Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЄКПТ / План-конспект про права людини-1

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
37.89 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник Білоцерківської виправної

колонії УДДУПВП в м.Києві

та Київській області (№ 35)

полковник вн.сл.

О.І.Кірпачов.

.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

проведення заняття з рядовим та начальницьким складом

Білоцерківської виправної колонії УДДУПВП в м.Києві та Київській області (№35)

зі спеціальної підготовки.

ТЕМА: Основні положення міжнародно-правових документів :Європейської конвенції з прав людини (Конвенції про захист прав і основних свобод людини),ратифікованої Україною 11 вересня 1997 року ,Конвенції по запобіганню тортурам та нелюдському або такому ,що принижує гідність поводженню чи покаранню (ухвалена Комітетом Міністрів Ради Європи 26 червня 1987 року) ,Європейських тюремних правил (у редакції 2006 року).

МЕТА: Довести до особового складу установи Основні положення міжнародно-правових документів :Європейської конвенції з прав людини (Конвенції про захист прав і основних свобод людини),ратифікованої Україною 11 вересня 1997 року ,Конвенції по запобіганню тортурам та нелюдському або такому ,що принижує гідність поводженню чи покаранню (ухвалена Комітетом Міністрів Ради Європи 26 червня 1987 року) ,Європейських тюремних правил (у редакції 2006 року).

ЧАС: 1 год.

МЕТОД: розповідь.

МІСЦЕ: актовий зал.

НАВЧАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА: Права людини і професійні стандарти для працівників пенітенціарної системи. Європейська конвенція (про запобігання катування чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Страсбург, 26 листопада 1987 року (Конвенцію ратифіковано Законом № 33/97- ВР (33/97 – ВР) від 24.01.97р.),Конвенція про захист прав людини та основних свобод ( Рим,04.ХІ.1950р.).

  1. УЧБОВІ ПИТАННЯ: Основні положення міжнародно-правових документів :Європейської конвенції з прав людини (Конвенції про захист прав і основних свобод людини),ратифікованої Україною 11 вересня 1997 року ,Конвенції по запобіганню тортурам та нелюдському або такому ,що принижує гідність поводженню чи покаранню (ухвалена Комітетом Міністрів Ради Європи 26 червня 1987 року) ,Європейських тюремних правил (у редакції 2006 року).

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. ВСТУПНА ЧАСТИНА – 5 хв.

Перевіряю наявність особового складу установи, форму одягу. Оголошую тему, мету та учбові питання.

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА – 50 хв.

В період з 11-17 грудня 2006 року відбудеться офіційний візит до України Комісара Ради Європи з прав людини пана Т. Хаммарберга.

Візити Комісара Ради Європи з прав людини до держав-членів Організації та спілкування з керівниками органів державної влади, представниками неурядових організацій, національних меншин, особами, позбавленими волі, тощо, є однією з найважливіших форм його роботи, яка дозволяє більш глибоко вивчити реальний стан дотримання прав людини в країнах.

За 6 років існування цієї посади Комісар Ради Європи відвідав 36 держав-членів Організації. Його візит стане першим таким візитом в історії відносин України з Радою Європи.

Використання термінів:

а) слово «арешт» означає акт затримки особи по підозрі в здійсненні якого-небудь правопорушення чи за рішенням якого-небудь органа;

b) слова «затримана особа» означають будь-яка особа, позбавлена особистої волі не в результаті осуду за здійснення правопорушення;

с) слова «засуджена особа» означають будь-яка особа, позбавлена особистої волі в результаті осуду за здійснення якого-небудь правопорушення;

Всі особи, піддані ув’язненню в який би то формі, мають право на гуманне звертання і повагу достоїнства, властивої людської особистості.

Жодна особа, що знаходиться в ув’язненні, не повинна піддаватися катуванням жорстоким, нелюдської чи принижуючим достоїнство видам звертання чи покарання. Ніякі обставини не можуть служити виправданням для жорстоких катувань, нелюдських чи принижуючих достоїнство.

До затриманих осіб застосовується режим, що відповідає їхньому статусу незасуджених осіб. У цьому зв'язку вони завжди, коли це можливо, містяться окремо від осіб, що знаходяться в ув’язненні.

Особи, що знаходиться в ув’язненні, надається, зокрема, право на відвідування членами родини і переписування з ними, а також відповідну можливість зноситися з зовнішнім світом відповідно до розумних умов і обмеженням, що містяться в законі й у встановлених відповідно до закону правилах.

