Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAD ISPIT.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Ви менеджер ВАТ “Універмаг “Полісся”.

Згідно з договором, торговельному підприємству ВАТ “Універмаг “Полісся” виробниче об’єднання “Тканини” у другому кварталі поточного року повинно поставити текстильні товари на суму 300 тис. грн. Фактично, на початок 3 кварталу поставлено текстильних товарів на значно меншу суму, що негативно вплинуло на економічні показники цього торговельного підприємства.

Керівник відділу збуту виробничого об’єднання “Тканини” Сидоренко С.І. своїм листом від 25 червня поточного року повідомив керівника ВАТ “Універмаг”, що недопоставку текстильних товарів за 2 квартал буде компенсовано в 3 кварталі поточного року. Керівник торговельного ВАТ “Універмаг “Полісся” Осадчий В.І. доручив менеджеру комерційного відділу Грищенко В.І. з’ясувати причини невиконання виробничим об’єднанням “Тканини” умов договору і доповісти йому.

Менеджер комерційного відділу універмагу Грищенко В.І. з’ясував, що товарознавець цього відділу Чередниченко Т.Я. ще місяць тому, порушивши умови, передбачені договором, дала усну згоду відділу збуту виробничого об’єднання “Тканини” на завезення недопоставлених товарів у 3 кварталі поточного року.

Виробниче об’єднання “Тканини” без поважних причин порушувало умови договору і в попередні періоди, й мало попередження від торговельного підприємства. Інформацію щодо постачання текстильних товарів виробничим об’єднанням “Тканини” ВАТ “Універмаг “Полісся” за асортиментними групами в другому кварталі 2005 року подано у таблиці 1.

Таблиця 1.

Постачання текстильних товарів у ват “Універмаг “Полісся” за асортиментними групами у 2 кварталі 2005 р. (тис.Грн)

№ за

пор.

Товари

За договором

2 кв.

Фактично

2 кв.

Відхи-лення

Питома вага груп

у загальному

обсязі, %

план

факт

1

Вовняні тканини

51,6

24,7

2

Льняні тканини

40,2

22,4

3

Шовкові тканини

52,4

32,0

4

Бавовняні тканини

131,6

11,4

5

Синтетичні тканини

24,2

9,5

Сума

300,0

Завдання

  1. Розрахувати відхилення у виконанні договору поставки текстильних товарів і дані занести до табл. 1 .

  2. Прийняти відповідне рішення про забезпечення виконання виробничим об’єднанням “Тканини” умов договору і оформити його як організаційні заходи щодо підвищення рівня ефективності управління комерційною діяльністю ВАТ “Універмаг “Полісся”.

  3. Підготувати лист керівникові об’єднання “Тканини” щодо недопущення порушення умов договору.

Ви економіст малого відкритого акціонерного товариства “Відродження” (ВАТ “Відродження”).

ВАТ “Відродження” є самостійним господарюючим суб’єктом, здійснює роздрібну та оптову торгівлю продовольчими та непродовольчими товарами і надає додаткові послуги населенню великого міста.

Загальна площа підприємства складає 500 кв.м., у тому числі торговельна – 355 кв.м. Загальна чисельність працівників – 32 особи., у тому числі управлінського персоналу – 10 осіб (голова правління – 1; гол.бухгалтер – 1; бухгалтер – 1; економіст – 1; маркетолог –1; товарознавець – 1, зав.господарства – 1; секретар офісу – 1; інспектор з організації торгівлі – 1, юрист - 1).

Незважаючи на те, що підприємство розташоване в центральній частині великого міста, з інтенсивним рухом транспорту (зупинка метро, автобусів, трамваїв), воно працює в одну зміну (з 8 до 18 годин), з перервою на обід. Цей фактор стримує розвиток товарообороту та збільшення прибутків, що негативно впливає на оплату праці персоналу. Крім цього, допускаються серйозні порушення щодо ритмічного виконання виробничих завдань по декадах місяця (Таблиця 1).

На зборах акціонери вимагали ретельніше аналізувати виконання робочих завдань, підвищення заробітної плати, організації більш стабільної роботи підприємства та перегляду його графіка роботи.

Завдання:

  1. Розрахувати коефіцієнт ритмічності виконання обсягів продажу товарів та надання послуг споживачам за останній місяць.

  2. З метою збільшення обсягів продажу товарів та надання додаткових послуг споживачам розробити та обґрунтувати новий графік роботи підприємства. Оформити як пропозиції до постанови зборів акціонерів.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]