Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

4.3. З організації і здійснення нагляду за охороною навколишнього природного середовища

4.3.1. Організовує:

а) забезпечення органів і установ нормативно-правовими актами з питань охорони навколишнього природного середовища.

б) розробку перспективних та поточних планів роботи органів і установ щодо діяльності в галузі охорони навколишнього природного середовища.

4.3.2. Контролює:

а) дотримання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища органами і установами в процесі:

функціонування діючих підприємств, експлуатації споруд та інших об’єктів, водо-, пило-, газоочисного обладнання, апаратури та інших природоохоронних споруд, систем контролю за викидами, скидами забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище і додержання установлених термінів атестації зазначених джерел;

експлуатації механічних транспортних засобів у частині додержання нормативів викидів (скидів) забруднюючих речовин i допустимих рівнів фізичних впливів на навколишнє природне середовище, встановлених для відповідного типу транспорту;

зберігання, транспортування, використання, знешкодження та захоронення хімічних засобів захисту рослин, мінеральних добрив, виробничих, побутових та інших видів відходів;

використання підземних i поверхневих вод та охорони їх від виснаження, засмічення i забруднення промисловими, побутовими, дренажними та іншими стічними водами i скидами та у ході проведення різних видів робіт на водних i водогосподарських об'єктах i в прибережних водоохоронних зонах (смугах);

використання та охорони атмосферного повітря від забруднення під час здійснення всіх видів господарської діяльності;

використання та охорони земель;

використання та охорони рослинного світу, у тому числі лісів;

виконання заходів щодо скорочення i регулювання викидів, скидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, запобігання аварійним (залповим) викидам, скидам забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище i ліквідації їх наслідків;

б) додержання органами і установами норм та правил, стандартів, інших нормативних документів у галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів;

в) додержання вимог екологічної безпеки в органах і установах;

г) додержання норм і правил, встановлених Міністерством екології та природних ресурсів України, дозволів спеціального водокористування, лімітів скидів i викидів забруднюючих речовин, лімітів використання природних ресурсів, а також регламентів, правил, інструкцій тощо.

4.3.3. За погодженням з відділом контролює проектування, розміщення будівництва, реконструкції, введення в дію підприємств, споруд та інших об’єктів.

4.3.4. Збирає, узагальнює та аналізує інформацію щодо стану виконання законодавства про охорону навколишнього природного середовища, дотримання нормативно-правових актів у цій сфері, наказів ДПтС України з цих питань.

V. Права працівників сектору

5.1. Працівники сектору мають право:

5.1.1. Представляти територіальні органи ДПтС України за місцем розташування їх робочих місць в державних установах та громадських організаціях під час розгляду питань, що стосуються їх компетенції.

5.1.2. Безперешкодно у будь-який час відвідувати виробничі об’єкти, структурні підрозділи органів і установ для перевірки дотримання законодавства про охорону праці та вимог екологічної безпеки, виконання заходів щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів, одержувати від персоналу органів і установ необхідні пояснення, матеріали та інформацію з цих питань.

5.1.3. Зупиняти експлуатацію підконтрольних об’єктів, виробництв, дільниць, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва з їх одночасним опломбуванням у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров’ю працюючих.

5.1.4. Обмежувати, тимчасово забороняти (зупиняти) (за погодженням з керівництвом ДПтС України) при необхідності будівництво, реконструкцію, розширення об’єктів органів і установ, роботу промислових та інших об’єктів, проведення робіт з експлуатації природних ресурсів та інших робіт, що здійснюються з порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

5.1.5. Перевіряти стан безпеки, гігієни праці, виробничого середовища на об’єктах органів і установ, видавити керівникам перевіреного об’єкта, цеху, виробництва обов’язковий для виконання припис.

5.1.6. Складати акти перевірок органів і установ про порушення в галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів.

5.1.7. Видавати керівникам структурних підрозділів органів і установ, що ведуть проектування, виготовлення, ремонт і монтаж підконтрольних об’єктів, обов’язкові для виконання приписи щодо усунення конструктивних недоліків у виготовленні, ремонті та монтажі устаткування, що знижують безпеку його експлуатації, і контролювати виконання цих приписів.

5.1.8. Доручати керівництву органів і установ у необхідних випадках організовувати проведення технічної експертизи із залученням спеціалізованих організацій, а також брати участь у підготовці висновків за матеріалами експертизи.

5.1.9. Вимагати від персоналу органів і установ відсторонення від роботи працівників, які не пройшли необхідного медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань з охорони праці, не мають допуску до відповідних робіт або порушують нормативно-правові акти про охорону праці.

5.1.10. Вносити керівництву органів і установ пропозиції щодо притягнення до відповідальності, усунення від виконання службових обов’язків персоналу, який порушує вимоги щодо охорони праці та навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів. Порушувати клопотання про заохочення персоналу, який бере участь у підвищенні безпеки праці та поліпшенні її умов.