Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

11. Приймання державним виконавцем коштів, видача їх стягувачам та звітність за цими сумами

11.1. Порядок приймання державним виконавцем коштів

11.1.1. Державні виконавці в процесі виконання рішення можуть особисто за квитанційною книжкою приймати кошти від боржників.

Приймання державними виконавцями коштів у вказаних випадках проводиться тільки за квитанцією встановленої форми.

11.1.2. При прийманні готівки заповнюються квитанція та корінець квитанції під одним номером. Квитанція та її корінець підписуються особисто.

Квитанція за підписом державного виконавця видається платнику під його розписку на корінці квитанції. Ніякі виправлення, перекреслен-ня сум, дат або прізвищ платників у квитанціях не допускаються. Не­правильно заповнена квитанція та її корінець анулюються шляхом на­пису на них чорнилом «зіпсовано» та залишаються в квитанційній книзі для обліку.

11.1.3. Державним виконавцям забороняється отримувати гроші без виписування та видачі квитанції встановленої форми за будь-якими роз­писками на виконавчих документах, касовими ордерами установ і т. ін.

11.1.4. Отримані за квитанційними книжками суми повинні бути здані державним виконавцем на відповідні рахунки відділу державної виконавчої служби не пізніше наступного робочого дня після їх отри­мання. Суми, отримані для зарахування на користь держави, у період, наданий боржнику для добровільного виконання, здаються безпосеред­ньо до установ Ощадбанку.

Суми, що стягнуті на користь держави після винесення постанови про стягнення виконавчого збору при відсутності витрат на виконання,

-242-

здаються до установ Ощадбанку, а 5 відсотків (виконавчий збір) — на відповідний рахунок спеціального фонду виконавчого провадження.

11.1.5. До кожного корінця квитанційної книжки.вклеюється відпо­відна квитанція (Ощадбанку чи банку) про отримання коштів. У вико­навчому провадженні робиться відмітка про прийняття коштів із зазна­ченням дати заповнення та номера квитанції.

11.1.6. Забороняється державним виконавцям проводити видачу та переказ стягнутих ними сум стягувачам без зарахування на депозитний рахунок державної виконавчої служби.

11.1.7. При зарахуванні коштів на депозитний рахунок державний виконавець негайно складає розпорядження чи розрахунок за правила­ми, викладеними в підрозділі 11.2 цієї Інструкції.

11.1.8. Квитанційні книжки видаються в Головному управлінні юс­тиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, об­ласних, Київському та Севастопольському міських управліннях юстиції начальникам відділів державної виконавчої служби відповідно до по­треб. Квитанційна книжка видається державному виконавцю начальни­ком відділу державної виконавчої служби за відомістю обліку квитан­ційних книжок під його розписку в цій відомості з указівкою дати вида­чі та з якого і до якого номера в книжці містяться квитанції.

11.1.9. Кожна закінчена квитанційна книжка здається державним виконавцем начальнику відділу державної виконавчої служби під роз­писку у відомості обліку квитанційних книжок.

Закінчені квитанційні книжки зберігаються в архіві відповідного відділу державної виконавчої служби за правилами зберігання докумен­тів суворої звітності.

11.1.10. Правильність ведення квитанційних книжок та своєчасність унесення сум державним виконавцем перевіряються начальником від­повідного відділу державної виконавчої служби щомісячно.

11.1.11. Нова квитанційна книжка видається державному виконав­цю лише після перевірки начальником відповідного відділу державної виконавчої служби правильності та повноти внесення стягнутих дер­жавним виконавцем коштів на депозитний рахунок державної виконав­чої служби, на відповідний рахунок спеціального фонду виконавчого провадження та до установ Ощадбанку. Це проводиться шляхом Ігідра-хувань стягнутих державним виконавцем коштів за корінцями квитан­ційної книжки та звірення цієї суми з сумою, внесеною ним на рахунок відділу або установи Ощадбанку, за відповідними квитанціями про отри­мання коштів, з випискою органу Державного казначейства та записами в книзі обліку депозитних сум.

