Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_5_logics.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
43.7 Кб
Скачать
  1. Принципи теорії аргументації.

Аргументація — це процес обґрунтування певного положення (твердження, гіпотези, концепції) з метою переконання в його істинності, слушності.

Обгрунтування може бути здійснене різними способами.

Положення можуть бути обгрунтовані шляхом безпо­середнього звертання до дійсності (експеримент, спо­стереження тощо). Саме такий спосіб дуже часто за­стосовують у природничих науках.

Обгрунтування може бути здійснене за допомогою вже відомих положень (аргументів) шляхом побудови пев­них міркувань (доказів). У цьому випадку людина також певним чином звертається до дійсності, але вже не безпосередньо, а опосередковано. Такий спосіб пере­важно притаманний гуманітарним наукам.

У курсі логіки вивчають саме аргументацію другого роду. Це означає, що предметом подальшого розгляду буде процес обгрунтування, обстоювання певного положення (твердження, гіпотези, концепції) на підставі використання інших положень.

Структура аргументації такого типу складена з:

  • тези;

  • аргументів;

  • форми (схеми).

Теза — це положення, яке необхідно обґрунтувати.

Аргументи — це твердження, за допомогою яких обґрунтовують тезу.

Форма (схема) аргументації — це спосіб, який застосовують для обґрунтування тези.

Аргументація за формою буває:

  • дедуктивною;

  • правдоподібною.

_____________________________

Дедуктивна аргументація — це аргументація, яку будують за схемами дедуктивних міркувань.

Дедуктивну аргументацію, як правило, будують на підставі аргументів, які були прийняті раніше. Якщо вам удалося дедуктивно обгрунтувати тезу, то вона набуває такого самого статусу вірогідності, як і аргументи, з яких її виводять.

Дедуктивна аргументація універсальна. її можна застосовувати при обговоренні різноманітних проблем у будь-якій аудиторії. Проте при цьому треба пам'ятати вислів Аристотеля: «Не слід вимагати від оратора наукових доведень, так само як від математика не слід вимагати емоційного переконання».

Хоча дедуктивна аргументація є досить сильним способом переконання, однак застосовувати її слід цілеспрямовано. Спроба побудувати таку аргументацію в тій царині або для тієї аудиторії, де вона не придатна, може призвести лише до ілюзії переконання. Розкритикувати подібне обгрунтування для супротивника не становитиме великих зусиль.

Правдоподібна аргументація — це аргументація, яку будують за схемами правдоподібних міркувань.

Характерною рисою правдоподібної аргументації є те, що теза тут завжди ймовірнісна і потребує подальшої перевірки. Істинність аргументів у такій аргументації ще не гарантує істинності тези, за більш детального аналізу вона може виявитися хибною.

Приклад Розглянемо аргументацію О. Шпенглера: «Оскільки живі організми проходять у своєму розвитку стадії народження, розквіту, занепаду й загибелі, остільки й суспільство в своєму розвитку проходить саме ці стадії». З'ясуємо її структуру.

Теза: Суспільство в своєму розвитку проходить стадії народження, розквіту, занепаду й загибелі.

Аргументи: 1. Живі організми проходять у своєму розвитку стадії народження, розквіту, занепаду й загибелі; 2. Суспільство можна уподібнити до живого організму. Форма (схема): правдоподібна аргументація, побудована за аналогією властивостей.

Приклад 1 Для прикладу дедуктивної аргументації розглянемо таку задачу.

Задача. Три мудреці вирішували питання, хто з них наймудріший, але так і не змогли порозумітися між собою. Тоді вони звернулися до випадкового перехожого, щоб той допоміг їм визначити істину. У відповідь перехожий дістав із мішка п'ять ковпаків - 3 білих і 2 чорних - і показав їх мудрецям. Після цього перехожий запропонував їм заплющити очі і надягнув на кожного з них по білому ковпаку, а два чорних сховав у мішок. Потім він дозволив мудрецям розплющити очі й загадав їм загадку: "Хто з вас, - сказав він, - першим здогадається, якого кольору ковпак у нього на голові, той і буде наймудрішим.

Довго сиділи мудреці, дивлячись один на одного. Через деякий час один із них вигукнув: "На мені білий ковпак". Як він здогадався?

Рішення. Мудрець міг міркувати так: "Припустимо, що в мене на голові чорний ковпак, тоді другий мудрець, побачивши на мені чорний ковпак, міг би міркувати так: "Якщо у мене на голові чорний ковпак, тоді третій мудрець бачить перед собою два чорних ковпаки, і він повинен був би вже сказати, що на ньому білий ковпак. Але він мовчить. Отже, на мені не чорний, а білий ковпак". Але другий мудрець мовчить і нічого не говорить про колір свого ковпака. Отже, перехожий надягнув на мене не чорний, а білий ковпак".

У наведеній дедуктивній аргументації наймудріший форму міркування "доведення від протилежного" застосовує двічі. Аргументацію можна оцінити як правильну.

У процесах аргументації дедукцію дуже рідко наводять у повному, розгорнутому вигляді. Найчастіше вказують не всі аргументи, а деякі. Загальні твердження, які здаються добре відомими, опускають. Не завжди явно формулюють навіть точку зору. Часто дедукція буває настільки скороченою, що про дійсний хід міркування можна тільки здогадуватися.

У таких випадках якщо ви хочете провести ґрунтовний логічний аналіз аргументації супротивника, насамперед треба відновити аргументацію в повному вигляді: з'ясувати всі аргументи, навіть пропущені, та точку зору. За основу можна взяти вже відомі вам схеми дедуктивних міркувань.

Приклад 2 Одного разу до давньогрецького філософа Сократа прийшов молодий чоловік за порадою. Його цікавило питання: "Чи слід йому одружуватися?". Сократ подивився на нього та відповів: "Одружишся ти чи не одружишся, все одно пошкодуєш!". Довго розмірковував молодий чоловік, щоб з'ясувати, що мав на увазі Сократ. Спробуємо разом з ним відновити аргументацію Сократа. У повному вигляді вона буде такою: "Якщо ти одружишся, то пошкодуєш. Якщо не одружишся, то пошкодуєш. Ти одружишся або не одружишся. Отже, ти пошкодуєш".

Це дедуктивна аргументація, побудована за формою умовно-розділового міркування, а саме - простої конструктивної дилеми. Аргументацію можна оцінити як правильну.

THE END

1 У всіх підручниках, які я знайшла, відповіді одні й ті ж самі, тому ви дивіться там, може ще щось знайдете 

2 Та ж сама маячня, що й з першим запитанням 

6

Де твоя посмішка, бро?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]