Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Біржове право заочно 2012.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА І ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

З ДИСЦИПЛІНИ

«БІРЖОВЕ ПРАВО»

Київ – 2012

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін

факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

Навчально-наукового інституту права та психології

НАВС

Навчально-методичний комплекс

з курсу «Біржове право»

Укладач:

  • кандидат економічних наук, доцент кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Котирло О.О.

Рецензенти:

  • завідувач відділу проблем галузевого і територіального управління ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України, доктор економічних наук, професор, академік НААН України Кропивко М.Ф.

  • директор навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор О.Г.Колб

Навчально-методичний комплекс з дисципліни “Біржове право” затверджений на засіданні кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін ФПЗПДП ННІПП НАВС від 31серпня 2011 року, протокол №1.

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

1. Вступ 3

2. Робоча програма 6

2.1 Пояснювальна записка 6

3. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ і ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ 14

4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПІДГОТОВКИ РЕФЕРАТІВ З ДИСЦИПЛІНИ 31

4.1. Тематика рефератів з дисципліни 31

4.2. Рекомендації підготовки рефератів з дисципліни 33

5. Література 34

5.1 Нормативно-правові акти 34

5.3 Статті 40

5.4 Електронні джерела 42

1. Вступ

В умовах ринкових відносин в економіці передбачаються кардинальні зміни її економічної системи і створення нового та вдосконалення чинного біржового законодавства. Як провідна ланка ринкової економіки біржова сфера виступає складним механізмом, що чутливо реагує на всі соціально-економічні, політичні процеси, які відбуваються у країні.

Біржова справа є стародавньою наукою, а тому акумулює тисячолітній досвід функціонування біржових інститутів, розкриваючи те, що впродовж тривалого періоду формувалось як обов'язкові принципи організації біржової торгівлі. Майнові, грошові та кредитні відносини «як елементи біржових» відображають найскладніші явища суспільного життя, оскільки стосуються відносин між людьми, які й є найбільш складними суб'єктами біржової справи.

Необхідність використання ринкових механізмів для створення в Україні ефективної економіки відкрило шлях поглибленому вивченню біржової справи. В умовах виходу вітчизняних товаровиробників на світовий ринок виникає необхідність отримання знань щодо поняття біржі, її економічних функцій, ролі й місця у ринковій економіці, до техніки здійснення біржових операцій, тенденцій розвитку біржової торгівлі. Адже біржі, будучи складовою сучасної системи ринку, покликані забезпечити безупинність процесу розширеного відтворення і прискорення обігу капіталів, товарів та інших видів суспільного продукту.

З огляду на це стають зрозумілими важливість і потреба правового регулювання відносин, що виникають у біржовій сфері, що потребує широкого спектра знань, розуміння глибоких закономірностей, здатності добре орієнтуватись у правових актах — тобто всього того, що необхідно сьогодні фахівцеві-юристу.

Розвиток біржового права, перехід до його викладання як самостійної навчальної дисципліни на відповідних факультетах — невід'ємна складова якісного оновлення вищої освіти в Україні, приведення цієї системи у відповідність до вимог глибокого реформування економіки й права.

Специфіка запропонованого курсу полягає в невеликій за обсягом кількості аудиторних годин, відведених на його викладання, і вивченні більшої його частини самостійно. Саме тому зміст дисципліни охоплює актуальні проблеми, характеристики основних ланок біржової торгівлі, а також розкриває специфіку механізму укладення широкого спектра біржових угод.

Вивчення студентами основ біржового права дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне та правове мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні.