Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Юрий_ Казначейська система - п_дручник

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.11 Mб
Скачать

України за кодами програмної класифікації видатків бюджетів кожному розпоряднику бюджетних коштів та утримувачу бюджетних коштів.

До функцій Державного казначейства з виконання бюджетів належить здійснення попереднього контролю за використанням бюджетних коштів за цільовим призначенням на підставі підтверджуючих документів розпорядників коштів. Органи Державного казначейства здійснюють оплату рахунків бюджетних установ та організацій тільки після здійснення попереднього контролю. Попередній контроль включає перевірку:

відповідності платіжних документів бюджетному розпису та затвердженому кошторису доходів та видатків. Кошториси доходів та видатків бюджетних установ затверджують вищестоящі розпорядники бюджетних коштів;

наявності підтверджуючих документів, що є підставою для здійснення платежів.

Оплата рахунків при обслуговуванні позабюджетних коштів бюджетних установ здійснюється також після проведення попереднього контролю шляхом перевірки відповідності платіжних документів затвердженим кошторисам доходів та видатків.

Після підтвердження відповідності поданих документів органи Державного казначейства здійснюють погашення бюджетних зобов'язань.

Органи Державного казначейства мають право відмовити в погашенні бюджетного зобов'язання у разі, якщо:

1)бюджетні зобов'язання не відповідають затвердженому кошторису доходів та видатків бюджетної установи;

2)бюджетні зобов'язання не відповідають обсягу доведених бюджетних асигнувань.

Погашення бюджетних зобов'язань здійснюється шляхом оплати платіжних документів з Єдиного казначейського рахунку в розмірі підтвердженого бюджетного зобов'язання та надання дозволу на отримання готівкових грошових коштів бюджетів в установах банків на цілі, передбачені кошторисами доходів та видатків розпорядників бюджетних коштів.

Бюджетним кодексом регламентуються повноваження Державного казначейства України щодо контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Державне казначейство України:

1)здійснює бухгалтерський облік усіх надходжень та витрат Державного бюджету України;

2)встановлює єдині правила ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів, кошторисів, видає інструкції з цих питань та здійснює контроль за їх дотриманням;

3)здійснює контроль за відповідністю платежів взятим зобов’язанням та бюджетним асигнуванням.

У випадку виявлення бюджетних правопорушень Державне казначейство України у межах своєї компетенції може вчинити дії до розпорядників бюджетних коштів, яким вони видали відповідні бюджетні асигнування.

Бюджетним правопорушенням визнається недотримання учасником бюджетного процесу встановленого Бюджетним кодексом та іншими нормативно-правовими актами порядку складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про виконання бюджету.

Підставами для призупинення бюджетних асигнувань можуть бути: 1)несвоєчасне і неповне подання звітності про виконання бюджету; 2)невиконання вимог щодо бухгалтерського обліку, складання звітності

та внутрішнього фінансового контролю за бюджетними коштами і недотримання порядку перерахування цих коштів;

3)подання недостовірних звітів та інформації про виконання бюджету; 4)порушення розпорядниками бюджетних коштів вимог щодо прийняття

ними бюджетних зобов’язань; 5)нецільового використання бюджетних коштів.

За здійснені розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів бюджетні правопорушення Державне казначейство може призупинити проведення операцій з бюджетними коштами на термін до тридцяти днів, якщо інше не передбачено законом. Зупинення операцій з бюджетними коштами полягає у зупиненні будь-яких операцій по здійсненню платежів з рахунку порушника бюджетного законодавства.

Нецільове використання бюджетних коштів, тобто витрачання їх на цілі, що не відповідають бюджетним призначенням, має наслідком зменшення асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на суму коштів, що витрачені не за цільовим призначенням, і притягнення відповідних посадових осіб до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності у порядку, визначеному законами України.

Органи Державного казначейства України відповідно до закону про Державний бюджет України несуть відповідальність за невиконання вимог щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів.

Керівники органів Державного казначейства України несуть персональну відповідальність у разі вчинення ними бюджетного правопорушення та невиконання вимог щодо казначейського обслуговування бюджетів, вставлених Бюджетним кодексом.

