Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
петращук.rtf
Скачиваний:
188
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
616.93 Кб
Скачать

Висновки

Нормативно-правовий акт – з огляду на їх формальну обов‘язковість, є досить не однозначними. Це пояснюється, зокрема, тим, що вони приймаються різними суб‘єктами. Ця властивість названих актів відображається поширенням їх юридичної сили.

В даній роботі висвітлюється дія НПА, що є дуже особливим в правовій системі країни. Тому, що дієвість законів, підзаконних актів регулює життя громадян в суспільстві.

Дія нормативно-правових актів – це їхній фактичний вплив на суспільні відносини. Кожний НПА призначений для врегулювання певних суспільних відносин, тому встановлення межі його дії є необхідною умовою забезпечення і застосування прав виконання і застосування приписів, які складають зміст цього акту.

Дії НПА обмежена трьома параметрами:

  1. Дією у часі, тобто терміном дії або часу протягом якого НПА має юридичну силу;

  2. Простором, на який розповсюджується дія НПА;

  3. За колом осіб, які підпадають під дію НПА, тобто в яких на підставі цього НПА виникають конкретні юридичні права та обов‘язки.

Дія нормативно-правових актів у часі обмежена моментом набрання ним юридичної сили та моментом втрати останньої.

Тобто слід розрізняти:

  • Введення в дію;

  • Припинення дії

  • Зворотну силу дії

Нормативно-правовий акти починають діяти:

  1. З часу, що зазначений у самому нормативно-правовому акті чи спеціально прийнятому акті;

  2. Після 10 днів моменту опублікування;

  3. Якщо НПА не публікується, то з моменту одержання його виконавцями.

Нормативно правовий акт впливає на всі сторони життя будь-якого суспільства. Завдяки йому регулюються багато соціально-економічних, політичних, трудових, сімейних і інших правовідносин.

Поняття нормативно-правовий акт як – джерело права охоплює усе велике різноманіття правових норм, що регулюють різноманітні і незліченні – соціальні зв'язки в суспільстві. Теоретикам права довелося чимало потрудитися, щоб класифікувати нормативно-правові акти, знайти чіткі критерії цієї класифікації, зробити її зручної для наукового і, головне, практичного вживання.

Список використаних джерел1. Конституція України від 28.06.1996 року.2. Кримінальний Кодекс України.-К.: Парламентське видавництво.2006.3. Скакун О.Ф. Теорія держави і права ( Енциклопедичний курс ) Підруч.- Х.: Еспада, 2006.- 776с.4. Радько Т.Н. Хрестоматія по теорії державного права.- по загальній ред. І.І. Лізіковой.- 20-ге вид.-М.:Проспект,2009.-720с.5. Указ Президента України « Про державну реєстрацію нормативно – правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» від 03.10.1992 р. № 493/926. Указ Президента України « Про порядок офіційного оприлюднення нормативно – правових актів та набрання ними чинності» від 10.06.1997 р. № 503/977. Рішення Конституційного Суду України у справі про зворотну дію в часі законів та інших нормативно – правових актів від 09.02.1999 року №1 – рп/99.8. Теорія держави і права. Курс лекцій./ Під вид. Н.І. Матузова і А.В. Малько. -2 –е вид. М.: Юристь, 2012.- 776 с.

9.Бабкіна О. В. Теорія держави і права у схемах і визначеннях: навч. посіб. / О. В. Бабкина, К. Г. Волинка. — К .: МАУП, 2008. — 144 с. Ведєрніков Ю. А.

10. Теорія держави і права: Навч. посіб. / Ю.А. Ведєрніков, В. С. Грегул. — 4те вид., доп. і переробл. — К.: Центр навча льної літератури, 2007. — 224 с.

11. Теорія держави і права: Навч. посіб. / [Колодій А. М., Копейчиков В. В., Лисенков С. Л. та ін.]; За загл. ред. С. Л. Лисенкова, В. В. Копейчикова. — К.: Юрінком Інтер, 2007. — 368 с.

12. Теорія держави і права: Посіб. для підготовки до іспитів / [Тимчен ко С. М., Калюжний Р. А., Пархоменко Н. М., Легша С. М.]. — К.: Поливода А.В., 2005. — 176 с.