Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.31 Mб
Скачать

Дискета

Дискета – це портативний магнітний носій інформації, який використовується для багаторазового запису та зберігання даних відносно невеликого розміру. Цей вид носія користувався популярністю у 1970х – 1990-х рр. Запис та зчитування дискет здійснюється за допомогою спеціального пристрою – дисковводу гнучких дисків. Дискети, як правило, мають функцію захисту від запису, при використанні якої дискета буде працювати у режимі зчитування інформації без можливості її виправлення.

Компакт-диски CDR/RW, DVDR/RW

CDR/RW-диски(компакт-диски) це оптичні носії інформації у вигляді диска з отвором у центрі. Основною причиною створення компакт-диску було створення електронного носія для аудіо-даних, проте, на сьогоднішній день цей вид носія широко застосовується для зберігання широкого спектру різноманітної інформації CDR, DVDR – це тип компакт-дисків, призначений для одноразового запису без можливості зміни записаної інформації.

CDRW, DVDRW – це тип компакт-дисків, призначений для багаторазового запису та перезапису будь-якої інформації. Запис та зчитування CD-дисків здійснюється за допомого CD-ROMу, який розміщується на системному блоці комп’ютера.

Flash - пам'ять

Flash-пам’ять (флешки) — це тип довговічної комп'ютерної пам'яті. Приклади її застосування найрізноманітніші. Від цифрових аудіо-плеєрів, камер до мобільних телефонів та кишенькових комп’ютерів. Це найновіший та найбільш універсальний, компактний та зручний носій інформації. Однак і він має свій недолік. При некоректному використанні флешки відбувається її пошкодження та втрата збережених даних. Найбільш поширеною помилкою користувачів є те, що її витягають з комп’ютера, коли інформація ще продовжує писатися, або не застосувавши безпечне вимкнення USB носія.

Пристрої виведення інформації

Пристрої виведення інформації – це пристрої, завдяки яким інформація виводиться з комп’ютера до користувача. Основні з них є монітори, принтери, колонки, носії інформації, тощо

Монітор. Типи моніторів.

Монітори – це дисплеї, інтерфейс системи «людина – апаратура – людина». Вони бувають двох типів: рідкокристалічні та лампові.

ЕПТ (електро-променева трубка) монітор– це старий тип моніторів. Для нього характерний великий розмір, дутий екран, потужне негативне випромінювання, мала роздільна здатність (що шкодить на зір) та незручна будова. На сьогоднішній день такі дисплеї вже не виробляються підприємствами і купити їх можна лише «з рук». Приваблива ціна залишає їх досить популярними серед бідних верств населення.

ТFT (рідкокристалічні) монітори– це монітори нового покоління, товщина яких залишається майже непомітною. Саме ця риса робить їх дуже зручними для використання в офісних приміщеннях, вдома, на підприємствах та у навчальних закладах. Ці монітори мають виключно плоский екран, менше шкідливі для зору, завдяки великій роздільній здатності. Заміна лампи на рідкі кристали дозволила не тільки зменшити об’єм пристрою, але й зменшити кількість негативного опромінення, що є дуже важливим при використанні техніки людьми, а особливо дітьми.

Принтер – це пристрій для друку, який підключається до комп’ютера. Він може роздруковувати файли, що зберігаються в комп’ютері один або безліч разів. Принтери бувають трьох типів: лазерні, струменеві та матричні.

Матричний принтер– найстаріший з усіх видів принтерів. Принцип його друку будується на принципі друкарської машинки. Ці принтери дуже шумні, не якісно та повільно друкують. Ціна низька.

Струменевий принтербуває кольоровим та чорно-білим. На відміну від матричного принтера, якість друку в ньому дуже висока. Це досягається за рахунок того, що замість звичайного стрічкового картриджа в ньому стоять баночки з фарбою і принтер буквально малює по папері. Великий недолік цієї техніки в тому, що тільки роздрукований папір попаде під краплю води – текст в ньому тут же розпливеться і ваші зусилля залишаться марними. Крім того, будь – якій фарбі властиво засихати. Цей принтер не виняток. Якщо регулярно ним не користуватися (хоча б раз на 2 тижні) картридж засохне і ви змушені будете купувати новий, що несе за собою значні витрати (180-200 грн.). Ці принтери не економні: 1 картридж = 300 копій. Ціна середня.

Лазерний принтер– це найекономніший, найнадійніший та найдорожчий з усіх існуючих видів принтерів. Його зручно використовувати там, де є великий об’єм друку. Це наприклад, салони для роздруку та копіювання документів, офіси, навчальні заклади, корпорації, заводи, тощо. З одної заправки картриджа виходить 15 000 копій. Вартість картриджа на сьогоднішній день приблизно 150-200 грн. Крім того, це єдиний тип картриджів, які можна законно заправляти, не порушуючи прав виробника. Заправка коштує 60-90 грн., що значно здешевлює витрати на друк. Ціна висока.