Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТестиТДП

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
122.37 Кб
Скачать

117.Тлумачення норм права за способом:

1)логічне, 2)системне, 3)офіційне, 4)доктринальне, 5)телеологічне, 6)поширювальне, 7)юридико-лінгвістичне, 8)історичне.

118.Офіційне тлумачення Конституції і законів України надає:

1)Верховна Рада України, 2)Верховна Рада Автономної Республіки Крим, 3)Пленум Верховного Суду України, 4)Конституційний Суд України, 5)міністерство юстиції України.

119.Правова свідомість – це

1)уявлення людей про право, 2)ставлення до правових явищ з боку окремих індивідів у вигляді індивідуальних правових переживань, 3)знання та правильне розуміння норм права.

120.Структуру правової свідомості складають:

1)правові ідеї, 2)правова поведінка, 3)правові установки, 4)правові рішення, 5)правові знання, 6)правові оцінки.

121.Джерела формування правової свідомості:

1)власний правовий досвід, 2)організований вплив з боку держави, 3)рішення державних органів, 4)правозастосовна практика, 5)самостійне вивчення текстів нормативно-правових актів.

122.Правовий нігілізм – це …

123.Нормативна поведінка регулюється

1)будь-якими соціальними нормами, 2)нормами права.

124.Ознаки правової поведінки:

1)регулюються нормами права, 2)має юридичні наслідки, 3)не має юридичних наслідків, 4)дія або бездіяльність, 5)має значення для суспільства, 6) викликає негативні наслідки.

125.Активна правомірна поведінка полягає у

1)необхідності її здійснення для суб‘єкта, переростає у звичку, 2)добровільності здійсності норм права й адекватній реакції на порушення правових приписів з боку інших суб‘єктів, 3)пасивно-пристосовницькому ставленні до правового середовища, 4)страху суб‘єкта перед юридичною відповідальністю за вчинення правопорушення.

126.Правопорушення – це …

127.Назвіть основні причини правопорушень.

128.Об‘єкт правопорушення – це

1)особа, яка вчинила правопорушення, 2)зовнішнє вираження протипраного діяння, те, як воно виявилося у реальній дійсності, 3)суспільні відносини та цінності, які охороняються правом і на які воно посягає, 4)внутрішнє, психологічне ставлення суб‘єкта до вчиненого протиправного діяння та його наслідків.

129.Юридична відповідальність – це …

130.Функції юридичної відповідальності:

1)правоохоронна, 2)виховна, 3)екологічна, 4)правозастосовна, 5)поновлююча, 6)дисциплінарна.

131.Принцип законності полягає у тому, що відповідальність покладається:

1)лише компетентним органом, 2)на підставі закону, 3)на осіб, які вчинили правопорушення, 4)за будь-яке правопорушення, 5)лише за наявності факту правопорушення, 6)за передбаченою законом процедурою.

132.Стадії юридичної відповідальності:

1)прийняття нормативно-правового акта, 2)виникнення юридичної відповідальності, 3)встановлення компетентними державними органами суб‘єкта правопорушення, 4)визначення виду і міри відповідальності, 5)реалізація конкретних заходів юридичної відповідальності, 6)настання еквівалентності міри відповідальності вчиненому правопорушенню.

133.Звільнення від відповідальності у кримінальному праві настає у таких випадках:

1)щире каяття, 2)непереборна сила, 3)незнання закону, 4)примирення сторін, 5)сплив строків давності, 6)амністія, 7)помилування, 8)видання закону, який скасовує відповідальність, 9)аналогія закону.

134.Суть принципу неприпустимості відступу від законів за мотивами доречності полягає у тому, що

1)усі повинні онаково дотримуватися законів і однаково мати відповідальність перед законом, 2)на всій території країни є однакове розуміння і застосування закону, 3)не можна обходити закон з мотиву, що його дотримання в певній конкретній ситуації є недоречним, неефективним.

135.Соціально-економічні гарантії законності:

1)усталеність, стабільність соціально-економічної системи, її розвиток, 2)зростання загальнонаціонального доходу, матеріальної забезпеченості людей, 3)політична стабільність суспільства, 4)зміцнення влади, 5)високий рівень загальної і правової культури, 6)рівність економічних можливостей суб‘єктів суспільних відносин.

136.Спільні риси громадського порядку і правопорядку:

1)є суспільними явищами, 2)забезпечуються силою державного примусу, 3)виникають як результат реалізації соціальних норм, 4)виникають у державно-організованому суспільстві поряд з правом, 5)базуються на демократичномузаконодавстві, 6)мають вольовий та нормативний характер.

137.Державна дисципліна відрізняється від законності тим, що вона сприярається на:

1)правові акти загального характеру, 2)конкретні розпорядження, 3)накази міністерства юстиції.

138.Юридичний процес розпочинається з

1)розгляду певної юридичної справи, 2)аналізу юридичної практики, 3)правового регулювання суспільних відносин, 4)встановлення юридичної відповідальності.

