Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_ZCh_2013.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
428.03 Кб
Скачать

Плани семінарських та практичних занять,

Завдання на самостійну та індивідуальну роботу

Змістовий модуль 1.

Тема 1. Поняття, суть і завдання кримінального процесу

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 2 год.

Самостійна робота – 4 год.

Індивідуальна робота ‑ 0 год.

Ключові терміни та поняття до теми: кримінальний процес; кримінальне провадження, кримінально-процесуальна діяльність; кримінально-процесуальні дії; історичні типи (форми, моделі) кримінального процесу; завдання кримінального процесу; стадії кримінального процесу; кримінально-процесуальні функції; кримінально-процесуальні відносини; кримінально-процесуальна форма; кримінально-процесуальні гарантії; кримінально-процесуальні акти.

Семінарське заняття – 2 год.

1. Поняття, сутність і завдання кримінального процесу.

2. Система стадій кримінального процесу.

3. Кримінально-процесуальні функції, кримінально-процесуальні відносини і кримінально-процесуальна форма. Процесуальні гарантії у кримінальному судочинстві.

4. Кримінально-процесуальні акти, їх види і значення.

Практичне заняття – 2 год.

Під час самостійної підготовки студенти письмово вирішують запропоновані задачі. На занятті відбувається обговорення їх рішень та реферативних повідомлень.

Вирішити такі задачі:

1. З двох учасників розбійного нападу встановлено і заарештовано одного. Другого учасника цього злочину слідчому встановити не вдалося.

Чи можна вважати виконаною задачу повного розкриття злочину? З якого моменту можна вважати злочин розкритим?

2. Слідчий, здійснюючи досудове слідство у справі про навмисне нанесення громадянину М. тяжкого тілесного ушкодження, яке спричинило смерть потерпілого, затримав за підозрою у вчиненні цього злочину громадянина К.

Які кримінально-процесуальні акти про затримання К. має скласти слідчий? Яка їх структура і які відомості в них мають бути обов‘язково зазначені? Яке значення ці акти мають у кримінальній справі?

3. Слідчий звернувся з клопотанням до районного прокурора про продовження строку досудового слідства щодо вчинення неповнолітнім С. квартирної крадіжки до 3-х місяців, оскільки у встановлений в законі строк він не може його закінчити через відсутність даних, які характеризують С. за місцем його проживання і навчання.

Прокурор відмовив слідчому у задоволенні його клопотання і дав вказівку негайно завершити досудове розслідування щодо С.

Про реалізацію яких загальних завдань кримінального судочинства йдеться в цій ситуації? Чи можуть одні завдання кримінального судочинства мати пріоритет у порівнянні з іншими?

4. Слідчий викликав як свідка приватного нотаріуса Д. щоб з’ясувати зміст його розмови і відомостей, отриманих від підозрюваного у шахрайстві громадянина Ж. Приватний нотаріус на ці питання відповідати відмовився, посилаючись на вимоги законодавства щодо охорони нотаріальної таємниці. Слідчий почав наполягати на необхідності дачі Д. показань, оскільки вони важливі для розкриття злочину і захисту суспільства від шахраїв, а нерозголошення нотаріальної таємниці в кримінальному провадженні забезпечується забороною під загрозою кримінальної відповідальності розголошувати дані досудового слідства будь-яким з його учасників і закритим режимом проведення судового засідання. Проте, Д. своєї позиції не змінив і надав слідчому з цього приводу офіційну письмову заяву.

Про які кримінально-процесуальні гарантії йдеться в умовах цієї задачі? На забезпечення яких завдань кримінального процесу вони спрямовані? Чи є письмова заява приватного нотаріуса Д. кримінально-процесуальним актом? Що змінилося б якщо відмова від дачі показань Д. була зафіксована у протоколі його допиту.

5. Під час судових дебатів у судовому засіданні прокурор навів факти, які свідчили про неможливість одного з підсудних брати участь у вчиненні злочину і відмовився від обвинувачення цієї особи. Як наслідок цей підсудний був виправданий судом, хоча сам він стверджував, що вчинив злочин, а захисника у нього не було.

В якій стадії кримінального процесу відбуваються судові дебати? Чи є відмова прокурора від обвинувачення кримінально-процесуальним актом? Визначте процесуальні функції, які виконував в цій справі прокурор, підсудний і суд?

6. Законний представник неповнолітнього підсудного під час судового засідання заявив про недопустимість використання як доказів відомостей, що містяться в протоколі допиту його сина, оскільки в цій слідчій дії не брали участі ні батьки, ні педагог, як цього вимагає закон.

Про порушення якої кримінально-процесуальної категорії йдеться в заяві законного представника неповнолітнього підсудного. Які наслідки слід очікувати за такою заявою?

7. До органу внутрішніх справ звернувся єгер лісової охорони із заявою про знайдення в лісі трупа невідомого чоловіка з чисельними пораненнями. Черговий слідчий оформив протокол відповідної заяви і одразу виїхав для огляду місця події, до якого залучив крім заявника, двох понятих, спеціаліста-криміналіста, травматолога з районної лікарні, кінолога з службово-розшуковою собакою. Під час огляду була ретельно обстежена ділянка біля трупа, а службово-розшукова собака втратила слід через 2 км, коли вийшла до асфальтової дороги. Про перебіг і результати огляду був складений протокол з необхідними додатками.

Про які відносини йдеться в умовах задачі і хто є їх суб‘єктами? Визначте інші структурні елементи цих відносин. З якого моменту розпочалися дані кримінально-процесуальні відносини і як вони повинні розвиватися за кримінально-процесуальним законом? Чи є протокол огляду місця події та додатки до нього (акт застосування службово-розшукової собаки, схема та фототаблиця місця події, дактілоплівки з відбитками слідів пальців рук тощо) кримінально-процесуальними актами?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]