Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Socialne_strah.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Розміри пенсій за інвалідністю

Головною умовою для призначення пенсії за інвалідністю є наявність певного страхового стажу на час настання інвалідності.

Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Таблиця 6.5 – Вимоги до стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за інвалідністю з 1 січня 2004 р.

Вік особи, яка стала інвалідом

Кількість років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за інвалідністю

до 23 років включно

2

від 24 років до 26

3

від 27 років до 31

4

від 32 років і старших

5

інвалідність настала у період проходження строкової війкової служби

0

До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії за інвалідністю або у зв'язку з втратою годувальника, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах відповідно період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов'язкове держав­не пенсійне страхування», та період з дня смерті годувальника до дати, коли годувальник досяг би пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов'язкове держав­не пенсійне страхування».

З 1 січня 2004 р. розмір пенсії за інвалідністю залежить від розміру пенсії за віком.

Пенсію за інвалідністю встановлюють залежно від групи інвалідності у таких розмірах:

- І група – 100% пенсії за віком;

-II група – 90% пенсії за віком;

- III група – 50% пенсії за віком.

Таким чином, на пенсію за інвалідністю впливає не тільки заробіток, який мала особа, що стала інвалідом, а й страховий стаж.

З 1 січня 2004 р. справу з пенсіями за інвалідністю від нещас­ного випадку на виробництві та професійних захворювань вирі­шує Закон про страхування від нещасного випадку.

Тобто за пен­сією за інвалідністю до Пенсійного фонду можуть звернутися лише особи, які повністю або частково втратили працездатність внаслідок загального захворювання і яким медико-соціальна ек­спертна комісія встановила І, II або III групу інвалідності. Пенсії призначають на період встановлення інвалідності, а особам, які досягли пенсійного віку (чоловіки — 60 років, жінки — 55 років), — довічно.

6.7.5 Особливості пенсійного забезпечення за інвалідністю окремих категорій громадян

6.7.5.1 Пенсії за інвалідністю військовослужбовцям і працівникам органів внутрішніх справ

Умови, норми й порядок пенсійного забезпечення регулюються Законом України «Про пенсійне за­безпечення військовослужбовців і осіб начальницького і рядо­вого складу органів внутрішніх справ».

Цей закон поширюється і на військовослужбовців строкової служби, а також на праців­ників органів внутрішніх справ і членів їхніх сімей.

Пенсії за інвалідністю призначаються військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які стали інвалідами, якщо інвалідність настала в період проходження ними служби, але не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби, або якщо інвалідність настала пізніше цьо­го строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, отриманого в період проходження служби.

Залежно від причини інвалідності інваліди поділяються на дві категорії: інвалідів війни та інвалідів із загалу військовослуж­бовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ.

Категорія впливає на рівень пенсійного забезпечення.

До першої категорії належать особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час захи­сту Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастро­фи чи виконання інших обов'язків військової служби.

До другої категорії належать інваліди через каліцтво, отрима­не внаслідок нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), чи внаслі­док захворювання, пов'язаного з проходженням служби.

Пенсії за інвалідністю не залежать від тривалості військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, однак признача­ються й виплачуються після звільнення зі служби.

Пенсія за інвалідністю для військовослужбовців офіцерського складу, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ встановлюється у таких розмірах, відповідних до сум гро­шового забезпечення:

інвалідам війни І групи — 100%;

інвалідам війни II групи — 80%;

інвалідам війни III групи — 60% ;

решті інвалідів:

І групи — 70%;

II групи — 60%;

III групи — 40%.

Законодавством установлено мінімальні пенсії військово­службовцям строкової служби — інвалідам війни.

Для солдатів і матросів строкової служби І та II груп вони не можуть бути нижчими від трьох мінімальних пенсій за віком, для III групи ця межа – півтори мінімальні пенсії за віком, решті інвалідів-військовослужбовців строкової служби І групи – 200%, II –100% і III – 50% мінімального розміру пенсії за віком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]