Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методЕіФП- МО-3курс .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
323.58 Кб
Скачать

Тема 16. Економічна безпека підприємства та його антикризова діяльність

Сутність і фази розгортання кризи. Фактори, що обумовлюють виникнення кризи. Банкрутство підприємства як результат розвитку кризових явищ в його діяльності. Фінансово-економічні передумови та наслідки виникнення ситуації банкрутства. Види банкрутства підприємства. Методичні підходи до визначення ймовірності кризи на підприємстві. Інститут банкрутства: сутність, цілі та завдання. Процедура розгляду та прийняття рішення у справі про банкрутство підприємства.Загальна характеристика процесу ліквідації збанкрутілого суб'єкта господарювання. Оцінювання та продаж майна підприємства-банкрута. Черговість задоволення вимог кредиторів у процесі ліквідаційної процедури. Цілі та форми санації. Зміст плану санації. Класифікація санаційних заходів.

Генезис формування та сучасне розуміння економічної безпеки підприємств, її місце і роль в системі управління підприємством. Система показників економічної безпеки підприємства. Оцінювання рівня економічної безпеки підприємства. Методи моніторингу економічної безпеки підприємства. Механізми забезпечення економічної безпеки підприємства.

2 Завдання для контрольної роботи з дисципліни « економіка і Фінанси підприємства»

У процесі вивчення дисципліни «Економіка і фінанси підприємства» студент виконує контрольну роботу. Вона дозволяє оцінити, наскільки він освоїв певні основні питання курсу і чи в змозі самостійно їх опрацьовувати. Виконання контрольної роботи спрямоване на поглиблення знань предмета, що вивчається. Контрольна робота є частиною самостійної роботи студента, формою розвитку його наукових та практичних навичок.

Контрольна робота повинна бути зареєстрована на кафедрі і здана на перевірку до початку екзаменаційної сесії. Захист контрольної роботи здійснюється студентом на запланованих навчальною частиною консультаціях. Без зарахування контрольної роботи викладачем студент не може бути допущений до здачі іспиту (заліку).

Контрольна робота складається з двох теоретичних питань і одного практичного завдання. Номер варіанту відповідає останній цифрі шифру залікової книжки.

Відповідь на теоретичні питання викладається на 5 сторінках друкованого тексту, або 7 сторінках рукописного тексту. Відповіді повинні бути логічними, конкретними і чітко обґрунтовувати відповідь на поставлене питання. Студент повинен опрацювати декілька літературних джерел і в відповідях робити посилання на використане літературне джерело.

  1. ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

Остання цифра шифру залікової книжки

Питання 1

Питання 2

1

2

3

0

Підприємство як суб'єкт господарювання, його місце в системі ринкових відносин.

Поточне та оперативне планування.

1

Види підприємства та їх класифікація.

Майнові ресурси (активи) підприємства.

2

Фінансові ресурси (капітал підприємства).

Виробнича програма підприємства.

3

Товарна політика підприємства.

Трудові ресурси

підприємства.

4

Поняття виробничої потужності підприємства.

Сучасні теорії та моделі розвитку підприємства.

5

Планування діяльності підприємства.

Фінансові результати діяльності підприємства.

6

Доходи та цінова політика підприємства.

Економічна характеристика продукції підприємства.

7

Поняття та види економічних ресурсів.

Показники рентабельності підприємства та фактори, що їх визначають.

8

Показники собівартості продукції та порядок їх обчислення.

Інститут банкрутства: сутність, цілі та завдання.

9

Інвестиційна діяльність підприємства.

Сутність, функції та значення прибутку, джерела його утворення.