Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора СУЛМ.docx
Скачиваний:
133
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
187.67 Кб
Скачать

29. Складнопідрядні речення розчленованої структури та їх типи.

Складнопідрядні речення розчленованої структури – підрядна частина яких звичайно відноситься до всієї головної частини в цілому і пов'язується з нею за допомогою так званих семантичних сполучників, тобто сполучників, що виражають певні семантичні відношення. В окремих випадках можливий зв'язок підрядної частини лише з одним словом. Головна частина може існувати окремо, без підрядної частини, яка не є необхідним продовженням головної.

з підрядними часу вказують на час або період тривання дії головної частини. Поєднуються з головною частиною за допомогою сполучників як, як тільки, ледве та ін. Дві групи: з відношенням; різночасності.

з підрядними умови виражає реальну чи ірреальну (можливу, припустиму) умову, за якої відбувається чи могла б відбутися дія гол част.

з підрядними мети означають мету дії гол част. Сполучники щоб, аби + складені спол для того щоб, задля.

з підрядними причини розкриває причину, що викликає дію гол част, або дає обгрунтування причини того, про що говориться у гол част. Спол бо, через те що, тому що та парним сполучником а що ... то.

з підрядними місця вказують на місце чи напрямок дії головної частини. Відносяться звичайно до всієї головної частини, хоча можуть пояснювати й окреме слово

СПР порівняльні за допомогою порівняльних сполучників як, мов, немов, наче, неначе пояснює гол част шляхом порівняння і відповідає на питання я к?

СПР допустові підрядна частина яких, поєднуючись із гол за допомогою допустових сполучників, означає умову, всупереч якій відбувається дія гол част, і відповідає на питання незважаючи на що? Сполучників хоч, хай, дарма що, незважаючи на те що, яким у гол част можуть відповідати сурядні сполучники але, та, проте, однак, якщо підрядна частина стоїть перед головною Нехай умру, та думка не умре.

Окрему підгрупу становлять узагальне-допустові, в яких зміст підрядної частини має узагальнений характер, а в головній йдеться про результат, протилежний тому, якого слід було б чекати. Спол слова як не, де не, скільки не, куди не, коли не, який не, хто не, що не, хоч як, хоч як Як не мудруй, а правди ніде діти.

СПР наслідкове означає результат дії головної або наслідок, що логічно випливає із змісту всієї гол част. Існує зумовлена змістом взаємозалежність гол і підр чатин: якщо підрядна означає наслідок, гол – причина. Спол так, що (аж/ж).

з підрядними супровідними (або приєднувальні) містить у собі додаткове повідомлення з приводу висловленого у головній. У гол частині, за винятком інтонаційної незавершеності, будь-які граматичні ознаки, що вказували б на необхідність підрядної, відсутні, а сама підрядна частина має у своєму складі лексично невизначене сполучне слово, яке набирає конкретного змісту від головної. Спол слово що він має симаттію до нас, що видно з … Зрідка де, куди, звідки, коли, як, навіщо, причому.

30. Поняття про безсполучникове складне речення. Структурно-семантичні типи безсполучникових речень. Багатокомпонентні складні речення з різними типами зв’язку.

Безсполучниковими складними реченнями називаються такі речення, в яких окремі прості речення об'єднуються в одне ціле не сполучниками чи сполучними словами а лише інтонацією.

Види: 1. А) Безсполучникові складне речення з однорідними = співвідносні зі сполучниковими складносурядними реченнями, тому між їх частинами існують ті самі синтаксичні відношення, що й між частинами складносурядних речень (одночасність подій, явищ, станів; послідовність; причинно- наслідкова залежність тощо):

Б)Безсполучникові складне речення з неоднорідними частинами - співвідносні зі сполучниковими складнопідрядними реченнями, тому синтаксичні відношення між їх частинами в основному нагадують відношення між компонентами складнопідрядного речення (причиново- наслідкові, умовні, з'ясувальні):

2 а) безсполучникові; б) безсполучниково-сполучникові (як сполучники сурядності, так і підрядності).

Складні багатокомпонентні речення а різними типами зв'язку

В одному складному реченні, до якого входить кілька предикативних частин, можуть поєднуватися різні типи зв'язку. Одні частини таких речень з'єднуються сполучниками сурядності, інші — сполучниками підрядності та сполучними словами, ще інші — взагалі безсполучниковим зв'язком. Властиві переважно мові художньої літератури та публіцистичному й науковому

функціональним стилям мовлення. Типи:

1) з сурядністю і підрядністю. Три різновиди: а) дві чи кілька сурядних частин поширюються однією, спільною для всіх них підрядною частиною; б) з двох чи кількох сурядних частин лише одна має при собі підрядні частини: в) кожна з двох чи кількох сурядних частин має при собі підрядні частини.

2) з сурядністю і безсполучниковим зв'язком (рідше);

3) з підрядністю і безсполучниковим зв'язком (рідше);

4) з сурядністю, підрядністю і безсполучниковим зв'язком (рідко — переважно в художньому структурному стилі мовлення).

Соседние файлы в предмете Українська мова