Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Юрий_ Казначейська система - п_дручник

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.11 Mб
Скачать

8.6. Операції за платежами, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету

Платежі, які відповідно до закону України про Державний бюджет України на поточний рік розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3131 "Надходження, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. Дані про надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6113 "Доходи державного бюджету, що підлягають розподілу між загальним та спеціальним фондами". Кредитовий залишок за рахунком 6113 дає інформацію про надходження з урахуванням повернення платежів, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету з початку року.

Кошти, які протягом дня зараховані на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3131 (з урахуванням повернень), в кінці операційного дня розподіляються між загальним і спеціальним фондами державного бюджету згідно нормативів, встановлених законом України про Державний бюджет України на поточний рік.

8.7. Операції за платежами до бюджету, які розподіляються між державним та місцевим бюджетами

Платежі до бюджету, які відповідно до закону України про Державний бюджет України на відповідний рік розподіляються між державним бюджетом та бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3311 "Кошти, які підлягають розподілу між державним і місцевими бюджетами" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. Інформація щодо надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6211 "Доходи, які підлягають розподілу між державним і місцевими бюджетами". Кредитовий залишок за рахунком 6211 дає інформацію про надходження (з урахуванням повернень) платежів, які розподіляються між державним та місцевим бюджетами з початку року

Кошти, які протягом дня зараховувались на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3311 “Кошти, які підлягають розподілу між державним і місцевим бюджетами”, в кінці операційного дня розподіляються за встановленими нормативами між державним бюджетом та відповідними місцевими бюджетами.

Після розподілу частина коштів, яка належить загальному фонду державного бюджету засобами програмного забезпечення зараховується на відповідний аналітичний рахунок, відкритий за балансовим рахунком 3111, з

якого перераховуються на відповідний рахунок, відкритий за балансовим рахунком 3112 для перерахування платежів, які відносяться до загального фонду державного бюджету.

За результатами розподілу платежів між державним та місцевим бюджетами формується Відомість розподілу платежів до бюджету, які надійшли на рахунок 3311 (додаток 11).

8.8. Операції за коштами, тимчасово віднесеними до доходів державного бюджету, що підлягають розподілу

Платежі, які тимчасово віднесені до доходів державного бюджету і підлягають розподілу, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3411 "Кошти, тимчасово віднесені на доходи бюджету, що підлягають розподілу" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

Інформація щодо надходження та повернення надмірно та/або помилково сплачених платежів одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6411 “Кошти, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету”. Кредитовий залишок за рахунком 6411 дає інформацію про надходження (за вирахуванням повернень) платежів, які тимчасово віднесені на доходи державного бюджету і підлягають розподілу, з початку року.

Після розподілу єдиного податку суб'єктів малого підприємництва, який зараховується на аналітичні рахунки, відкриті в розрізі місцевих бюджетів в управлінні Державного казначейства за балансовим рахунком 3421 “Кошти, тимчасово віднесені на доходи місцевих бюджетів, що підлягають розподілу” засобами програмного забезпечення:

-частина коштів, належна місцевим бюджетам, зараховується до загального фонду місцевих бюджетів на окремі аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3141 "Надходження до загального фонду місцевих бюджетів", з яких в регламентованому режимі шляхом формування меморіальних документів перераховується на відповідні котлові рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3142 “Кошти загального фонду місцевих бюджетів”;

-частина коштів, належна спеціальному фонду державного бюджету (відрахування до фонду сприяння зайнятості населення), зараховується

на відповідний аналітичний рахунок, відкритий за балансовим рахунком 3717 "Рахунки державних позабюджетних фондів.

Частина коштів, яка належить пенсійному фонду та фондам соціального страхування, платіжними дорученнями перераховується на рахунки даних фондів.

Фіксований сільськогосподарський податок зараховується на відповідні аналітичні рахунки в обласному управлінні Державного казначейства, відкриті в розрізі місцевих бюджетів за балансовим рахунком 3421. Кошти після

розподілу за встановленими нормативами перераховуються одержувачам. За результатами розподілу єдиного податку суб’єктів малого підприємництва та фіксованого сільськогосподарського податку формується Відомість 2м, а також Реєстр платників за спрощеною системою оподаткування (кошти фонду соціального страхування, кошти пенсійного фонду).

