Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
306.18 Кб
Скачать
  1. Державне регулювання інноваційних процесів: сутність, методи, система державної інноваційної політики.

Держава формує і реалізує науково-технічну політику, забез­печує соціально-економічні, правові та організаційні умови для формування та використання науково-технічного потенціалу, створює інфраструктуру науки, здійснює підготовку наукових кадрів, державне фінансове забезпечення, сприяє створенню рин­ку науково-технічної продукції, оцінює рівень досліджень, про­водить експертизу проектів, встановлює зв'язки з іншими держа­вами в науково-технічному співробітництві.

Науково-технічна політика здійснюється на основі таких прин­ципів: демократизації та децентралізації управління в сфері на­уково-технічного розвитку; забезпечення екологічної безпеки; зба­лансування розвитку фундаментальних і прикладних досліджень; підтримки конкуренції в науково-технічній сфері; сприяння ство­ренню ринку науково-технічної продукції.

Функції формування та реалізації державної науково-техніч­ної політики виконують органи державної влади й управління на всіх ієрархічних рівнях управління: І рівень — Верховна Рада та Президент України; II рівень — Кабінет Міністрів України; III рі­вень — міністерства, відомства та інші центральні органи управ­ління; IV рівень — місцеві органи державної влади і управління; V рівень — організації, установи та підприємства, які беруть участь у здійсненні науково-технічної політики.

Верховна Рада України визначає основні засади, мету, напря­ми та правову основу науково-технічної діяльності; затверджує обсяги бюджетного фінансування наукових досліджень, відраху­вань коштів до Державного інноваційного фонду; затверджує пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та перелік націо­нальних програм; створює систему кредитно-фінансових та мит­них регуляторів у науково-технічній політиці.

Президент України сприяє науково-технічному розвиткові з ме­тою забезпечення технологічної незалежності країни, матеріаль­ного достатку суспільства. Він визначає систему органів влади у сфері науково-технічної діяльності, забезпечує контроль за управлінням цією сферою, створює консультаційно-дорадчу раду з питань науково-технічної політики тощо.

Кабінет Міністрів України надає пропозиції щодо пріоритет­них напрямів науково-технічної діяльності, забезпечує організа­цію розробки національних науково-технічних програм, механізм їх реалізації та контроль за виконанням; визначає кошти бюдже­ту, Державного інноваційного фонду та інших державних фондів; здійснює координацію робіт щодо створення сучасної інфраструк­тури науково-технічної діяльності; сприяє укладанням міжнарод­них угод у сфері науково-технічного співробітництва; розробляє механізми стимулювання науково-технічної діяльності.

Міністерства та відомства реалізують науково-технічну політи­ку в окремій галузі. Центральними органами державного управ­ління в сфері науки і техніки є Державний комітет розвитку тех­ніки, Міністерство освіти і науки України, а також служби серти­фікації, експертизи, інформації тощо.

Вони розробляють засади науково-технічного та інноваційного розвитку країни; забезпечують розвиток наукового та науково-технічного потенціалу України; організовують та координують інформаційну, інноваційну діяльність; здійснюють керівництво системою науково-технічної експертизи; забезпечують інтеграцію вітчизняної науки у світовий науковий простір із збереженням і захистом національних пріоритетів.

Інші органи влади (міністерства, комітети) здійснюють управ­ління у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності у відпо­відних галузях; визначають напрями розвитку науково-техно­логічного потенціалу галузі; формують галузеві науково-технічні програми; організовують випуск сучасної конкурентоспроможної продукції; формують механізм забезпечення науково-технічного розвитку відповідних галузей.

Основними цілями державної науково-технічної та інновацій­ної діяльності є:

  • примноження національного багатства на основі використан­ня науково-технічних досягнень;

  • створення умов для досягнення високого рівня життя кож­ного члена суспільства, його інтелектуального розвитку;

  • зміцнення національної безпеки на основі використання науково-технічних досягнень;

  • створення умов для розвитку науково-технічної творчості.

