культур і традицій. Стародавнім слов'янам були відомі різні види мистецтв (живопис, скульптура, музика, ремесла, кораблебудування, різьблення по дереву ...) Археологічні розкопки на місцях стародавніх поселень слов'ян показали все розмаїття побуту. Було знайдено безліч скарбів і могильників, наповнених різноманітними предметами начиння і дорогими прикрасами. На жіночих прикрасах з допомогою вітееватого рослинного арнамент стародавні ювіліри могли розповісти про своє уявлення про світ, про змінах пір року, про життя богів. Невідомі звірі, птахи, русалки займали уяву тодішніх майстрів, художників.

Одязі і зовнішнім виглядом язичники надавали великого значення. Вона показувала не тільки положення в суспільстві даної людини, але і деяку обрядовість. На одязі зображувалися берегині, рожанниці, символи сонця, землі, стихій і відображала всю багатоярусність світу. Верхній ярус (небо) зіставлявся з головним убором, земле зіставлялося з взуттям і так з Кодима ярусом. Ось архітектура древніх слов'ян до нас майже не дійшла, тому що слов'яни будували з дерева. Давні слов'янські язичницькі мотиви залишилися тільки в сохранівшехся ранніх кам'яних християнських храмах. Так, язичництво - іскрнная релігія не може повністю померти і старі віри зливаються з навязуемимі новими. Більшість теперішніх російсько-православних Праздненства - це старі язичницькі.