Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Взірець Механізм правового регулювання ІЗДН.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
688.64 Кб
Скачать

2.2. Стадії механізму правового регулювання

Використання у певному порядку тих чи інших елементів механізму характеризує процес правового регулювання (мал. 12).

Процес правового регулювання

простий

складний

припускає використання лише одного державно-владного акта – нормативно-правового. Індивідуалізацію прав і обов'язків здійснюють самі суб'єкти, до яких цей акт звернений.

припускає наявність двох актів державно-владного характеру, один із яких – нормативно-правовий, а інший – акт застосування норм права (індивідуальний акт). Його стадії залежать від правової поведінки суб'єкта – правомірної чи неправомірної.

Мал. 12. Види процесів правового регулювання

Правове регулювання (як інструмент соціального управління) за своїм призначенням спрямоване на упорядкування суспільних відносин та забезпечення позитивних інтересів їх суб'єктів, оскільки воно являє собою узгоджену систему взаємопов'язаних складових елементів, необхідно розкрити усі стадії механізму правового регулювання (табл. 10).

Таблиця 10

Стадії механізму правового регулювання

№ стадії

Назва стадії

Зміст стадії

1

2

3

І

Визначення диспозиції норми права

Формулюється правило поведінки, спрямоване на задоволення тих чи інших інтересів у сфері права

ІІ

Визначення гіпотези норми права (юридичного факту)

Визначаються відповідні спеціальні умови, за наявності яких настає дія загальних правил і які дають змогу перейти від загальних правил до більш конкретних

III

Визначення змісту правовідносин

Встановлення конкретного юридичного зв'язку з досить певним розподілом суб'єктів на уповноважених та зобов'язаних

IV

Здійснення актів реалізації норм права

Реалізація суб'єктивних прав та юридичних обов'язків, за яких правове регулювання досягає своїх цілей, -– надає можливість інтересу суб'єкта задовольнитися; реалізація права може здійснюватися у трьох формах – дотримання, виконання та використання

V

Факультативна стадія

Вступає в дію лише у разі, якщо безперешкодна форма реалізації норм права неможлива, у зв'язку з чим виникає необхідність в правозастосовчій діяльності

Режим сприяння механізму правового регулювання забезпечується законністю, державною дисципліною, які разом із правосвідомістю і правовою культурою є обов'язковими протягом усієї його дії.

Поділ на стадії досить умовний та відображається в логічній побудові норми права на суспільні відносини на різних рівнях його реалізації.

О. Скакун виділяє три стадії механізму правового регулювання (мал. 13)3.

Стадії

Характеристика стадій

1. Стадія загальної дії правових норм

Відбуваються визначення змісту і формулювання меж поведінки суб'єкта, умов виникнення прав, обов'язків, повноважень, відповідальності і т.д. (вступає в дію механізм правотворчості).

2. Стадія пов’язана з виникненням правовідносин

Необхідною умовою цієї стадії виступає юридичний факт (система факті в), з яким норми права пов'язують настання юридичних наслідків (вступає в дію механізм реалізації норм права). У разі правомірної поведінки суб'єктів правове регулювання вичерпує себе механізмом реалізації норм права.

3. Стадія застосування санкцій правової норми

Виникає у випадках неправомірної поведінки суб'єкта. Правовою підставою цієї стадії є правопорушення, а також норми права, що встановлюють санкції за вчинені правопорушення і визначають порядок застосування відповідальності. Державні органи і посадові 'особи реалізують свою компетенцію через розслідування обставин вчинення правопорушення, встановлення і покарання винних, а інша сторона – правопорушники – зазнає втрат державно-владного характеру за вчинені правопорушення (вступає в дію механізм покладання юридичної відповідальності).

Мал. 13. Стадії механізму правового регулювання

Аналізуючи стадії механізму правового регулювання з погляду використання основних елементів механізму, можна виділити кілька механізмів: правотворчості, реалізації суб'єктивних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків та покладання юридичної відповідальності (чи державного примусу) (табл. 11).

Елементами, що забезпечують динамічну сутність механізму правового регулювання, визначають рух реальних правовідносин, виступають юридичні факти. Режим сприяння механізму правового регулювання забезпечується законністю, державною дисципліною, які разом із правосвідомістю і правовою культурою є обов'язковими протягом усієї його дії.

Таблиця 11

Стадії та елементи механізму правового регулювання

Назва стадії

Елементи

Характеристика стадії

1

2

3

4

1

Механізм правотворчості

норма права: регулятивні (дозвільні, зобов'язувальні, заборонні), охоронні та спеціалізовані норми

стадія розробки юридичних норм, встановлення моделі поведінки, правового статусу осіб, установ, органів держави

2

Механізм реалізації суб'єктивних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків: S виникнення суб'єктивних юридичних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків; S безпосередня реалізація суб'єктивних юридичних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків;

^ застосування права (як факультативна - можлива, але не обов'язкова стадія).

правовідносини, акт безпосередньої реалізації прав і обов'язків (додержання заборон, виконання обов'язків, використання прав), акт опосередкованої реалізації прав і обов'язків (застосування права)

це стадія переходу від загальних дозволів правових норм до конкретної моделі поведінки конкретних суб'єктів. Виражається у здійсненні дій, що дозволяються, і в утримуванні від заборонених дій (активний і пасивний варіанти правомірної поведінки). Це активна сторона правового регулювання, при якій можливі два процеси реалізації суб'єктивних юридичних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків: 1) вступ у правовідносини за бажанням і волею їх учасників 2) вступ у правовідносини на основі правозастосувального акта

3

Механізм покладання юридичної відповідальності (чи державного примусу)

акти застосування норм права, що встановлюють юридичну відповідальність конкретної особи за конкретне правопорушення - це охоронні пра- возастосовні акти

це стадія реалізації конкретних заходів юридичної відповідальності, що застосовуються у разі здійснення протиправної поведінки. Вона настає за таких правових підстав: фактична підстава (правопорушення), нормативна підстава,процесуальна підстава

Таким чином, механізм правового регулювання можна поділити на стадії, пов'язуючи їх з елементами механізму правового регулювання. Поділ на стадії досить умовний та відображає вплив права на суспільні відносини на різних рівнях його реалізації. Стадії механізму правового регулювання потребують переосмислення та практичного втілення з метою досягнення ефективності правового регулювання.