Досягнення означених цілей і завдань здійснюється шляхом:

  1. Створення сприятливих організаційно-економічних та пра­вових умов для ефективного використання науково-технічного потенціалу.

  2. Розвитку пріоритетних напрямів науки і техніки, концен­трації ресурсів для їх реалізації.

  3. Формування та реалізації довготермінових науково-техніч­них програм.

  4. Розроблення дієвих механізмів інтеграції науки і вироб­ництва.

  5. Підготовки наукових кадрів та їх соціально-економічного захисту.

6. Створення сучасної інфраструктури науки.

7. Встановлення ефективного міжнародного співробітництва у сфері науково-технічної діяльності.

Форми і методи державного регулювання науково-технічної та інноваційної діяльності залежать від рівня науково-технічного по­тенціалу країни.

Науково-технічний потенціал країни — це сукупність національ­них ресурсів, необхідних для здійснення науково-технічної діяль­ності, та результати від їх використання.

Складовими науково-технічного потенціалу виступають:

  • матеріально технічна база науки (наукові організації, ла­бораторії, експериментальні виробництва, інформаційні центри, обладнання тощо);

  • наукові кадри (вчені, дослідники, конструктори, винахід­ники, науково-технічний персонал та ін.);

  • результати науково технічної діяльності (винаходи, від­криття, наукова інформація, патенти, наукові проекти, авторські свідоцтва тощо);

  • організаційно управлінська структура наукової сфери (об­сяги фінансування, плани науково-технічної діяльності, завдання з підготовки кадрів, система управління тощо).

Україна належить до держав з високим науковим потенціалом. Це, передусім, визнані у світі наукові школи, вагомі та унікальні досягнення в багатьох сферах — розробці нових матеріалів, біо-технології, радіоелектроніці, фізиці низьких температур, ядерній фізиці, електрозварюванні, інформатиці тощо. Держава повинна створити такі умови, які зможуть забезпечити примноження цьо­го потенціалу, насамперед його максимальну віддачу. Держава має стати безпосереднім провідником інноваційного розвитку, за­мовником та організатором розробок і досліджень у найсучасні­ших, найперспективніших напрямах науково-технічного прог­ресу.

Хоч позиції України в науково-технічній діяльності є досить високими, в останнє десятиріччя у цій сфері мають місце нега­тивні тенденції в усіх підсистемах науково-технічного потенціа­лу: новаційному менеджменті (наукові кадри, дослідницькі роз­робки); інноваційному менеджменті (впровадження і ринкове освоєння нововведень); функціонально-ресурсному менеджменті (організація, управління, забезпечення фінансове, матеріально-технічне, інформаційне).

Загострюються структурні зміни в інновації — більша части­на докторів і кандидатів наук зайняті в позаринковому секторі науки — освіті. У виробничій сфері задіяно лише 0,3 % науковців вищої кваліфікації. Значна частка вчених працює на закордон­ний інтелектуальний ринок: щорічно до 200 фахівців емігрують, до 10 тис. учених виїжджає за межі країни на роботу за контрак­тами, стажування. Переважає підготовка наукових кадрів у галу­зях суспільних наук (економічних, політичних, юридичних, філологічних), що не відповідає потребам країни.

Обсяг науково-технічних робіт в Україні зменшився в 4 рази. У ліцензійній торгівлі склалося негативне сальдо, яке зростає. На 10 тис. населення припадає 0,5 % охоронних документів на інтелектуальну власність (патентів) (у СПІЛ — 3,5 %, Японії — 27%).

Наведені дані свідчать про необхідність формування дієвих ва­желів державного регулювання науково-технічної та інновацій­ної діяльності, спрямованої на технологічні зміни, інноваційну синергетику (самоорганізацію, самовідтворення).

Досягнення цілей і завдань науково-технічної політики здій­снюється державою шляхом застосування форм прямого та не­прямого регулювання.