Державне казначейство України здійснює безспірне списання коштів з рахунків, на яких обліковуються кошти Державного бюджету України та місцевих бюджетів, за рішенням, яке було прийняте державним органом, що відповідно до закону має право на його застосування.

У разі списання коштів з реєстраційних рахунків бюджетних установ, з вини яких виникли відповідні зобов’язання, протягом місяця з часу проведення такої операції розпорядники бюджетних коштів повинні впорядкувати свої зобов’язання з урахування безспірного списання коштів і привести їх у відповідність з бюджетними призначеннями на відповідний бюджетний період. При цьому безспірне списання коштів з рахунків, на яких

обліковуються кошти Державного бюджету України та місцевих бюджетів, в рахунок погашення зобов’язань таких бюджетних установ не допускається.

Контрольні запитання:

1.Що таке бюджетний процес та з яких стадій він складається?

2.Яких принципів потрібно дотримуватись у провадженні бюджетного процесу?

3.Хто є учасниками бюджетного процесу?

4.На підставі чого і ким розробляється пропозиція проекту Державного бюджету України?

5.В якій сумі встановлені доходи, видатки та граничний рівень дефіциту Державного бюджету України на 2002 рік у Законі України “Про Державний бюджет України на 2002 рік” ?

6.Дайте визначення бюджетного запиту

7.Що таке бюджетний розпис і ким він затверджується?

8.Що таке бюджетне призначення і якими законодавчими документами воно регламентується?

9.З якою метою створюється резервний фонд?

10.Дайте визначення бюджетного асигнування та бюджетного зобов’язання

11.Як здійснюється складання, розгляд та затвердження Державного бюджету України?

12.Що слід розуміти під виконанням бюджету та хто забезпечує цей процес? 13.Хто забезпечує зведення, складання та надання звітності про виконання Державного бюджету України?

14.У яких випадках органи Державного казначейства мають право відмовити в погашенні бюджетного зобов’язання?

15.Що таке бюджетне планування та які його принципи та завдання? 16.Охарактеризуйте бюджетне прогнозування та послідовність його здійснення 17.Які бюджетні повноваження має Державне казначейство України? 18.Охарактеризуйте повноваження Державного казначейства щодо виконання бюджету за видатками 19.Охарактеризуйте повноваження Державного казначейства щодо виконання бюджету за видатками

20.У чому сутність попереднього контролю органів Державного казначейства України?

21.Які повноваження Державного казначейства України щодо контролю за дотриманням бюджетного законодавства?

22.Що може служити підставою для призупинення бюджетних асигнувань? 23. У якому випадку має місце бюджетне правопорушення?

24.Які дії має право вчинити Державне казначейство України до розпорядників коштів у разі виявлення бюджетних правопорушень?

25.Які види порушень бюджетного законодавства передбачені ст. 39 Закону України "Про бюджетну систему України" ?

РОЗДІЛ 4

БЮДЖЕТНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Основні терміни та поняття: бюджетна класифікація, класифікація доходів бюджету, класифікація видатків бюджету, класифікація фінансування бюджету, класифікація боргу, функціональна структура видатків, відомча структура видатків, фінансування за типом кредитора, фінансування за типом боргового зобов'язання, символи банківської звітності

4.1. Сутність та призначення бюджетної класифікації

Бюджетна класифікація України була затверджена Постановою Верховної Ради України від 12.07.1996р. № 327/96-ВР “Про структуру бюджетної класифікації України” з метою створення єдиної інформаційної системи зведення державних доходів та видатків на всіх рівнях влади та забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних даних. Вимогу використання єдиної класифікації доходів і видатків закладено у Бюджетному кодексі.

Бюджетна класифікація - єдине систематизоване згрупування доходів,

видатків (в тому числі кредитування за вирахуванням погашення) та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна класифікація України застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

Бюджетна класифікація України є єдиною для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України. Її використовують у бюджетному плануванні в процесі складання проектів бюджетів різних рівнів, розробці індивідуальних і зведених кошторисів витрат для бюджетних установ. При цьому забезпечується взаємозв’язок державного плану економічного і соціального розвитку країни і фінансових планів міністерств і відомств з бюджетом, єдиний порядок складання бюджетів окремих регіонів, зведення показників державного та місцевих бюджетів.

