Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контент-аналіз.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
41.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Київський національний лінгвістичний університет Кафедра психології і педагогіки

Самостійна робота З курсу «Експериментальна психологія»

На тему:

«Контент-аналіз маніпулятивних впливів героя роману І. Ільфа та Є. Петрова «Дванадцять стільців» О. Бендера»

Студентки IV курсу факультету германської філології групи ПС 22-10 (№422) Черноштан Анни

КИЇВ – 2014

Контент-аналіз маніпулятивних впливів героя роману і. Ільфа та є. Петрова «Дванадцять стільців» о. Бендера

  1. Підготовчий етап

Об’єкт дослідження: фрагмент тексту з роману І. Ільфа та Є. Петрова «Дванадцять стільців». А саме, наступні глави: «Великий комбінатор» та «Діамантовий дим».

Мета дослідження: вивчення успішності маніпулятивного впливу, що здійснюється героєм роману І. Ільфа та Є. Петрова «Дванадцять стільців» О. Бендером.

Мета конкретизується у наступних завданнях:

  1. Виділення найбільш загальних, ключових понять, що відображають маніпулятивний вплив, що здійснюється героєм роману;

  2. Виділення специфічних одиниць текстового змісту, у яких присутні маніпулятивні висловлювання та підрахування частоти їх використання;

  3. Визначення успішності здійснюваного маніпулятивного впливу;

  4. Кількісний опис змістового та символічного змісту матеріалу (визначення об’єму одиниці інформації, які відображають маніпулятивний вплив, відношення його до загального об’єму одиниць тексту для аналізу, визначення співвідношення позитивних та негативних оцінок відносно різних категорій аналізу за коефіцієнтом Яніса та ін.)

Дослідницький інструментарій включає в себе наступне:

  1. Класифікатор контент аналізу;

  2. Матрицю кодування;

  3. Інструкцію для кодувальника.

Класифікатор контент-аналізу представляє собою перелік виділених категорій аналізу, відповідних їм індикаторів (одиниць аналізу, представлених у досліджуваному матеріалі) та прийнятих одиниць рахунку.

Категорії аналізу – це ключові елементи дослідницької концепції, змістові одиниці, вираженість яких підлягає реєстрації у відповідності із визначеною метою дослідження.

Категоріями контент аналізу було визначено маніпулятивні прийоми, застосовані героєм роману О. Бендером. Також були визначені специфічні види і форми соціального та психологічного впливу, які використовував О. Бендер задля навмисної модифікації або зміни сприйняття та поведінки інших людей, за допомогою обманних тактик.

Одиниці аналізу – індикатори, ознаки вираженості змістових одиниць (категорій аналізу), що представляють собою частини тексту, які характеризують їх приналежність до певної фіксованої категорії.

Одиницями аналізу було визначено репліки, що містять маніпулятивний вплив.

Конкретні категорії та відповідні їм одиниці аналізу представлені у матриці кодування.

Одиницею рахунку було обрано абзац.

Матриця кодування – це таблиця, в якій реєструються первинні результати дослідження, а саме: категорії аналізу та кількість одиниць рахунку, що характеризують одиниці аналізу. По вертикалі розташовуються досліджувані або певні тексти (у даному випадку – глави роману), по горизонталі – якісні одиниці контент-аналізу (категорії аналізу). На перетині відповідних стовпчиків та рядків у кількісному числовому вираженні реєструється частота використання даної категорії (кількість разів, коли дана категорія була присутня у репліках або діях головного героя роману).

Таблиця контент-аналізу – форма реєстрації маніпулятивних прийомів (категорій аналізу), маніпулятивних реплік (одиниць аналізу), цілей застосування маніпулятивного впливу та його оцінка.

Інструкція кодувальника представляє собою алгоритм дій кодувальника, систему правил та пояснень для того, хто буде збирати емпіричну інформацію, реєструючи зазначені одиниці аналізу.

Інструкція для кодувальника:

  1. З роману І. Ільфа та Є. Петрова «Дванадцять стільців» прочитати дві глави «Великий комбінатор» та «Діамантовий дим»;

  2. Визначити найбільш загальні , ключові поняття, які відображають маніпулятивний вплив, що здійснюється головним героєм роману О. Бендером (категорії аналізу);

  3. Виділити з досліджуваного матеріалу специфічні одиниці текстового змісту, у яких присутні маніпулятивні висловлювання головного героя (одиниці аналізу). Одиницями аналізу визначаються репліки; одиницями рахунку – абзаци;

  4. У відповідності до виділених категорій аналізу віднайти у тексті відповідні їм одиниці аналізу за змістом тексту (наступними репліками) визначити мету та успішність/неуспішність маніпулятивного впливу, здійсненого головним героєм роману;

  5. Занести відповідні дані до матриці кодування та таблиці контент-аналізу;

  6. Підрахувати наступні позиції:

а) загальну кількість категорій аналізу (за категорії аналізу було прийнято маніпулятивні прийоми, які застосовувалися головним героєм роману);

б) загальну кількість одиниць аналізу (кількість реплік, з використанням маніпулятивного впливу);

в) загальну кількість одиниць рахунку (у даному випадку - абзаців);

г) кількість одиниць рахунку (абзаців), у яких були наявні маніпулятивні репліки;

д) кількість успішних та неуспішних маніпулятивних реплік.

7. За допомогою обчислення коефіцієнта Яніса визначити співвідношення успішних і неуспішних маніпулятивних прийомів.