Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота з дисципліни: “Митна політика”.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
851.82 Кб
Скачать

International trade center unctad/wto (itc)

CENTRE DU COMMERCE INTERNATIONAL CNUCED/OMC

(CCI)

Місцеперебування

Palais des Nations

CH-1211 Geneva 10

Адреса:

54-56 rue de Mont brilliant

Geneva

Switzerland

Тел.: (41) (22) 730 01 11

Телекс: 414 119 INC CH

Факс: (41) (22) 733 44 39

Міжнародний торговий центр був створений в 1964 році Генеральною угодою з тарифів і торгівлі (ГАТТ), що у підсумку Уругвайського раунду було перетворено у Всесвітню торговельну організацію (ВТО). З 1968 року Міжнародний торговий центр функціонує як спільний орган ГАТТ/ВТО й Організації Об'єднаних Націй, причому остання діє через Конференцію Організації Об'єднаних Націй по торгівлі й розвитку (ЮНКТАД). Виконуючи доручення ПРООН, Центр безпосередньо відповідає за здійснення фінансованих ПРООН проектів у країнах, що розвиваються, пов'язаних зі сприянням розвитку торгівлі.

По своєму правовому статусі МТЦ є «спільним допоміжним органом» ВТО й ООН, що діє через ЮНКТАД. Як такий він являє собою напівавтономну організацію в рамках системи Організації Об'єднаних Націй.

Функції

  • Розвиток структури заохочення торгівлі й стимулювання експорту в державному й приватних секторах.

  • Забезпечення інформації про ринкові можливості для традиційних і нетрадиційних експортних товарів.

  • Удосконалення імпортних операцій з метою оптимального використання дефіцитних ресурсів іноземної валюти шляхом використання ефективних методів керування в області імпорту.

  • Навчання державних службовців, представників ділових кіл і викладачів технології експортно-імпортних операцій, зміцнення навчальних закладів, проведення досліджень і вдосконалення учбово-методичних матеріалів з питань зовнішньої торгівлі.

Діяльність

  1. Розвиток ринку продуктів.

  2. Розвиток послуг, пов'язаних з торгівлею.

  3. Торговельна інформація.

  4. Підготовка кадрів.

  5. Міжнародне керування в сфері попиту та пропозиції.

  6. Визначення потреби й планування заходів, спрямованих на стимулювання торгівлі.

Члени

Держави – члени ВТО і ЮНКТАД.

Структура

  1. Загальна рада ВТО, Рада по торгівлі й розвитку ЮНКТАД.

  2. Об'єднана консультативна група ЮНКТАД/ВТО по справах МТЦ/ОКГ.

  3. Наради заступника генерального секретаря ЮНКТАД, заступника генерального директора ВТО й директора-виконавця МТЦ.

  4. Секретаріат.

Загальна рада ВТО визначає основні керівні принципи для діяльності МТЦ в області технічного співробітництва.

Об'єднана консультативна група ЮНКТАД/ВТО по справах МТЦ/ОКГ проводить один раз у рік свої сесії, на яких присутні представники держав - членів ВТО і ЮНКТАД, а також спостерігачі від інших міжнародних організацій. Група представляє рекомендації з майбутніх програм роботи МТЦ Загальній раді й Раді по торгівлі й розвитку ЮНКТАД, розглядає пропозиції Центру по його середньостроковому плані, що забезпечує загальні рамки для діяльності МГЦ на шестирічний період і становить частину загального Середньострокового плану Організації Об'єднаних Націй.

Заступник генерального секретаря ЮНКТАД, заступник генерального директора ВТО й директор-виконавець МТЦ регулярно розглядають питання, що стосуються політики й програм Міжнародного торгового центра.

Секретаріат, очолюваний директором-виконавцем, відповідає за загальне керівництво діяльністю МТЦ. Крім штатних співробітників, що служать у штаб-квартирі, щорічно понад 600 чоловік призначаються на посади консультантів по здійсненню проектів у країнах, що розвиваються. МТЦ не має у своєму розпорядженні своїх регіональних або державних відділень на місцях. Однак кожний уряд, з яким він здійснює співробітництво як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються, призначає офіційну посадову особу по зв'язках із МТЦ із числа працівників апарату державного керування.