Повернення надмірно та/або помилково сплачених платежів, які тимчасово віднесені до доходів державного бюджету і підлягають розподілу, здійснюється з відповідних аналітичних рахунків до їх розподілу в межах поточних надходжень за день. Порядок проходження та відображення в обліку коштів тимчасово віднесених на доходи державного бюджету, що підлягають розподілу, наведено на рис. 8.4.

Рис. 8.4. Порядок проходження та відображення в обліку коштів, тимчасово віднесених на доходи державного бюджету, що підлягають розподілу.

8.9. Операції за іншими платежами, які тимчасово віднесені до доходів державного бюджету

Платежі, які тимчасово віднесені до доходів державного бюджету, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3412 "Інші кошти, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. Інформація щодо надходження та повернення надмірно, або помилково сплачених платежів, які тимчасово віднесені до доходів державного бюджету, одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6411 "Кошти, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету". Кредитовий залишок за рахунком 6411 дає інформацію про надходження (за вирахуванням повернення) платежів, які тимчасово віднесені до доходів державного бюджету, з початку року.

Кошти від реалізації податкової застави надходять на рахунки, відкриті на балансі обласного управління Державного казначейства, за балансовим рахунком 3412 "Інші кошти, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету".

Управління Державного казначейства засобами електронного зв'язку передає виписку про надходження коштів відповідному відділенню Державного

казначейства, яке в свою чергу передає її органу Державної податкової служби за місцем реєстрації платника. Орган податкової служби на підставі виписки готує довідку про розподіл коштів, які надійшли на балансовий рахунок 3412, і подає відповідному відділенню Державного казначейства.

Відділення Державного казначейства на підставі даних довідки не пізніше наступного робочого дня формує та надсилає засобами електронного зв’язку до обласного управління Державного казначейства платіжні доручення на перерахування розподілених коштів за призначенням.

8.10. Операції за власними надходженнями бюджетних установ та організацій

Власні надходження установ і організацій, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі: спеціальні кошти бюджетних установ і організацій, кошти, отримані бюджетними установами і організаціями на виконання окремих доручень, інші власні надходження бюджетних установ і організацій, субвенції з місцевих бюджетів тощо, зараховуються безпосередньо на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3522 "Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами спеціального фонду державного бюджету" у відділеннях або управліннях Державного казначейства (за місцем обслуговування бюджетної організації). Інформація щодо власних надходжень бюджетних установ та організацій, які зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3522, одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6114 "Власні кошти розпорядників коштів державного бюджету".

Управління (відділення) Державного казначейства засобами програмного забезпечення щоденно складають виписки із спеціальних реєстраційних рахунків, відкритих за балансовим рахунком 3522. Зазначені виписки з реєстром розрахункових документів надаються власникам коштів.

8.11. Зарахування платежів, що справляються митними органами

Серед проблем, що стоять перед Державним казначейством в процесі виконання державного бюджету за доходами, є порядок зарахування до державного бюджету платежів, що справляються митними органами. Адже перерахування належних бюджету податків, зборів, які справляються при ввезенні (вивезенні) товарів та інших предметів на митну територію України, здійснювалось у централізованому порядку через рахунки митних органів. При цьому термін проходження платежів визначався від трьох і більше днів.

Разом з тим, з наданням Державному казначейству України статусу учасника Системи електронних платежів, з відкриттям йому кореспондентських рахунків у Національному банку України, органи Державного казначейства в змозі забезпечити облік надходження митних платежів, складання та надання необхідної інформації митним органам щодо

зарахування зазначених коштів в розрізі платників податків, зборів та видів надходжень.

Тому спільним наказом Державного казначейства України та Державної митної служби України від 31.07.2002 № 149/416 затверджено Порядок перерахування до Державного бюджету України митних платежів та інших податків і зборів, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами, та Порядок взаємодії та обміну інформацією між органами Державного казначейства України та Державної митної служби України в процесі казначейського обслуговування Державного бюджету за доходами, що контролюються митними органами, затверджений спільним наказом Державного казначейства України та Державної митної служби України від 31.07.2002 № 150 /417. Відтак, з 12 серпня 2002 року перерахування митних платежів та інших податків і зборів, а також обмін інформацією між органами Державного казначейства та митними органами здійснюється відповідно до зазначених вище Порядків.

