Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.31 Mб
Скачать

Сканери

Сканер – це пристрій, виведення інформації з паперового носія на електронний. Сканер використовують у випадку, коли виникає потреба ввести в комп'ютер із наявного оригіналу текст або графічне зображення для його подальшого оброблення (редагування і т.д.). Введення такої інформації за допомогою стандартних пристроїв введення потребує багато часу і праці. Сканована інформація потім обробляється за допомогою спеціального програмного забезпечення (наприклад, програмою FineReader) і зберігається у вигляді текстового або графічного файлу.

Класифікація сканерів

Існує чимало моделей сканерів, що різняться методом сканування, допустимим розміром оригіналу та якістю оптичної системи. За способом організації переміщення зчитуючого вузла відносно оригіналу сканери поділяються на планшетні, барабанні та ручні.

Планшетний сканер

У планшетних сканерах

оригінал кладуть на скло, під яким рухається оптико- електронний зчитуючий пристрій.

Дуже зручні в домашньому використанні.

Барабанні сканери

У барабанних сканерах оригінал через вхідну щілину втягується барабаном у транспортний тракт і пропускається повз нерухомий зчитуючий пристрій.

Барабанні сканери не дають змоги сканувати книги, переплетені брошури тощо.

Ручні сканери

Ручний сканер необхідно плавно переміщувати вручну по поверхні оригіналу. Як правило, використовується для зчитування штрих кодів товарів у різного типу торгових точках, складах, тощо.

Маніпулятор (миша). Типи маніпуляторів.

Мишки – це маніпулятори, створені для пришвидшення та спрощення роботи користувача з персональним комп’ютером. Бувають трьох типів : роликові, лазерні та оптичні.

Роликова мишка знизу має ролик, яким, ковзаючи по столу, передає напрямок руху на комп’ютер. Це найдешевший вид маніпулятора. Єдиний його недолік у тому, що ролик, потрапляючи на брудну чи запилену поверхню, вбирає цей бруд на себе і затягує в середину у мишку. Таким чином, маніпулятор забивається, його рухомість обмежується, а з часом зовсім паралізується. Щоб запобігти цьому необхідно чистити мишку з середини, що не завжди зручно робити. На порятунок ситуації «прийшли» лазерні миші. Ролик, у них схований у середину, а зверху замість нього – лазер, який світиться червоним і при контакті з поверхнею передає траєкторію руху та дії на монітор. Найновішим та найдорожчим видом мишок є оптичні миші (бездротові). Принцип їхньої роботи майже аналогічний лазерним мишам. Їх зручно використовувати за роботою на ноутбуках, у відрядженнях, в поїздах, тобто там, де не створені умови для роботи інших типів мишок.

Носії інформації

Носії інформації – це пристрої, призначені для зберігання та перенесення інформації. Вони можуть бути як пристроями введення так і пристроями виведення інформації. Все залежить від мети їх використання. Якщо користувач записує на носій якусь інформацію, то цей носій автоматично стає пристроєм виведення інформації з комп’ютера. Та тільки-но користувач підключить його до іншої системи і спробує списати інформацію з носія на комп’ютер – цей носій одразу стає пристроєм введення інформації. До таких пристроїв належать:

Дискети

CD R/RW диски

DVD R/RW диски

Flash – пам'ять (флешки)

Жорсткі диски (зовнішні та внутрішні).