Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_NMK_15_08_12vipravleny.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

6. Плани практичних занять Практичне заняття Тема №1-6

2 Години

Мета: закріплелення теоретичних положень та отримання практичних навичок студентами щодо основних засад конституційного ладу в Україні, правового статусу людини і громадянина, форм народовладдя шляхом розв’язання завдань

План

1. Опрацювання розділу 1 Конституції України.

2. Розвязання практичних завдань.

Питання для обговорення:

1.Характеристика державно-політичного режиму в Україні.

2.Гуманістичні і демократичні засади конституційного ладу України.

3. Правові наслідки абсентеїзму.

ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ:

Користуцючись Конституцією України та іншими нормативними джерелами розв`яжіть практичнs ситуації:

1

На пропозицію викладача навести приклад конституційно-правової відповідальності студент Зайченко відповів, що конституційно-правові норми мають одно-або двочлену структуру (диспозиція, диспозиція і гіпотеза) і тому не можуть передбачати юридичної відповідальності. Дайте обгрунтовану оцінку відповіді студента.

2

Розкриваючи питання «Предмет галузі конституційного права України», студент Хоменко стверджував, що конституційно-правові норми регулюють виключно політичні відносини.

Дайте оцінку відповіді студента Хоменка.

Чи можна на вашу думку, виділити сферу однорідних суспільних відносин, які б становили предмет галузі конституційного права?

3

Про яких суб’єктів конституційного права йде мова у статті 53 Конституції України?

4

Характеризуючи об’єкти конституційного регулювання, студент Вовк сказав, що Конституція України регулює два блоки суспільних відносин: права і свободи людини ігромадянина та належну організацію публічної влади.

Дайте оцінку відповіді судента Вовка.

5

Громадянка України Галушко виїхала працювати до Греції, де через рік у неї народилася дитина.

Чи буде визнано дитину Галушко громадянином України, якщо її батько невідомий?

Чи зміниться ситуація, якщо буде встановлено, що батьком дитини є громадянин Італії?

Практичне заняття Тема № 7-9

2 Години

Мета: закріпити теоретичні знання у студентів шляхом вирішення практичних завдань щодо організації роботи Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та здійснення ними основних функцій.

План

1. Опрацювання розділу 4 – 6 Конституції України.

2. Розвязання практичних завдань.

Питання для обговорення:

1. Обґрунтуйте співвідношення понять “державний апарат”, “механізм держави”, “орган державної влади” та “орган публічної влади”.

2.У чомуполягає сутність системи стримувань та противаг державної влади?

3. Особливості проходження у Верховній Раді України конституційних законів.

Завдання до практичного заняття: Користуцючись Конституцією України та іншими нормативними джерелами розв`яжіть практичнs ситуації:

1

Характеризуючи систему органів державної влади України, студент Квітко сказав, що за територією дії вони поділяються на вищі та центральні. До першу виду він відніс Президента україни, Конституційний Суд України та Генерального Прокурора України, а до другого – Верховну Раду України, Кабінет Мінеістрів України та обласні ради. Студент Аврамчук не погодився з Квітком, заявивши, що ВРУ України та КМУ є вищим органом держави, оскільки її діяльність поширюється на всю територію України, а центральні органи діють лише в межах областей.

Яка Ваша точка зору?

2

На семінарі виникла дискусія з приводу припинення повноважень народних депутатів України, які відмовилися скласти присягу. Студент Ільченко стверджував, що їх повноваження повинні припинятися за рішенням Президента України, а студент Блохін вважав, що це повинен робити Конституційний або Верховний Суд України. В той же час студент Петренко вважав, що дане питання відноситься до компетенції самої Верховної Ради України.

Яка Ваша точка зору?

3

Розкриваючи питання про конституційний статус Кабінету Міністрів України, студент Руденко не зміг показати співвідношення понять «відповідальність», «підконтрольність» та «підзвітність».

Аналізуючи статтю 113 Конституції України, студент долинський висловив припущення, що відповідальність КМУ перед Президентом України означає, що лише Президент України може приймати рішення про його відставку. А підконтрольність і підзвітність КМУ Верховній Раді України означає її право вимагати звіти про роботу Кабінету Міністрів України.

Чи згодні Ви з Долинським?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]