До важелів прямого регулювання в сфері науково-технічної діяльності належать:

  • визначення державних пріоритетів розвитку науки і тех­ніки;

  • формування державних науково-технічних програм;

  • доведення державних замовлень на науково-технічні роз­робки;

  • бюджетне фінансування фундаментальних досліджень та реалізації науково-технічних програм;

  • проведення державної науково-технічної експертизи;

  • підготовка науково-технічних кадрів вищої кваліфікації;

  • здійснення патентної та ліцензійної діяльності.

До важелів непрямого регулювання науково-технічної діяль­ності належать:

— створення сприятливих умов для здійснення науково-технічної діяльності всіма суб'єктами підприємництва;

  • правовий захист інтелектуальної власності;

  • звільнення від оподаткування, введення пільгового режиму оподаткування суб'єктів господарювання в сфері науково-технічної діяльності;

  • введення пільгового кредитування;

  • встановлення взаємовигідних міжнародних зв'язків;

  • пропагування науково-технічних досягнень;

  • стимулювання науково-технічної творчості.

Завданням регулювання науково-технічної діяльності є ство­рення оптимального механізму поєднання ринкових і державних важелів впливу на науково-технічні процеси, їх орієнтація на економічне зростання та інтеграцію у світову економіку.

Ринковий і державний механізми регулювання по-різному впливають на ефективність науково-технічної діяльності, зумов­люють різні дії і політику в цій сфері.

Ринкові механізми розвитку науково-технічної діяльності зу­мовлюють потребу в політиці сприяння активізації приватного бізнесу, створення однакових правових умов захисту інтелекту­альної власності, господарювання, конкуренції.

Державне регулювання пов'язане з виділенням пріоритетних напрямів науково-технічної діяльності, формуванням програм і держзамовлень, їх фінансуванням.

У регулюванні науково-технічної діяльності важливо забезпе­чити оптимальне поєднання ринкових механізмів і державного впливу на функціонування і розвиток цієї важливої сфери еконо­міки. Механізм регулювання науково-технічної діяльності в ці­лому передбачає:

  • правове забезпечення науково-технічної та інноваційної ді­яльності;

  • створення економічно сприятливих умов для ефективного здійснення науково-технічної діяльності шляхом застосуван­ня податкових і фінансово-кредитних важелів;

  • забезпечення бюджетним, базовим і програмно-цільовим фі­нансуванням науково-технічної діяльності у розмірі не мен­ше 1,7 відсотка ВВП. Базове фінансування надається для проведення фундаментальних досліджень, розвитку пріоритетних галузей науки, інфраструктури науково-технічної ді­яльності, збереження наукових установ, які є національним надбанням, підготовки наукових кадрів. Програмно-цільо­ве фінансування здійснюється на конкурсній основі і забез­печує реалізацію науково-технічних програм, розробок за державним замовленням і програмами міжнародного співобітництва;

  • визначення пріоритетних напрямів науково-технічної діяль­ності, їх підтримку та заохочення;

  • формування науково-технічних прогнозів і програм;

  • мобілізацію коштів на науково-технічну діяльність та сти­мулювання їх надходжень;

  • стимулювання розвитку підприємництва у сфері науки і тех­ніки;

  • підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації.

Державне фінансування науково-технічних процесів і програм здійснюється на основі їх відбору за такими критеріями:

  • спрямованості на вирішення першочергових проблем націо­нальної безпеки держави;

  • забезпечення прориву або збереження передових позицій у науково-технічному розвитку;

  • відповідності вимогам сучасного світового рівня;

  • наявності умов для реалізації;

  • багатоцільового призначення;

  • забезпечення соціального ефекту від реалізації;

  • економічної доцільності, окупності.

Державні наукові та науково технічні програми є важливим засобом реалізації пріоритетних напрямів розвитку науки і тех­ніки шляхом концентрації науково-технічного потенціалу краї­ни.

Державні наукові та науково-технічні програми формуються Міністерством освіти і науки України, Національною академією наук, іншими центральними органами управління на основі ці­льових проектів і розробок, відібраних на конкурсних засадах з ура­хуванням пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки.