Відповідно до Порядку перерахування до Державного бюджету

України митних платежів та інших податків і зборів, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами митні платежі та інші податки і збори, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами, не пізніше наступного робочого дня після дати повного оформлення вантажної митної декларації зараховуються митними органами на рахунки, відкриті в управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі в розрізі відповідних митних органів (ознака відомчої класифікації 05).

Митні платежі та інші податки і збори, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами, зараховуються на рахунки, відкриті в управліннях Державного казначейства у розрізі кодів класифікації доходів бюджету за балансовими рахунками:

3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету»:

 

 

 

 

 

 

Код

 

 

 

Назва податку, збору

 

класифікації

Символ

 

 

 

доходів

звітності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

бюджету

 

Податок на додану вартість з ввезених на територію

14010200

016

України товарів (робіт, послуг)

 

 

 

 

Інші підакцизні товари іноземного виробництва

14031600

032

Мито

на

товари,

що

ввозяться

суб'єктами

15010100

042

підприємницької діяльності

 

 

 

 

Мито на товари, які ввозяться (пересилаються)

15010200

043

громадянами

 

 

 

 

 

 

Мито на товари, що вивозяться суб'єктами

15020100

046

підприємницької діяльності

 

 

 

 

Мито на товари, які вивозяться (пересилаються)

15020200

047

громадянами

 

 

 

 

 

 

Митні збори

22100000

071

Єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску

22110000

072

через державний кордон України

 

 

Надходження коштів від реалізації конфіскованого

24010000

077

майна за матеріалами митних органів

 

 

* Надходження коштів від реалізації безхазяйного

31010000

087

майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у

 

 

власність держави, та скарбів

 

 

* Надходження сум кредиторської та депонентської

24030000

079

заборгованості підприємств, організацій та установ,

 

 

щодо яких минув строк позовної давності

 

 

** Інші надходження від зовнішньоекономічної

15040000

050

діяльності

 

 

* Додатковий митний збір за митне оформлення

15010400

045

нафтопродуктів, що імпортуються на митну територію

 

 

України

 

 

* Інші збори з імпорту

15010300

044

* Адміністративні штрафи та інші санкції

23030000

075

* - види доходів загального фонду державного бюджету, які не включаються до розрахунку дотацій вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам та бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення; ** - не включаються до розрахунку дотацій вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим,

обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам та бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення. Зарахування здійснюється на рахунок, відкритий у Державному казначействі України (центральний рівень).

3131 «Надходження коштів, що розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету»:

 

Код

 

Назва податку, збору

класифікації

Символ

доходів

звітності

 

 

бюджету

 

Акцизний збір із ввезених на територію України

14030800

316

транспортних засобів (крім мотоциклів і велосипедів)

 

 

Акцизний збір із ввезених на територію України

14030900

317

мотоциклів і велосипедів

 

 

Акцизний збір із ввезеного на територію України

14031700

318

бензину моторного для автомобілів

 

 

Акцизний збір із ввезених на територію України інших

14031800

319

нафтопродуктів

 

 

Мито на нафтопродукти, транспортні засоби та шини до

15010500

320

них, що ввозяться суб’єктами підприємницької

 

 

діяльності та громадянами

 

 

Кошти, зараховані на рахунки, відкриті за балансовим рахунком №3131 «Надходження коштів, що розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету», розподіляються відповідно до встановлених нормативів між загальним та спеціальним фондами державного бюджету.

Розподілені частки перераховуються на рахунки, відкриті за балансовими рахунками 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», для включення в розрахунок дотацій вирівнювання місцевим бюджетам та 3121 «Надходження коштів спеціального фонду державного бюджету, які направляються на спеціальні видатки».

Управління Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі наступного робочого дня після зарахування митних платежів на вказані вище рахунки формують та до 11-ої години дня передають уповноваженим митним органам виписки з цих рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів відповідно до встановленого Порядку.

Щомісячно органи Державного казначейства України та Державної митної служби України у встановленому порядку проводять звірку надходжень до Державного бюджету України митних платежів та інших податків та зборів, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами, результати якої щомісячно оформлюються відповідним актом звірки.