Бюджетна класифікація використовується на всіх стадіях бюджетного процесу. Вона дозволяє враховувати надходження доходів і фінансування витрат згідно з затвердженим бюджетним розписом. На підставі бюджетної класифікації складається звітність про виконання бюджету України.

Використання бюджетної класифікації дозволяє проводити аналіз надходження доходів за кожним видом, фінансування витрат за їхніми

направленнями, співставлення кошторисних витрат за однотипними установами.

На її основі здійснюється статистична обробка бюджетних показників, в процесі якої відслідковується динаміка і тенденції розвитку показників, розробляються прогнози щодо розвитку бюджетних відносин.

Бюджетна класифікація має велике організаційне значення. Вона:

створює умови для порівнянності показників державного бюджету та місцевих бюджетів.

приводить кожен бюджет до оглядуваного;

полегшує розгляд бюджетів та їх економічний аналіз;

спрощує контроль за виконанням бюджету, своєчасністю і повнотою акумуляції коштів, використанням їх за цільовим призначенням;

забезпечує можливість синтетичного та аналітичного обліку доходів та видатків у бюджетних установах та організаціях.

Бюджетна класифікація дозволяє також порівняти асигнування з видатками, що допомагає дотримуватись фінансової дисципліни, економно витрачати кошти, здійснювати контроль за виконанням програм соціальноекономічного розвитку держави.

Бюджетна класифікація має юридичне значення, а саме: віддзеркалює правову основу організації складання бюджету; здійснює юридичне закріплення устрою і компетенції органів влади і управління; висвітлює законодавчі акти і правила, що регулюють бюджетний процес.

З метою досягнення цілісності бюджетних категорій доходів і видатків та для забезпечення взаємозв'язку між функціональними призначеннями і економічним характером видатків бюджету Міністр фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, а також зміни до неї та інформує про це в обов'язковому порядку Верховну Раду України.

Так, наказом Міністерства фінансів України від 27.12.2001 року за № 604 “Про бюджетну класифікацію та її затвердження” на виконання статті 8 Бюджетного кодексу України та з метою запровадження у 2002 році в Україні затверджено нову бюджетну класифікацію, яка включає такі складові частини:

Ікласифікація доходів бюджету;

ІІ класифікація видатків бюджету;

ІІІ класифікація фінансування бюджету; ІV класифікація боргу.

Водночас затверджено тимчасову класифікацію видатків місцевих бюджетів (з перехідною таблицею до нової функціональної класифікації видатків бюджету), яка використовується до впровадження програмноцільового методу при складанні та виконанні місцевих бюджетів.

Повноваженнями щодо надання роз’яснень з питань застосування бюджетної класифікації наділені:

класифікації доходів бюджету, функціональної класифікації видатків бюджету, класифікації фінансування бюджету та класифікації боргу - Департамент по бюджету Міністерства фінансів України;

економічної класифікації видатків бюджету – Державне казначейство України.

При складанні та поданні звітності у 2002 році Державне казначейство України повинно застосовувати:

узвіті про виконання Зведеного бюджету України - функціональну класифікацію видатків бюджету;

узвіті про виконання Державного бюджету України - програмну класифікацію видатків державного бюджету, затверджену у відповідному додатку до закону про Державний бюджет України, та функціональну класифікацію видатків бюджету, яка затверджується цим наказом;

узвіті про виконання місцевих бюджетів - тимчасову класифікацію видатків місцевих бюджетів та функціональну класифікацію видатків бюджету, які затверджуються цим наказом.

4.2.Класифікація доходів бюджету

Упершому розділі бюджетної класифікації України “Класифікація доходів бюджету” відображена кодифікація усіх видів надходжень, які підлягають зарахуванню до Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Відповідно до бюджетної класифікації доходи бюджету згруповані залежно від джерел і форм власності платників податків, що дає змогу визначити їхню економічну сутність.

Цей розділ складається з п’яти основних груп (табл.4.1): 1) податкові надходження; 2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) офіційні трансферти;

5) цільові фонди.

Податковими надходженнями визнаються передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі.