Джерела фінансування

Регулярний бюджет МТЦ, що включає покриття видатків на діяльність штаб-квартири, таку як здійснення загальних досліджень і розробок з питань заохочення торгівлі й розширення експорту, а також загальних адміністративних видатків, утворюється за рахунок рівних внесків ООН і ВТО.

Діяльність МТЦ по технічному співробітництву із країнами, що розвиваються, і країнами з перехідною економікою фінансується за рахунок внесків ПРООН, міжнародних організацій і добровільних внесків. Робочі програми фінансуються Глобальним трастовим фондом (1995 р.), витрата якого регулярно перевіряється консультативним комітетом, що звітує перед Об'єднаною консультативною групою по справах МТЦ.

Діяльність

Проекти в області технічного співробітництва здійснюються на прохання відповідних урядів у всіх частинах світу, що розвивається, на національному, регіональному й міжрегіональному рівнях. Адміністративне керування здійсненням проектів перебуває у розпорядженні штаб-квартири МТЦ, а їхнім практичним виконанням займаються фахівці, що працюють у тісній взаємодії зі співробітниками на місцях.

Національні проекти нерідко приймають форму масштабних комплексних державних проектів, що включають створення ряду служб щодо сприяння експорту країни й удосконаленню її імпорту, пов'язаних з наданням одного або декількох видів послуг з боку МТЦ.

Послуги, що надаються МТЦ, доступні для всіх країн, що розвиваються. Вони включають публікації про сприяння торгівлі, розширенні експорту, міжнародному маркетингу, імпортних операціях, підготовці фахівців із зовнішньої торгівлі, послуги в області торговельної інформації й статистики.

МТЦ координує свою діяльність із рядом міжнародних організацій, особливо з тими, які входять у систему Організації Об'єднаних Націй.

В 1991 році Об'єднана консультативна група затвердила наступні глобальні пріоритети, охарактеризовані як питання універсального значення, які повинні враховуватися у всій діяльності МТЦ: 1) сприяння торгівлі з метою скорочення вбогості, включаючи стимулювання експорту продукції сільських районів; 2) найменш розвинені країни; 3) торговельне й економічне співробітництво « Південь-Південь» між країнами, що розвиваються; 4) участь жінок у розвитку торгівлі; 5) розвиток підприємництва в області експорту; 6) облік екологічних факторів у процесі розвитку експорту; 7) розвиток людських ресурсів.

Інформація

Надання торговельної інформації є складовою частиною діяльності МТЦ по технічному співробітництву, що стосується товарообміну.

Служба торговельної інформації МТЦ надає консультації з питань створення, функціонування й удосконалювання роботи субрегіональних або регіональних служб торговельної інформації, що охоплюють всі аспекти торговельної інформації й використовують технологію електронної обробки даних і телекомунікацій. Публікуються книги по сприянню торгівлі, довідники й бібліографії, огляди ринку, товарні довідники, монографії, навчальні матеріали й т.д. Статистична інформація МТЦ доступна на CD-ROM.

Спеціалізовані інформаційні служби надають інформацію з конкретних питань торгівлі, зведення й короткі повідомлення про ситуацію на ринках, відомості про окремі імпортні компанії, довідники про діючі бази даних, телексних службах і стратегіях пошуку, переліки окремих інформаційних компакт-дисків (CD-ROM), «World Directory of Standardization and Quality Assurance Related Institutions», технічну й комерційну інформацію з питань упакування (інформаційні служби з питань упакування). Спеціалізовані інформаційні служби також включають: інформаційні служби з питань забезпечення якості експорту («Export Quality Management Information Services»), службу новин ринку («ITC Market News Service - MNS»), що забезпечує інформацію про поточні ціни й ринки для комерційних і статистичних цілей, статистичні дані про зовнішню торгівлю, зовнішньоторговельне законодавство й друкування збірника «Міжнародний торговельний форум» («International Trade Forum»).

У бібліотеці МТЦ зберігаються добірки документів, які сприяють проведенню Центром своїх досліджень і наданню послуг щодо поточного інформування, призначених, головним чином, для організацій, що займаються поліпшенням умов торгівлі й розвитком аналогічних установ у країнах, що розвиваються.