При виборі науково-технічних пріоритетів враховується:

  • стан, рівень та можливості розвитку науки і техніки у су­спільстві на певний період часу;

  • національний попит на науково-технічну продукцію, її екс­портний потенціал;

  • узгодженість з пріоритетними та реальними можливостями соціально-економічного розвитку;

  • комплексність та взаємопов'язаність елементів науково-тех­нічної діяльності, ранжованість завдань та узгодженість дій на стадії "наука — виробництво";

  • економічні, соціальні та екологічні наслідки впровадження результатів науково-технічної діяльності у виробництво.

Виходячи з пріоритетних напрямів, розробляються державні науково технічні програми, які включають планові завдання дер­жавним установам, державні замовлення приватним науково-до­слідним і проектним організаціям та ряд прогнозів розвитку на­уково-технічних досліджень.

На основі переліку найважливіших розробок, спрямованих на створення новітніх технологій і продукції, щорічно формується державне замовлення, яке забезпечує економічно вигідні умови для участі наукових, дослідних і проектних організацій у розвит­ку фундаментальних досліджень.

Для забезпечення розвитку науки і сприяння науково-технічній творчості держава створює систему науково технічної інформації, забезпечує стандартизацію, сертифікацію та метрологію, про­водить експертизу науково-технічних розробок.

З метою постійного поновлення інтелектуального потенціа­лу суспільства, розвитку науково-технічної культури, новатор­ства, сприяння творчості держава забезпечує престиж наукової праці, організовує підготовку і підвищення кваліфікації науко­во-технічних кадрів, забезпечує відбір талановитої молоді, запро­ваджує систему атестації кадрів, встановлює державні стипендії, премії і почесні звання для осіб, що зробили значний внесок у розвиток науки.

Державна політика у сфері патентів і ліцензій спрямована на регулювання відносин щодо набуття та використання права на об'єкти інтелектуальної власності. Автори прав отримують дохо­ди від використання їхнього продукту у підприємницькій діяль­ності. Тим самим створюється ефективна система мотивацій до науково-технічної діяльності, її практичної спрямованості, підви­щення якості розробок.

Важливим засобом державного регулювання у сфері науково-технічної діяльності є державна підтримка міжнародного науко­во-технічного співробітництва. Держава створює необхідні пра­вові та економічні умови для здійснення вільних та рівноправних відносин з міжнародними організаціями, товариствами, об'єднан­нями. Науково-технічне співробітництво здійснюється шляхом проведення спільних досліджень, технічних розробок на основі кооперації, реалізації спільних програм, обміну науково-техніч­ною інформацією, проведення міжнародних конференцій, конгре­сів, симпозіумів, обміну кадрами, спільну підготовку фахівців тощо.

Закон України "Про інноваційну діяльність" визначає правові та організаційно-економічні засади державного регулювання інно­ваційної діяльності, встановлює форми стимулювання державою інноваційних процесів. Він дає визначення інновацій як новостворених або вдосконалених конкурентоздатних технологій, продук­ції або послуг, а також організаційно-технічних рішень вироб­ничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва або со­ціальної сфери.

А інноваційну діяльність трактує як діяльність, що спрямова­на на використання і комерціалізацію наукових досліджень та розробок, яка зумовлює випуск на ринок нових конкурентоздат­них товарів і послуг.

Закон України "Про інвестиційну діяльність" визначає іннова­ційну діяльність як форму інвестиційної, яка здійснюється з ме тою впровадження досягнень науково технічного прогресу у ви­робництво і соціальну сферу.

Інноваційна діяльність включає:

  • випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології;

  • прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

  • реалізацію довготермінових науково-технічних програм з ве­ликими термінами окупності витрат;

  • фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

  • розробку і впровадження нової, ресурсозберігаючої техно­логії, призначеної для поліпшення соціального та екологіч­ного становища.