Неподаткові надходження включають усі безповоротні надходження, крім доходів від продажу капіталу, всі надходження по штрафах і санкціях, крім штрафів за порушення податкового законодавства, а також добровільні, невідплатні поточні надходження з недержавних джерел. Таким чином, неподатковими надходженнями визнаються:

1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та

побічного продажу; 3) надходження від штрафів та фінансових санкцій;

4) інші неподаткові надходження.

Доходи від операцій з капіталом охоплюють реалізацію основного капіталу, державних запасів, землі та нематеріальних активів і включають:

-надходження від продажу основного капіталу;

-надходження від реалізації державних запасів товарів;

-надходження від продажу землі та нематеріальних активів;

-податки на фінансові операції та операції з капіталом.

Трансферти - це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Офіційні трансферти включають невідплатні, безповоротні платежі, отримані від інших органів державного управління, недержавних джерел або міжнародних організацій. Офіційні трансферти можуть поступати:

-від органів державного управління;

-від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій;

-з іншої частини бюджету.

Державні цільові фонди – це фонди, створені відповідно до законів України , які формуються за рахунок визначених законами України податків, зборів (обов’язкових платежів) юридичних осіб незалежно від форм власності та фізичних осіб. Це, насамперед,:

Збір до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення;

Пенсійний фонд України; Збір на обов'язкове соціальне страхування до Фонду соціального

страхування України з тимчасової втрати працездатності; Збір на обов'язкове державне соціальне страхування України на випадок

безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

Платежі до Фонду України соціального захисту інвалідів; Збір за забруднення навколишнього природного середовища.

У сукупності податкові та неподаткові надходження складають поточні доходи. Якщо до поточних доходів приплюсувати суму доходів від операцій з капіталом, то отримаємо сукупні доходи

 

Таблиця 4.1.

 

І. Класифікація доходів бюджету

 

 

Код

Назва

 

 

10000000

Податкові надходження

11000000

Податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення

 

ринкової вартості

11010000

Прибутковий податок з громадян

11020000

Податок на прибуток підприємств

12000000

Податки на власність

12010000

Періодичні податки на чисту вартість майна

 

 

12020000

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних

 

машин і механізмів

13000000

Збори за спеціальне використання природних ресурсів

 

 

13010000

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів та користування

 

земельними ділянками лісового фонду

13020000

Збір за спеціальне використання водних ресурсів та збір за

 

користування водами для потреб гідроенергетики і водного

 

транспорту

13030000

Платежі за користування надрами

13040000

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного

 

бюджету

13050000

Плата за землю

13070000

Плата за використання інших природних ресурсів

14000000

Внутрішні податки на товари та послуги

14010000

Податок на додану вартість

14020000

Акцизний збір із вироблених в Україні товарів

14030000

Акцизний збір із ввезених на територію України товарів

14050000

Податки на окремі категорії послуг

14060000

Плата за ліцензії на певні види господарської діяльності

14070000

Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності

15000000

Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції

15010000

Ввізне мито

15020000

Вивізне мито

15030000

Кошти, отримані за вчинення консульських дій

15040000

Інші надходження від зовнішньоекономічної діяльності

16000000

Інші податки

16010000

Місцеві податки і збори

16020000

Надходження плати за надання послуг з оформленням документів на

 

право виїзду за кордон

16030000

Податки, не віднесені до інших категорій

16040000

Фіксований сільськогосподарський податок

16050000

Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва

16060000

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

20000000

Неподаткові надходження

21000000

Доходи від власності та підприємницької діяльності

21020000

Надходження від перевищення валових доходів над видатками

 

Національного банку України

21030000

Надходження від грошово-речових лотерей

21040000

Надходження від розміщення в установах банків тимчасово вільних

 

бюджетних коштів

21050000

Дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських

 

товариств

21060000

Рентна плата

21080000

Інші надходження

21090000

Надходження коштів, одержаних від продажу акцій відкритих

 

акціонерних товариств, придбаних за компенсаційні сертифікати

21110000

Надходження

коштів

від

відшкодування

втрат

 

сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва

 

 

22000000

Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та

 

побічного продажу

 

 

 

 

22020000

Плата за утримання дітей у школах-інтернатах

 

 

22040000

Плата за утримання вихованців шкіл та

профтехучилищ соціальної

 

реабілітації

 

 

 

 

 

22060000

Плата за надання послуг службою дозвільної системи органів

 