Згідно з Порядком взаємодії та обміну інформацією між органами

Державного казначейства України та органами Державної митної служби України у процесі казначейського обслуговування державного бюджету за доходами, що контролюються митними органами належні Державному бюджету України митні платежі та інші податки і збори, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами зараховуються останніми на рахунки з обліку доходів, відкриті в розрізі митниць в управліннях Державного казначейства у АР Крим, областях, м.м. Києві та Севастополі та кодів бюджетної класифікації.

При змінах у складі та/або розташуванні митних органів, органи Державної митної служби України протягом двох тижнів з дня виникнення зазначених змін подають відповідну інформацію Державному казначейству України.

Після прийняття Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік у разі зміни переліку видів митних платежів та/або порядку їх зарахування до бюджету, в управліннях Державного казначейства України в АР Крим, областях м.м. Києві та Севастополі відкриваються (перевідкриваються) рахунки, відповідно до змін, внесених зазначеним Законом України.

Інформація про реквізити відкритих (перевідкритих) рахунків для зарахування митних платежів, операції на яких здійснюватимуться у термін не раніше 10 робочих днів від дати відкриття (перевідкриття) цих рахунків, надається управліннями Державного казначейства в АР Крим, областях м.м. Києві та Севастополі митним органам, Державним казначейством України -

Державній митній службі України (в частині рахунків, відкритих на центральному рівні) протягом 3 робочих днів з дня відкриття (перевідкриття) цих рахунків.

Управління Державного казначейства в АР Крим, областях, м.м. Києві та Севастополі щоденно наступного робочого дня після зарахування митних платежів на відповідні рахунки, до 11 години формують для уповноважених митних органів виписки з цих рахунків у вигляді електронного реєстру, який уповноважені митні органи отримують засобами електронної пошти (модемного зв’язку) для подальшої передачі їх відповідним митним органам.

Державне казначейство України щоденно після отримання звітів про виконання Державного бюджету за доходами від управлінь Державного казначейства в АР Крим, областях, м.м. Києві та Севастополі до 13-ої години формує звіт про зарахування коштів за доходами у вигляді електронного документа, який Державна митна служба України отримує засобами електронної пошти (модемного зв’язку).

Щомісячно, не пізніше 4-го числа місяця, наступного за звітним, митні органи проводять з органами Державного казначейства в АР Крим, областях, м.м. Києві та Севастополі звірку надходжень, перерахованих митними органами в розрізі кодів бюджетної класифікації доходів станом на 1-ше число місяця, наступного за звітним, результати якої оформлюються актом звірки.

Акти звірок надсилаються митними органами та управліннями Державного казначейства в АР Крим, областях, мм.Києві та Севастополі відповідно до Державної митної служби України та Державного казначейства України, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним.

Акти оформлюють в 4-х примірниках.

1 - для управління Державного казначейства в АР Крим, областях, м.м.Києва та Севастополя;

2 - для Державного казначейства України;

3- для митних органів;

4- для Державної митної служби України.

Акти звірки узагальнюються відповідно Державним казначейством України та Державною митною службою України.

На підставі узагальнюючих актів складається загальний акт звірки не пізніше 20-го числа місяця наступного за звітним.

8.11.Операції з виконання державного бюджету за доходами

уДержавному казначействі України

УДержавному казначействі України (центральний рівень)

відкриваються аналітичні рахунки за

відповідними

балансовими рахунками

для обліку платежів до бюджету,

які зараховуються на центральному рівні.

У

регламентований

час

здійснюються операції з відшкодування

податку на додану вартість,

повернення надмірно, або помилково сплачених

платежів,

розподілу платежів

між

загальним

та спеціальним фондами

бюджету тощо.

 

 

 

 

Усі

кошти,

які надійшли

на

рахунки, відкриті за балансовими

рахунками

3112,

3122,

у встановленому порядку спрямовуються на

відповідні

рахунки

для

здійснення

видатків державного бюджету. На

підставі даних про

рух

коштів

на

аналітичних рахунках, відкритих у

Державному казначействі України, складається Звіт про виконання державного

бюджету за доходами.