Державна інноваційна політика — це комплекс правових, ор­ганізаційно-економічних та інших заходів держави, спрямова­них на створення належних умов для розвитку інноваційних процесів в економіці, стимулювання впровадження результатів інноваційної діяльності у виробництво. Державна інноваційна політика здійснюється за такими напрямами:

  • сприяння зростанню інноваційної активності;

  • орієнтація на пріоритетну підтримку інновацій, які скла­дають основу сучасного технологічного процесу;

  • узгодження державної інноваційної політики з ефективною конкуренцією в цій сфері;

  • захист інтелектуальної власності та інтересів національного інноваційного підприємництва;

— сприяння регіональному, міжрегіональному і міжнародно­му співробітництву в інноваційній діяльності.

Головною метою державної інноваційної політики є створення належних умов для ефективного відтворення, розвитку й вико­ристання науково-технічного потенціалу країни, забезпечення впро­вадження сучасних екологічно чистих, безпечних, енерго- та ресур­созберігаючих технологій, виробництва і реалізації нових видів конкурентоздатної продукції.

Державне регулювання інноваційної діяльності здійснюється шляхом:

  • визначення і підтримки пріоритетних напрямів інновацій­ної діяльності державного, галузевого, регіонального і міс­цевого рівнів;

  • формування і реалізації державних, галузевих і регіональ­них інноваційних програм;

  • створення нормативно-правової бази та економічних механіз­мів для підтримки і стимулювання інноваційної діяльності;

  • захисту прав та інтересів суб'єктів інноваційної діяльності;

  • фінансової підтримки виконання інноваційних проектів;

  • стимулювання комерційних банків та інших фінансово-кре­дитних установ щодо кредитування інноваційних проектів;

  • встановлення пільгового оподаткування суб'єктів інновацій­ної діяльності;

  • підтримки функціонування і розвитку сучасної інновацій­ної інфраструктури;

  • державної реєстрації інноваційних проектів.

Пріоритетні напрями інноваційної діяльності — це законодав­чо та науково обґрунтовані напрями інноваційної діяльності, спря­мовані на забезпечення потреб суспільства у високотехнологічній конкурентоспроможній продукції, високоякісних послугах та збільшення експортного потенціалу країни.

Формування стратегічних пріоритетних напрямів інноваційної діяльності здійснюється центральним органом виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності із залученням Національної та галузевих академій наук України на основі ґрунтовних прогнозно-аналітичних досліджень тенденцій світового науково технологічного розвитку, моніторингу інноваційної діяльності в країні, іннова­ційного потенціалу та інноваційної культури суспільства.

Кабінет Міністрів України проводить експертизу розроблених стратегічних пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, ор­ганізовує їх публікацію та обговорення в громадських науково-технічних організаціях, засобах масової інформації і передає на затвердження Верховній Раді України (до 1 березня останнього року дії попереднього аналогічного документа).

Аналогічно формуються середньострокові пріоритетні напрями інноваційної діяльності, які на державному рівні затверджують­ся разом із стратегічними напрямами, а зміни до них вносяться разом із формуванням проекту закону про Державний бюджет;

на галузевому рівні — розробляються галузевими органами вла­ди і затверджуються колегіями галузей; на регіональному рівні — розробляються виконавчими органами місцевого самоврядуван­ня та затверджуються обласними радами.

Держава забезпечує реалізацію стратегічних пріоритетних на­прямів інноваційної діяльності через систему загальнодержавних (національних) програм економічного, науково технічного, соці ального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля.

Реалізація середньострокових інноваційних пріоритетів загаль­нодержавного рівня здійснюється через державні прогнози та про грами економічного і соціального розвитку України, на конкурс­них засадах через державне замовлення; на галузевому та регіональному рівнях — через інноваційні програми та проекти, інноваційні проекти технопарків.

Стратегічними пріоритетними напрямами інноваційної діяль­ності в Україні на 2003—2013 рр. визнано:

  1. Модернізацію електростанцій; нові та відновлювальні дже­рела енергії; новітні ресурсозберігаючі технології.

  2. Машинобудування та приладобудування як основу високо-технологічного оновлення всіх галузей виробництва; розвиток ви­сокоякісної металургії.