11.1.12. При здачі справ державний виконавець здає начальнику відділу державної виконавчої служби незакінчену квитанційну книжку та квитанції банку про зарахування коштів на депозитний рахунок від­ділу державної виконавчої служби, відповідний рахунок спеціального фонду виконавчого провадження або установ Ощадбанку.

11.2. Порядок видачі коштів стягувачам та обліку депозитних сум 11.2.1. Для контролю і перевірки стану реєстраційного рахунку з об­ліку депозитних сум та відповідного рахунку в банку і визначення на­лежності коштів ведеться звітність за депозитними сумами державної виконавчої служби. Реєстраційні рахунки з обліку депозитних сум від-

16* -243-

криваються в органах Державного казначейства на ім'я відділу держав­ної виконавчої служби. Крім того, для виплати стягувачам — фізичним особам належних їм сум готівкою відділ державної виконавчої служби відкриває на своє ім'я в установах банку поточний рахунок.

11.2.2. У відділі державної виконавчої служби за кожним рахунком окремо заводиться книга обліку депозитних сум строком на один рік (додаток 31). У книгах обліку депозитних сум записуються всі суми, які рахуються на день їх відкриття в залишку на спеціальних реєстраційних рахунках з обліку депозитних сум чи на рахунках в банку.

Книги обліку депозитних сум повинні бути пронумеровані, про­шнуровані та скріплені відповідно печаткою Головного управління юс­тиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, об­ласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції.

11.2.3. Начальником відділу державної виконавчої служби визна­чається особа, яка здійснює ведення книг обліку депозитних сум та здійснює банківські операції, а також ведення необхідних нарядів бан­ківських документів та розпоряджень державних виконавців.

Особа, що веде депозитний рахунок, щомісячно розшифровує суми, що залишились на 1 число кожного місяця.

11.2.4. Книги обліку депозитних сум не менше одного разу на мі­сяць перевіряються начальником відділу державної виконавчої служби шляхом підрахунку та звірення сум, що надійшли та видані, з випискою із спеціального реєстраційного рахунку з обліку депозитних сум чи ра­хунку в банку, в результаті чого залишок на перше число кожного міся­ця повинен відповідати залишку депозитних сум на рахунках.

Після перевірки залишку депозитних сум начальник відділу робить напис «перевірено» та підтверджує цей напис своїм підписом.

11.2.5. Депозитні суми, які залишились на перше січня нового року на рахунках, переносяться в нові книги з повною назвою кожної окремої суми та вказівкою, кому вона належить. У книгах обліку депозитних сум залишки, які переходять на перше січня нового року, виводяться в графу «залишки».

11.2.6. У міру надходження з органу Державного казначейства чи банку виписок про наявність на спеціальному реєстраційному рахунку з обліку депозитних сум або поточному рахунку коштів у книги негайно вносяться записи.

Особа, яка веде облік депозитних сум, негайно повідомляє відповід­ного державного виконавця відділу про надходження коштів на спеці­альний реєстраційний рахунок з обліку депозитних сум або на поточний рахунок.

11.2.7. У разі відсутності відомостей, яким чином провадити випла­ту коштів державний виконавець повідомляє стягувачу про наявність належних йому коштів та пропонує йому повідомити шляхи отримання ним коштів.

Після цього державний виконавець у разі достатності суми для по­криття всіх вимог стягувача готує розпорядження, яким визначає на­лежність указаних коштів та спосіб перерахування (видачі) стягувачу, і яке затверджується начальником відділу державної виконавчої служби. Указане розпорядження готується в 2 примірниках, оригінал видається

-244-

особі, яка веде облік депозитних сум, копія залишається у виконавчому провадженні.

