Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

аналіз нмк аккор

.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
43.52 Кб
Скачать

ЗВІТ

про виконання дослідницького завдання на тему «Аналіз автентичного НМК з французької мови « Amis et compagnie  », виконаного студенткою 506 групи факультету романських мов Середюк Мариною Михайлівною під час педагогічної практики в школі №112 м. Києва з 1 по 20 жовтня 2012р.

І. Методика дослідження

Для проведення наукового дослідження було обрано автентичний НМК з французької мови «Amis et compagnie ». В процесі дослідження був проведений аналіз комплексу, його складових частин, враховані переваги та недоліки, можливість та доцільність використання в школі з поглибленим вивченням французької мови.

ІІ. Результати дослідження

«Amis et compagnie ». (Colette Samson), адаптований НМК, складається з 4-ох рівнів призначений для підлітків старшого шкільного віку та дорослих, що розпочинають вивчати французьку мову як іноземну.

Мета цього комплексу: 1) навчити учнів ефективно користуватися мовою в типових комунікативних ситуаціях, 2) подати загальну країнознавчу інформацію про Францію загалом та ознайомити з окремими соціокультурними ситуаціями, які представляють значні труднощі для іноземців, 3) підготувати учня до складання іспиту DELF.

Структура НМК

До складу комплексу входить:

  • книжка для учня з аудіо CD (un livre élève avec un CD inclus)

  • зошит для учня (Cahier d’activités)

  • книжка для вчителя ( un guide pédagogique)

Книжка для учня містить передмову, в якій окреслюються цілі навчання, власне навчальний матеріал, розшифровки записів аудіодисків, фонетичні таблиці та зведену таблицю вивченого матеріалу.

Кожен блок складається з таких компонентів:

  • трьох циклів (trois unités);

  • розділу підготовки до іспиту DELF A1 (une préparation au DELF A1);

  • сторінки для роботи з аудіокомпакт-дисками (Des pages Travailler avec CD audio).

Загалом система вправ цього НМК включає в себе вправи для засвоєння знань, формування навичок та розвиток умінь. В ній чітко простежується дотримання принципу від простого до складного. Основні типи вправ поділяються на окремі види. Більшість вправ спрямована на досягнення комунікативної мети: вони відтворюють, моделюють умови реального мовлення, створюють комунікативно-мовленнєві ситуації. Серед вправ цього НМК переважають рецептивно-репродуктивні умовно-комунікативні вправи, спрямовані на навчання лексики та граматики наприклад: Ecoutez et soulignez les liasons. Ecoutez le dialogue et completez le cirriculum vitae de Sebastien Larousse ; Observez la liste de l’hôtel, puis écoutez l’enregistrement. Pour chaque cas, dites si le voyageurs figure ou non sur la liste. В НМК « Amis et compagnie» є вправи для формування вмінь аудіювання: Observez la liste de l’hôtel, puis écoutez l’enregistrement. Pour chaque cas, dites si le voyageurs figure ou non sur la liste; вправи для формування мовленнєвих навичок: Ecoutez, puis trouvez la forme verbale correcte; вправи для контролю прочитаного тексту: Lisez l’encadre « Magasins et marchés » puis corrigez ces affirmations si nécessaires.

Аудіоматеріали.

На аудіо дисках записані діалоги, фонетичні вправи на формування фонематичного та інтонаційного слуху, артикуляційної навички; тренувальні граматичні та лексичні вправи; тексти для аудіювання.

На аудіокомпакт-дисках представлені записи, які учень може використовувати в позаурочний час для повторення пройденого матеріалу. Робота з такими фонограмами передбачає: а) слухання окремих фраз із текстів, діалогів кожного циклу; б) повторне прослуховування прикладів із таблиць для навчання спілкування та граматики; в) корективні вправи для навчання спілкування та граматики, повторення вивчення напам’ять опрацьованого матеріалу; г) фонетичні вправи; д) слухання та повторення відмінювання дієслів, які подаються в таблицях книжки для учня.

Книжка для вчителя. В ній розглядається загальний опис прийнятої авторами методики, визначаються цілі та принципи навчання, характеризуються складники цього НМК, пропонуються плани серії уроків та їх повніші методичні розробки і хронометраж, коментарі та пояснення соціокультурної інформації. У книжці подаються ключі до вправ і розшифровка аудіо записів. Для кожного циклу розроблені тести оцінювання навчальних досягнень учнів.

III. Педагогічні висновки та пропозиції

Після проведення дослідження дійшла до висновків, що:

  • вправи в автентичному НМК «Amis et compagnie» в більшості спрямовані на досягнення комунікативної мети.

  • комплекс зручно побудований як для учнів, так і для вчителів. Школярі мають змогу самостійно продовжувати навчання вдома, наприклад, виконуючи вправи в інтернеті, і при цьому перевіряти самі себе.

  • зошит із вправами побудований методично правильно, усі завдання мають приклад виконання. Загалом система вправ включає в себе вправи для засвоєння знань, формування навичок та розвиток вмінь. В ній чітко простежується дотримання принципу від простого до складного.

  • дуже багато уваги приділено соціокультурній та країнознавчій компетенція, що є перевагою, і недоліком водночас.

  • щодо доцільності, то варто сказати, що певні елементи НМК варто запозичити та використовувати на уроках французької мови. До них можна віднести цікаві зразки наочності, різноманітність вправ, прийоми семантизації нової лексики, країнознавчі матеріали.

  • Хоча цей НМК має і деякі недоліки, так як написаний як універсальний НМК для будь-якої національної групи. В НМК такого типу не враховуються труднощі засвоєння іноземної мови і культури, які зумовлені особливостями світосприйняття і менталітету учнів певної групи. Також обмежена кількість вправ для навчання техніки читання, комунікативних та продуктивних вправ, відсутні вправи для навчання техніки письма, тексти для читання дещо однотипні.

Загалом НМК «Amis et compagnie» створений логічно, методично правильно та зручно. Його можна використовувати на уроках французької мови в нашій школі, проте не всі його компоненти можуть бути прийнятними для наших школярів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]