Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 розряд додаток.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Загальні положення

Дані методичні рекомендації до виконання пошуково-дослідницької роботи розроблені для учнів за фахом (з професії) “Кухар”.

Пошуково-дослідницька робота є однією з форм контролю знань, умінь і навичок учнів, є важливим етапом їх самостійної практичної діяльності у визначеній сфері та підтвердженням відповідної кваліфікації. Пошуково-дослідницька робота дозволяє учню поглибити та систематизувати свої знання, розвинути навички самостійної роботи, сформувати основи проведення наукових досліджень. Пошуково-дослідницька робота є однією із складових державного кваліфікаційного іспиту.

Виконана пошуково-дослідницька робота дозволяє державній комісії перевірити рівень опанування учнем професії, його вміння досліджувати поставлені питання та творчо підходити до вирішення конкретних завдань.

Пошуково-дослідницька робота повинна відобразити:

  • глибоке знання основних понять, термінів досліджуваної теми; основних положень нормативних і законодавчих актів, що стосуються досліджуваного об'єкту ,а саме страви;

  • вміння аналізувати, узагальнювати, досліджувати літературні джерела та інформаційну базу даних; використовувати математичні, статистичні, облікові та інші способи обробки інформації; розробляти технологічні картки на фірмові страви ; логічно й чітко викладати матеріал, робити висновки та узагальнення; давати ґрунтовні оцінки різним явищам і процесам; оформляти роботу згідно існуючих стандартів;

  • навички відповідно до кваліфікаційних вимог (кваліфікаційна пробна робота).

В процесі виконання пошуково-дослідницької роботи виділяють такі етапи:

  • Вибір теми;

  • Затвердження теми;

  • Складання учнем плану пошуково-дослідницької роботи, погодження з викладачем-керівником;

  • Формування учнем інформаційної бази для виконання роботи;

  • Написання та оформлення пошуково-дослідницької роботи;

  • Подання пошуково-дослідницької роботи на рецензування;

  • Доопрацювання пошуково-дослідницької роботи відповідно до рекомендацій,зауважень рецензента;

  • Виконання кваліфікаційної пробної роботи;

  • Захист пошуково-дослідницької роботи.

Вибір і затвердження теми, складання плану пошуково-дослідницької роботи

Виконання пошуково-дослідницької роботи починається з визначення її теми та об’єкта. Ознайомлення з тематикою пошуково-дослідницької роботи учнями здійснюється на початку занять та початку виробничої практики. тематика робіт наведена в додатку А. Затвердження тем пошуково-дослідницьких робіт здійснюється у встановленому в училищі порядку.

Для виконання роботи оформлюється спеціальний бланк-завдання, у якому зазначається автор, тема і план, а також термін подання роботи на рецензію. Завдання підписують керівник і учень (додаток Б).

Основні критерії вибору теми: відповідність кваліфікаційній характеристиці, актуальність, перспективність.

Учні пишуть пошуково-дослідницьку роботу, відображаючи особливості організації роботи на Підприємстві, на якому вони проходять виробниче навчання та практику.

Для складання плану роботи учню необхідно: ознайомитися з проблемами, розв’язання яких передбачає тема роботи; самостійно опрацювати спеціальну літературу, законодавчі та нормативні документи.

Складений учнем план роботи погоджується з керівником (або майстром-викладачем), який надає індивідуальні консультації під час написання творчої роботи. Орієнтовний план пошуково-дослідницької роботи наведений в додатку В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]