внутрішніх справ

 

 

 

 

22080000

Плата за оренду цілісних майнових комплексів та іншого майна

 

22090000

Державне мито

 

 

 

 

22100000

Митні збори

 

 

 

 

 

23000000

Надходження від штрафів та фінансових санкцій

 

 

23010000

Суми, стягнені з винних осіб, за шкоду, заподіяну підприємству,

 

установі, організації

 

 

 

 

23020000

Перерахування підприємцями частки вартості виготовленої

 

нестандартної

продукції з

дозволу на

тимчасове відхилення від

 

вимог відповідних стандартів щодо якості продукції, виданого

 

Державним комітетом України по стандартизації, метрології і

 

сертифікації

 

 

 

 

 

23030000

Адміністративні штрафи та інші санкції

 

 

 

23040000

Надходження штрафних санкцій за порушення правил пожежної

 

безпеки

 

 

 

 

 

 

24000000

Інші неподаткові надходження

 

 

 

24010000

Надходження коштів від реалізації конфіскованого майна за

 

матеріалами митних органів

 

 

 

 

24020000

Надходження коштів від реалізації товарів та інших предметів,

 

конфіскованих за матеріалами правоохоронних та інших

 

уповноважених органів

 

 

 

 

24030000

Надходження сум кредиторської та депонентської заборгованості

 

підприємств, організацій та установ, щодо яких минув строк

 

позовної давності

 

 

 

 

24050000

Надходження коштів від реалізації надлишкового озброєння,

 

військової та спеціальної техніки, іншого майна Збройних сил

 

України та інших утворених згідно з законодавством

військових

 

формувань

 

 

 

 

 

24060000

Інші надходження

 

 

 

 

24070000

Надходження сум різниці в ціні на природний газ

 

 

24080000

Відрахування від сум перевищення розрахункової величини фонду

 

оплати праці

 

 

 

 

 

24100000

Пеня

за

порушення

термінів

розрахунків

у

сфері

 

зовнішньоекономічної діяльності та за невиконання зобов’язань

 

24110000

Доходи від операцій з кредитування та надання гарантій

 

 

24120000

Власні надходження бюджетних установ

 

 

 

24140000

Додаткові збори на виплату пенсій

30000000

Доходи від операцій з капіталом

31000000

Надходження від продажу основного капіталу

31010000

Надходження коштів від реалізації безхазяйного майна, майна, що за

 

правом спадкоємства перейшло у власність держави, та скарбів

31020000

Надходження коштів від Державного фонду дорогоцінних металів і

 

дорогоцінного каміння

31030000

Надходження від відчуження майна, яке належить Автономній

 

Республіці Крим та майна, що знаходиться у комунальній власності

32000000

Надходження від реалізації державних запасів товарів

32010000

Надходження від реалізації матеріальних цінностей державного

 

резерву

32020000

Надходження від реалізації розброньованих матеріальних цінностей

 

мобілізаційного резерву

33000000

Надходження від продажу землі і нематеріальних активів

33010000

Надходження від продажу землі

33020000

Надходження від продажу нематеріальних активів

34000000

Податки на фінансові операції та операції з капіталом

40000000

Офіційні трансферти

41000000

Від органів державного управління

41010000

Кошти, що надходять з інших бюджетів

41020000

Дотації

41030000

Субвенції

42000000

Від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій

42010000

Надходження від секретаріату ООН за участь українського

 

контингенту у миротворчих операціях

42020000

Гранти (дарунки), що надійшли до бюджетів усіх рівнів

43000000

З іншої частини бюджету

43010000

Кошти, одержані із загального фонду бюджету до бюджету

 

розвитку (спеціального фонду)

50000000

Цільові фонди

50010000

Збір до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків

 

Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення

50020000

Пенсійний фонд України

50030000

Збір на обов'язкове соціальне страхування до Фонду соціального

 

страхування України з тимчасової втрати працездатності

50040000

Збір на обов'язкове державне соціальне страхування України на

 

випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного

 

соціального страхування України на випадок безробіття

50050000

Збір до Державного інноваційного фонду України

50070000

Платежі до Фонду України соціального захисту інвалідів

50080000

Збір за забруднення навколишнього природного середовища