 

 

 

Звіти про виконання державного бюджету

за доходами обласних

управлінь Державного казначейства та Звіт

про

виконання

державного

бюджету за доходами, складений у Державному казначействі

України,

консолідуються. Консолідований Звіт надається

відповідним органам, що

здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів до бюджету.

8.12. Операції з повернення у готівковій формі надмірно або помилково сплачених платежів до бюджету

Повернення надмірно або помилково сплачених платежів до бюджету здійснюється органами Державного казначейства на підставі висновків органів державної податкової служби, інших органів, що здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів.

Кошти з відповідного аналітичного рахунку, з якого необхідно зробити повернення, платіжним дорученням управління (відділення) Державного казначейства перераховуються на відкриті на їх ім’я в установах банків рахунки за балансовим рахунками групи 257 “Кошти до виплати” Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України.

На підставі висновків органи Державного казначейства виписують грошові чеки на отримання готівки на осіб, указаних у висновках, та/або готують платіжні доручення на перерахування коштів на вкладні рахунки платників.

На підставі належно оформлених грошових чеків особи, на ім’я яких виписано грошові чеки, отримують готівку з рахунків, відкритих в установах банків за балансовим рахунками групи 257, відкритих на ім’я органів Державного казначейства. Грошові чеки дійсні протягом 10 днів.

8.13. Облік та складання звітності про надходження коштів до державного бюджету

На початку наступного операційного дня, не пізніше 9 години ранку, за результатами обробки інформації формуються виписки з аналітичних рахунків, відкритих за балансовими рахунками 3111, 3113, 3121, 3123, 3131, 3311, 3411, 3412, у вигляді електронного реєстру розрахункових документів та їх паперові копії за підписом керівника органу Державного казначейства із відбитком печатки (додаток 12). До виписок з аналітичних рахунків 3-го класу додається реєстр розрахункових документів з повним переліком реквізитів.

На підставі даних про рух коштів на всіх аналітичних рахунках

щоденно формуються сальдові та оборотно-сальдові

відомості про операції

за коштами державного бюджету.

 

 

 

 

На підставі даних про рух коштів

на аналітичних рахунках,

відкритих

за балансовими рахунками 3111,

6111;

3113, 7131; 3121, 6112; 3123, 7132;

3131, 6113; 3522, 6114; 3311,

6211,

щоденно на

початку

наступного

операційного дня, не пізніше 9 години ранку, управління Державного казначейства складають Звіт про виконання державного бюджету за доходами (додаток 13) у розрізі видів надходжень в цілому по області та передають його (в електронному вигляді) до Державного казначейства України (центральний рівень).

Не пізніше 11 год. Дня, наступного за звітним обласні управління Державного казначейства формують Звіти про виконання державного бюджету за доходами в розрізі районних відділень (міст обласного значення) за видами надходжень та передають їх (в електронному вигляді) органам податкової служби на обласному рівні та районним відділенням Державного казначейства для подальшої передачі районним податковим інспекціям.

Порядок ведення бухгалтерського обліку про надходження коштів до Державного бюджету України для органів Державного казначейства України та розпорядників бюджетних коштів встановлюється окремими нормативними актами Державного казначейства України.

Управління (відділення) Державного казначейства України при веденні бухгалтерського обліку виконання бюджету за доходами повинні забезпечити облік надходжень відповідно до закону України про Державний бюджет

України на поточний рік

(доходи загального фонду, доходи спеціального

фонду,

доходи, які розподіляються між загальним та спеціальними фондами,

доходи,

що розподіляються між державним та місцевим бюджетами,

надходження, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету)

в

розрізі

кодів

бюджетної класифікації.

 

 

Органи

Державного

казначейства України складають звітність

про

надходження коштів до Державного бюджету України в грошовій та безгрошовій формах на підставі даних бухгалтерського обліку на рахунках класу 6 "Доходи бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. Звіти складаються за формами та порядком, установленими Державним казначейством України.

Контрольні запитання:

1.Дайте визначення державних доходів

2.Наведіть класифікацію доходів бюджету

3.За рахунок яких джерел формуються державний та місцевий бюджети?

4.Охарактеризуйте сутність касового виконання державного бюджету за доходами

5.У чому різниця між банківською та казначейською системами касового виконання бюджету?