Щодо кожного виконавчого провадження (тобто для кожного стя-гувача окремо) готується окреме розпорядження.

При складанні розпорядження слід ураховувати, що до визначення стягувачем — фізичною особою шляху отримання ним коштів у розпо­рядженні не зазначаються засоби видачі (перерахування) коштів.

11.2.8. У разі надходження суми, яка не задовольняє вимог усіх стя-гувачів, а також при необхідності відрахування виконавчого збору, ви­трат на виконання, винагороди державним виконавцем складається роз­рахунок. Даний розрахунок затверджується начальником відділу дер­жавної виконавчої служби і складається у 2 примірниках, оригінал ви­дається особі, яка веде облік депозитних сум, копія залишається у виконавчому провадженні.

11.2.9. При перерахуванні коштів, які належать стягувачу — юри­дичній особі, списання коштів із спеціальних реєстраційних рахунків з обліку депозитних сум здійснюється на підставі платіжних доручень, підписаних начальником відповідного відділу державної виконавчої служби.

11.2.10. Якщо у стягувача — фізичної особи є рахунок в установі банку, то в платіжному дорученні обов'язково вказується, на який раху­нок слід перерахувати кошти.

11.2.11. При переказі коштів з реєстраційних рахунків поштою на­чальник відповідного відділу державної виконавчої служби підписує до­ручення, до якого додається перелік стягувачів з указівкою їх адреси та сум переказів.

11.2.12. При списанні коштів із спеціальних реєстраційних рахунків з обліку депозитних сум для виплати належних стягувачам — фізичним особам сум готівкою в платіжному дорученні вказується відповідний ра­хунок відділу.

11.2.13. Іменні чеки видаються особисто стягувачам або особам, які мають від них довіреність на отримання грошей, тільки за пред'явлення паспорта або документа, який засвідчує особу, про що робиться відмітка на звороті корінця чека з указівкою номера документа, часу його видачі і ким видано. Виписування чека на пред'явника, а також на ім'я держав­ного виконавця або інших працівників державної виконавчої служби ка­тегорично забороняється.

11.2.14. Особою, яка веде облік депозитних сум, складається довідка до чека. Указана довідка готується в 2 примірниках. Оригінал залиша­ється в наряді, а копія видається державному виконавцю, у якого на ви­конанні знаходиться виконавчий документ, за яким було видано чек.

При перерахуванні коштів на рахунок стягувача особа, яка веде об­лік депозитних сум, подає державному виконавцю копію платіжного до­ручення.

Вищевказані копії довідки та платіжного доручення залишаються у виконавчому провадженні

11.2.15. Чек і платіжне доручення підписуються начальником відді­лу державної виконавчої служби (перший підпис) та особою, яка веде депозитний рахунок служби (другий підпис).

-245-

11.2.16. Кошти, які внесені на депозитний рахунок державної вико­навчої служби, зберігаються:

депозитні суми, які підлягають передачі громадянам, — на протязі трьох років;

депозитні суми, які підлягають передачі юридичним особам неза­лежно від форм власності, — на протязі одного року;

аліментні суми у зв'язку з відсутністю відомостей про місцезнахо­дженням стягувача — на протязі трьох років з моменту надходження останньої суми.

11.2.17. Якщо організація або особа, на ім'я якої гроші або цінності внесені на депозит, повідомлена про те, що на її ім'я внесені на депозит гроші або цінності, перебуває за кордоном, то обчислення цих термінів починається з моменту, коли ця організація або особа отримають дозвіл на розпорядження внесених на їх ім'я на депозит грошима або цінностями.

11.2.18. Строк зберігання цих сум обчислюється з дня надіслання стягувачу повідомлення про потребу отримання належних йому коштів.

11.2.19. Ніхто, крім начальника відділу державної виконавчої служ­би або уповноваженої ним особи, який є розпорядником рахунку, не мо­же дати розпорядження про видачу або списання коштів з рахунків.

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]