  3. Нанотехнології, мікроелектроніку, інформаційні технології, телекомунікації.

  4. Вдосконалення хімічних технологій, нові матеріали, розви­ток біотехнологій.

  5. Високотехнологічний розвиток сільського господарства і пе­реробної промисловості.

6. Транспортні системи, будівництво, реконструкцію.

7. Охорону й оздоровлення людини та навколишнього середо- вища.

8. Розвиток інноваційної культури суспільства.

З метою забезпечення динамічного та ефективного управління процесами інноваційного розвитку, своєчасного внесення змін і доповнень проводиться систематичний моніторинг реалізації пріоритетних напрямів інноваційного розвитку. Подається уза­гальнена інформація про запроваджені заходи та досягнуті ре­зультати, яка містить такі показники:

— обсяг інноваційних капіталовкладень відносно річного рівня амортизаційних відрахувань;

  • розмір доходу від інноваційних капіталовкладень за рік від­носно обсягу інноваційних капіталовкладень;

  • розмір сукупного фінансування розвитку науки і техніки від­носно річного ВВП;

  • обсяг продажу новоствореної продукції за рік відносно річ­ного обсягу продажу;

  • кількість винаходів на 1 млн населення;

  • кількість впроваджених винаходів за рік відносно їх загаль­ної кількості.

Для реалізації інноваційних проектів суб'єктам інноваційної діяльності надається фінансова підтримка шляхом:

  • повного безвідсоткового кредитування пріоритетних іннова­ційних проектів;

  • часткового (до 50 %) безвідсоткового кредитування іннова­ційних проектів та залучення до фінансування решти необ­хідних коштів виконавця проекту або інших суб'єктів;

  • повної або часткової компенсації відсотків, сплачуваних су­б'єктами інноваційної діяльності комерційним банкам та іншим фінансово-кредитним установам;

  • надання державних гарантій комерційним банкам, що здій­снюють кредитування пріоритетних інноваційних проектів;

  • майнового страхування реалізації інноваційних проектів у страховиків.

Джерелами фінансування інноваційної діяльності є кошти дер­жавного бюджету України, місцевих бюджетів і бюджету Авто­номної Республіки Крим; власні кошти спеціалізованих держав­них і комунальних інноваційних фінансово-кредитних установ; власні чи запозичені кошти суб'єктів інноваційної діяльності; інвестиції фізичних і юридичних осіб; інші джерела.

Інноваційним підприємством вважається підприємство (об'єд­нання підприємств) будь-якої форми власності, якщо більше ніж 70 % обсягу його продукції складає інноваційна продукція (продукти).

Інноваційною визнається продукція, яка є результатом ви­конання інноваційного проекту або виробляється вперше, є кон­курентоздатною і має вищі техніко-економічні показники.

Інноваційне підприємство може функціонувати у вигляді іннова­ційного центру, бізнес інкубатора, технополісу, технопарку тощо.

Зараз в Україні визначилися декілька організаційних форм реалізації інноваційної діяльності:

  • університетські науково дослідні центри, де відбувається ефективне об'єднання фінансових ресурсів, кваліфікованих наукових кадрів, матеріально-технічної бази;

  • технопарки — акціонерні товариства, які займаються па­тентуванням, рекламою, маркетингом, консалтингом, лізин­гом, орендою в сфері науково-технічної діяльності;

  • технополіси — якісно нова територіальна форма інтеграції науки і виробництва, що забезпечує високі темпи науково-технічного розвитку за рахунок можливостей регіону;

  • бізнес-інкубатори — дрібні наукомісткі фірми, на яких ство­рені сприятливі умови для створення сучасних наукових про­дуктів, навчання кадрів, стимулювання власного бізнесу;

  • венчурні підприємства — малі підприємства, які забезпе­чують зв'язок між фундаментальними дослідженнями і ма­совим виробництвом, спеціалізуються на розробці нових на­укових ідей та їх втіленні у виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]