1. Забороняється зловживати положенням особи, що знаходиться в ув’язненні, з метою примусу його до визнання, якому-небудь іншому викриттю самого себе чи дачі показань проти будь-якої іншої особи.

2. Жодна затримана особа не повинна піддаватися під час допиту насильству, погрозам чи таким методам дізнання, що порушують його здатність приймати рішення.

Жодна особа, що знаходиться в ув’язненні, не повинна, навіть з його згоди, піддаватися яким-небудь медичним чи науковим дослідам, що можуть зашкодити його здоров'ю.

Особі, що знаходиться в ув’язненні, надається можливість пройти належне медичне обстеження в можливо найкоротший термін після його прибуття в місце ув’язнення. Обслуговування і лікування надаються безкоштовно кожен раз, коли це необхідно.

Особа, що знаходиться в ув’язненні, має право бути заслуханим до накладення дисциплінарних санкцій. Вона має право оскаржити такі міри перед вищестоячою владою.

1. Особа, що знаходиться в ув’язненні, чи його адвокат мають право направити в органи, відповідальні за керування місцем ув’язненням, і в більш високі інстанції, а в разі потреби — відповідним органам, уповноваженим розглядати скарги, – скаргу щодо звертання з даними особами, зокрема у випадку катувань чи іншого жорстокого, нелюдського чи принижуючого людське достоїнство виду звертання.

2. У тих випадках, що коли ні знаходиться в ув’язненні особа, ні його адвокат не мають можливості здійснити його права відповідно до пункту 1, таке право можуть здійснити члени родини особи, що знаходиться в ув’язненні, чи яка-небудь інша особа, що інформована про цю справу.

3. Забезпечується конфіденційний характер прохання чи скарги, якщо про це просить подавець прохання чи скарги.

4. Кожне прохання чи скарга без зволікань розглядається, і відповідь дається без невиправданої затримки. У випадку відхилення цього прохання чи скарги у випадку невиправданої затримки подавець прохання чи скарги може направити її в судовий чи інший орган. Особа, що знаходиться в ув’язненні, так і будь-який подавець прохання чи скарги відповідно до пункту 1 не можуть піддаватися переслідуванням за подачу прохання чи скарги.

Посадові особи по підтримці правопорядку при здійсненні своїх функцій, наскільки це можливо, використовують ненасильницькі засоби до змушеного застосування сили чи вогнепальної зброї. Вони можуть застосовувати силу і вогнепальну зброю тільки в тих випадках, коли інші засоби є неефективними чи не дають яких-небудь надій на досягнення наміченого результату.

Посадові особи по підтримці правопорядку у своїх відносинах з особами, що знаходяться в ув’язненні, не застосовують силу, за винятком випадків, коли це суворо необхідно для підтримки безпеки і порядку у виправній установі чи коли створюється погроза для особистої безпеки.

Посадові особи у підтриманні правопорядку можуть застосовувати силу тільки у випадку крайньої необхідності і в такій мірі, в якій це вимагається для виконання Їхніх обов'язків.

Коментар:

– у цьому положенні підкреслюється, що застосування сили посадовими особами у дотриманні правопорядку повинно мати винятковий характер, хоча воно передбачає, що посадові особи у підтриманні правопорядку можуть бути уповноваженими на застосування сили, яка є розумно необхідною за даних обставин, з метою запобігання злочину або при проведенні правомірного затримання правопорушників чи підозрюваних правопорушників чи при наданні допомоги, при такому затриманні не може застосовуватися сила, що перевищує необхідні для цієї мети межі;

– застосування вогнепальної зброї вважається крайнім заходом. Треба докласти всіх зусиль, щоб виключити застосування вогнепальної зброї, особливо проти дітей. Як правило, вогнепальна зброя не повинна застосовуватися, за винятком випадків, коли підозрюваний правопорушник чинить збройний опір або іншим засобом ставить під загрозу інших, і коли інші заходи, що мають винятковий характер, є недостатніми для засудження чи затримання підозрюваного правопорушника. Про кожний випадок застосування вогнепальної зброї повинно бути негайно повідомлено компетентній владі.

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА – 5 хв.

Закінчую заняття. Нагадую тему, мету заняття, учбові питання. Виділяю кращих, вказую на гірших. Даю завдання на самостійну підготовку.

Керівник заняття _______________________________________