Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МК (Пашинський) / МК / ДБН_В.2.6-163~2010_СК_2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Державні будівельні норми україни

ДБН В.2.6-163:2010

Конструкції будівель і споруд

Сталеві конструкції

Норми проектування, виготовлення і монтажу

Конструкции зданий и сооружений

Стальные конструкции

Нормы проектирования, изготовления и монтажа

The constructions of buildings and structures

The steel constructions

Norms for design, fabrication and erection

Чинний від 1 вересня 2011 р.

Обов’язкові вимоги цих норм надруковані звичайним шрифтом, рекомендовані положення та пояснення — дрібним.

Сфера використання

Вимоги цих норм поширюються на проектування, виготовлення і монтаж будівельних сталевих конструкцій будівель і споруд різного призначення, що працюють при температурі навколишнього середовища не вище 100°С і можливим короткочасним підвищенням до 150°С (без ознак надзвичайної ситуації).

Норми встановлюють вимоги до проектування сталевих конструкцій, у тому числі при їхній реконструкції, а також при визначенні придатності до експлуатації існуючих конструкцій, що мають дефекти і пошкодження.

Під час проектування, виготовлення і монтажу сталевих конструкцій, що перебувають в особливих умовах експлуатації (наприклад, конструкції доменних печей, магістральних і технологічних трубопроводів, резервуарів спеціального призначення, конструкцій будівель, що підлягають сейсмічним, інтенсивним температурним впливам або впливам агресивних середовищ, конструкцій гідротехнічних споруд), конструкцій унікальних будівель і споруд, а також спеціальних видів конструкцій (попередньо напружених, трансформованих, мобільних) необхідно дотримуватись додаткових вимог, які відображають особливості роботи цих конструкцій, передбачені відповідними нормативними документами, затвердженими чи погодженими відповідно до законодавства України.

Норми не поширюються на вибір технічних рішень та роботи по спеціальному захисту сталевих конструкцій (вогнезахист, захист від корозії, вибухозахищеність тощо).

Нормативні посилання

У цих нормах використані посилання на документи, наведені у додатку А.

Терміни, визначення понять і позначення

У цих нормах застосовані терміни, визначення понять і позначення, наведені у додатку Б.

2 Вимоги виготовлення

2.1 Загальні положення

2.1.1  Правила цього розділу регламентують загальні вимоги до виготовлення та контролю якості сталевих будівельних конструкцій.

Положення цього розділу чинні для всіх підприємств і установ, які займаються виготовленням сталевих конструкцій, а також наглядових органів для:

  • затвердження при розробленні конструкторської і технологічної документації;

  • здійснення контролю якості при виготовленні сталевих конструкцій.

2.1.2  Вимоги цього розділу можуть бути використані для сертифікації продукції, у тому числі обов'язкової.

2.1.3  Правила цього розділу не поширюються на конструкції зі сталі класу С440 – С590, що підлягають безпосередньому впливу вібраційних або динамічних навантажень.

2.1.4  Сталеві конструкції зі сталей класу до С390 включно, що зводяться або експлуатуються в кліматичних районах з розрахунковою температурою до –40°С, слід виготовляти при плюсовій температурі.

2.1.5  Для сталей класу до С390 включно при температурі нижче –25°С, а для сталі марки С440 – при температурі нижче 0°С забороняються ударні впливи при виготовленні, а також різання на ножицях і продавлювання отворів.

2.1.6  При виготовленні та прийманні сталевих конструкцій, окрім правил цього розділу, слід керуватися відповідними додатковими правилами для окремих видів споруд, наведених в нормативних документах на ці споруди.

2.1.7  Правила цього розділу не поширюються на конструкції, виготовлення і приймання яких повинно проводитися за правилами, регламентованими Держпромтехнаглядом України.