Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_REFERAT.doc.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
40.69 Кб
Скачать

Фінансові результати тнк в Україні за перше півріччя 2014р.

Станом на кінець 2012 р. компанія Nestlé в Україні є беззаперечним лідером у сфері виробництва продуктів харчування. Сьогодні компанія просуває на українському ринку продукцію торгових марок NESCAFÉ, Nesquik, Coffee-mate, Nuts, KitKat, Lion, Purina, Gerber, Bistrof, «Світоч», «Торчин» та «Мівіна», на які існує значний попит серед вітчизняних споживачів [4].

Отже, для приймаючої країни діяльність філій транснаціональних корпорацій ведуть позитивні наслідки для національних економік. Саме тому на даний час світове господарство не можна уявити без діяльності ТНК. У свою чергу ТНК проявляє ініціативу у створенні нових товарів та послуг, якими стимулюють розвиток світової економіки, та економік приймаючих країн, а також задовольняють потреби споживачів.

Висновок

Отже, підбиваючи підсумки дослідження, необхідно зауважити, що присутність міжнародних ТНК на українському ринку є неминучою реалією міжнародних інтеграційних процесів глобалізації економіки. Враховуючи як позитивний, так і негативний вплив експансії зарубіжних ТНК в національну економіку, Уряду необхідно розробити гнучкі, адаптовані до поточної ситуації механізми регулювання їх діяльності з метою збереження національних інтересів з одночасним нарощуванням обсягів іноземного інвестування, які є вкрай необхідними для розвитку економіки України.

Транснаціональні корпорації відіграють дуже важливу роль в економічному розвитку України. Проте капітал іноземних компаній в основному зосередився у харчовій та тютюновій промисловості, торгівлі, фінансах, енергетиці, тобто в галузях зі швидкою оборотністю капіталу й забезпеченими ринками збуту. Це свідчить про обмежений інтерес транснаціональних корпорацій до економіки України.

Поряд з отриманням конкурентних переваг, внаслідок діяльності ТНК українська економіка зазнає негативного впливу від їх функціонування. З метою мінімізації негативних наслідків від діяльності міжнародних компаній в країні та залучення додаткових обсягів прямих іноземних інвестицій, існує потреба у реалізації дієвих заходів щодо покращення інвестиційного клімату та розвитку вітчизняної економіки з наданням пріоритетів стратегічно важливим для країни видам економічної діяльності.

Список використаних джерел

  1. Бєлошапка В.А. Транснаціональні корпорації в міжнародному бізнесі.–К.,2004.  380 c.

  2. Герасимчук В. Г. Міжнародна економіка: [навч. посіб.] / Герасимчук В. Г., Войтко С.В.– К.: Знання, 2009. – 302 с.

  3. Козак Ю. Г. Міжнародна економіка: [навч. посіб.] / Козак Ю.Г. Видання 2-ге перороб. та доп. - К.: Центр учбової літератури, 2008.  1118 с.

  4. Офіційний сайт Nestle в Україні [Електронний ресурс] / [Режим доступу]: http://www.nestle.ua/aboutus/nestleinukraine

  5. Офіційний сайт Forbes в Україні [Електронний ресурс] / [Режим доступу]: http://forbes.net.ua/

  6. Рокоча В. В. Транснаціональні корпорації: [навч. посіб.]  / Рокоча В. В., Плотніков О. В., Новицький В. Є.  К.: Таксон, 2001. – 304 с.

  7. Транснаціональні корпорації. Навчальний посібник./Рокочучи В. В. –К., 2007.  254 c.

  8. Якубовський С. О. Транснаціональні корпорації : особливості інвестиційної діяльності : [навч. посіб.] / Якубовський  С. О., Козак Ю. Г., Логвинова Л. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 472 с.

  9. World Investment Report 2007: Transnational Corporations, Extractive Industries and Development. — UNCTAD, United Nations. New York and Geneva, 2007

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]