Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Оказание первой до врачебной помощи.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
467.46 Кб
Скачать

7. Переохолодження.

Причини — наступає внаслідок порушення процесів терморегу­ляції при дії на організм холодового фактора і розладу функцій життєво важли­вих систем організму, який настає при цьому. Цьому сприяє втома, малорухомість.

Ознаки. На початковому етапі потерпілого морозить, прискорюється дихання і пульс, підвищується артеріальний тиск, потім настає переохолодження, рідшає пульс, дихання, знижується температура тіла. Після припинення диха­ння серце може ще деякий час скорочуватись. При зниженні температури тіла до 34-320С затьмарюється свідомість, припиняється вільне дихання, мова стає неусвідомленою.

Допомога. При легкому ступені переохолодження розігріва­ють тіло шляхом розтирання. Дають випити кілька склянок теплої рідини.

При середньому і важкому станах енергійно розтирають тіло шерстяною тканиною до почервоніння шкіри, дають багато гарячого пиття, молоко з цук­ром, 100-150г 40% спирту-ректифікату. Якщо потерпілий слабо дихає роблять штучне дихання. Після зігрівання потерпілого і відновлення життєвих функцій створюють спокій, закутують у теплий одяг.

8. Відмороження.

Причини виникає тільки при тривалій дії холоду, при дотиканні ті­ла до холодного металу на морозі, і з зрідженим повітрям або сухою вуглекис­лотою, при підвищеній вологості і сильному вітрі, при не дуже низькій темпе­ратурі повітря (ОС). Сприяє відмороженню загальне ослаблення організму в наслідок голодування, втоми або захворювання. Найчастіше відморожуються пальці рук і ніг, ніс, вуха, щоки.

Ризик обмороження вимагає особливої пильності, оскільки, по-перше, воно може відбутися непомітно для вас, і, по-друге, будучи досить серйозним фактором саме по собі, воно може привести до гангрени.

У постраждалій частині тіла може виникнути як відчуття поколювання, так і оніміння.

Слідом за цим шкіра може чи побіліти, чи придбати сіруватий відтінок. Важливо частіше перевіряти стан відкритих частин тіла, особливо обличчя, включаючи ніс. Якщо ви знайдете обморожені ділянки, їх треба повільно і природним образом відігріти.

Кращий метод відігрівання — притисненням "шкіри до шкіри" (наприклад, сховавши руки в пахви).

Особливої уваги вимагають руки і ноги. Вони знаходяться на периферії кровообігу, а тому можуть дуже швидко переохолоджуватися.

Зробіть усе можливе, щоб застібки на зап'ястях, щиколотках, шиї і талії були ефективні, але не перешкоджали кровообігу.

У морозну погоду потрібно частіше перевіряти ноги, чи немає симптомів обмороження.

Розрізняють 4 ступеня відмороження тканин:

1. Почервоніння і набряк.

2. Утворення пухирів.

3. Утворення струпа.

4. Омертвіння частин тіла.

Допомога. Розтирання і зігрівання на місці події. Бажано помістити потерпіло­го біля джерела тепла і тут продовжити розтирання. Краще розтирати відморо­жену частину спиртом, горілкою, одеколоном, а також рукавицею, хутровим коміром. Не можна розтирати снігом. Після порожевіння відморожене місце витирають до суха, змочують спиртом, горілкою або одеколоном. Взуття з відморожених частин тіла треба дуже акуратно зняти, якщо це не вдається зробити, треба розпороти ножем ті частини одягу або взуття, які утру­днюють доступ до ушкоджених ділянок тіла.

При обмороженні ноги зніміть з потерпілого взуття і сховайте ногу в тепле місце на своєму тілі — у пахву чи на груди.

Зберігайте руки по можливості захищеними, у разі потреби зігрівайте їх під пахвами чи між стегнами. Якщо ви відчуєте, що мороз "кусає" пальці ніг, зігрійте їх, якщо можливо, об тіло свого супутника.

Якщо ви один, постарайтеся зігріти пальці, ворушачи ними, чи ногою за допомогою масажу.

Якщо виявлене обмороження:

* не тріть і не масажуйте постраждалу ділянку;

* не прикладайте сніг чи лід — це небезпечно;

* не використовуйте для відігрівання відкритий вогонь;

* не давайте пити алкогольні напої;

* не дозволяйте потерпілому ходити, спираючи на недавно відморожену ногу;

* не розкривайте пухирів, що можуть з'явитися.

Якщо ноги довгостроково знаходяться в холодній воді, результатом цього найчастіше може з'явитися те, що іноді називають "окопні ноги ".

Кінцівка при цьому німіє, стає білою і не чуттєвою; шкіра може лопати і покриватися виразками. Варто знати, що такий стан може виникнути не тільки в граничній холодній воді.

Для цього може виявитися достатнім 15˚С, що істотно вище крапки замерзання. Тому, якщо у вас мокрі ноги, частіше перевіряйте їхній стан. Для профілактики варто намагатися не допускати контакту ніг з водою.

Якщо є, користайтеся рибацькими чоботями. Якщо ви промочили ноги, зніміть взуття, вилийте з них воду і якомога швидше відіжміть і переодягніть носки. Періодично по 5-10 хвилин розтирайте ноги, намагайтеся постійно ворушити ступнями і пальцями.

Якщо ж переохолодження ніг усе-таки відбулося, варто надійти в такий спосіб:

1. Дуже акуратно висушіть ноги, не розтираючи шкіри.

2. Ті місця, де шкіра тріснула, змажте антисептичним кремом.

3. Забинтуйте ноги (не туго!).

4. Тримаєте тіло в теплі, але постарайтеся, щоб ступні відігрівалися так повільно, як тільки можливо; ноги підніміть.

5. Не дозволяйте потерпілому ходити.

Перша долікарська допомога при обмороженні:

- Відведіть людину, яка постраждала в тепле приміщення.

- Зніміть з неї мокрий одяг або той, що тисне і замініть на вільний і сухий.

- Ні в якому разі не потрібно розігрівати людину дуже швидко, наприклад, кладучи її в гарячу ванну. В результаті раптового різкого підвищення температури може статися судинний колапс.

- При обмороженні потрібно зігрівати обморожену ділянку тіла протягом тридцяти хвилин, використовуючи при цьому вологе тепло. Помістіть обморожену кінцівку у воду, яка має температуру трохи вище температури тіла людини (від 37,5 до 39 градусів).

- На ті місця, які не можна помістити у воду, такі як щоки або ніс, можна покласти теплі компреси.

- Варто врахувати, що процес зігрівання шкіри може пройти хворобливо. Людина може відчути опік, шкіра при цьому розпухне і змінить свій колір.

- Після того, як обморожена шкіра буде зігріта, потрібно накласти на неї суху стерильну пов'язку. Якщо у вас обморожені пальці, необхідно прокласти бинти між кожним з них. Також потрібно зробити, якщо ви обморозили пальці ніг.

- Варто попередити повторне обмороження, і обгорнути відігріті ділянки тіла. А якщо відсутня можливість збереження пошкодженої ділянки в теплому стані, то її взагалі не варто зігрівати.