139.Юридичний процес характеризується тим, що він

1)має юридичні наслідки, 2)не має юридичних наслідків, 3)регулюється процесуальними нормами, 4)регулюється юридичної практикою, 5)спрямовується на вирішення юридичних справ.

140.Види юридичного процесу за предметною ознакою:

1)правотворчий, 2)судовий, 3)кримінальний, 4)цивільний, 5)адміністративний, 6)правозастосовний.

141.Серед процесуальних документів особливе місце займають правозастосувальні процесуальні акти:

1)обвинувальний висновок слідчого, 2)вирок і рішення суду, 3)протоколи судового засідання, 4)протест прокурора, 5)постанови слідчого про проведення слідчих дій, 6)ухвали судді про забезпечення позову.

142.Стадії юридичного процесу:

1)підготовка протоколів судового засідання, 2)оголошення рішення суду, 3)порушення судочинства, 4)підготовка справи до судового розгляду, 5)судовий розгляд, 6)перегляд справи в суді апеляційної інстанції, 7)перегляд справи за нововиявленими обставинами, 8)примусове виконання судового рішення.

143.Ознаки юридичної практики:

1)підготовка і прийняття законів, 2)застосування правових приписів, 3)має юридичні наслідки, 4)діяльність за допомогою правових засобів, 5)встановлення законності і правопорядку, 6)регламентується нормами права нормами поведінки суддів, адвокатів, суддів, нотаріусів.

144.Правове регулювання здійснюється за допомогою таких специфічних правових засобів:

1)норми права, 2)юридична справа, 3)правовідносини, 4)узагальнення юридичної практики, 5)акти правореалізації, 6)правова наука.

145.Правовий вплив на людину здійснюється через канали:

1)законодавчий, 2)інформаційний, 3)юридичний, 4)документний, 5)комунікаційний, 6)ціннісно-орієнтовний.

146.Правове регулювання – це …

147.Ознаки правового регулювання:

1)має предмет і сферу правового впливу, 2)ефективність, 3)гарантованість, 4)результативність, 5)цілеспрямованість, 6)має стадії, 7)територіальність, 8)державно-владні повноваження.

148.Методи правового регулювання:

1)авторитарний, 2)субсидіарний, 3)автономний, 4)процесуальний.

149.Типи правового регулювання:

1)загальнодозволений, 2)соціальнодозволений, 3)спеціальнодозволений, 4)спеціальносоціальний.

150.Елементи механізму правового регулювання:

1)рішення Конституційного Суду України, 2)норма права, 3)правовідносини, 4)права і обов‘язки, 5)акти реалізації прав та обов‘язків, 6)акти застосування права.

151.Стадії процесу правового регулювання:

1)встановлення компетентними державними органами суб‘єкта правопорушення, 2)виникнення юридичної відповідальності, 3)формування та дія юридичних норм, 4)виникнення суб‘єктивних прав і юридичних обов‘язків, 5)реалізація суб‘єктивних прав і юридичних обов‘язків, 6)застосування права.

152.Поняття особа використовується для позначення людини як

1)людської істоти з природної точки зору, 2)учасника суспільних відносин і свідомої діяльності, 3)суб‘єкта, який має зв‘язок з правової системою держави.

153.Правовий статус особи та правовий статус громадянина мають спільні риси:

1)існують до виникнення держави, 2)існують в усній формі, 3)характеризують правове положення одного суб‘єкта – людини, 4)мають єдиний зміст, 5)закріплюються соціальними нормами в довільному порядку, 6)засновані на загальнолюдських цінностях та принципах, 7)відбивають рівень розвитку суспільства, 8)метою є впорядкування відносин між суб‘єктами та між суб‘єктами і соціальною системою.

154.Загальна декларація прав людини була прийнята:

1)1948 р, 2)1949р, 3)1959р, 4)1969р.

155.Спеціальні міжнародні органи, які спостерігають за дотриманням і захистом прав людини:

1)Комітет ООН з прав людини, 2)Європейський Суд з прав людини, 3)Асамблея Ради Європи, 4)Конституційний Суд України.

156.До економічних прав особи належать:

1)право на освіту, 2)право на соціальне забезпечення, 3)право на підприємницьку діяльність, 4)право збратися мирно, без зброї, 5)право на відпочинок, 6)право на участь в управлінні державними справами, 7)право на власність, 8)право на страйк, 9)право на здобуття професії.

157.До політичних гарантій прав людини належить:

1)соціально-ринкова економіка, 2)рівність форм власності, 3)багатопартійність, 4)демократична виборча система, 5)орієнтація різних соціальних сил на злагоду, 6)повага до права.

158.Міжнародно-правовими гарантіями прав людини є:

1)Загальна декларація прав людини, 2)Європейська конвенція прав і основних свобод людини, 3)розвинене законодавство певної держави, 4)можливість звернення до Європейського Суду з прав людини.