Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ - фінанси.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
540.67 Кб
Скачать

Фінансова система України _____________________________

(назва історичного етапу розвитку)

Фінансова система

Державні фінанси

Фінанси суб’єктів господарювання

Фінанси домо-

господарств

Фінансовий ринок

Міжнародні фінанси

Завдання 3.

Скласти обґрунтування вибору теми курсової роботи. В обґрунтуванні необхідно відобразити актуальність теми з зазначенням дослідників, які вивчали ці питання і виокремленням тієї частини, яка ще потребує дослідження, мету, завдання, об’єкт, предмет, методи, теоретико-методологічну та інформаційну базу дослідження. До обґрунтування представити примірний список літератури по темі дослідження (близько 10 джерел).

Завдання 4.

1. Фінансова політика відображає усі сторони функціонування фінансів і охоплює монетарну (грошово-кредитну) та фіскальну політики. Заповніть за даними Бюлетенів НБУ (http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/) таблицю 2 фактичними показниками, що відображають здійснення певної фінансової політики держави. На основі даних таблиці 2 проаналізуйте динаміку показників, що визначають параметри монетарної політики і дайте оцінку їх впливу на макроекономічну стабільність в Україні.

2. Фінансова політика відображає усі сторони функціонування фінансів і охоплює монетарну (грошово-кредитну) та фіскальну політики. Заповніть за даними Бюлетенів НБУ таблицю 2 фактичними показниками, що відображають здійснення певної фінансової політики держави. На основі даних таблиці 2 проаналізуйте динаміку показників, що визначають параметри фіскальної політики та оцініть їх вплив на макроекономічну стабільність в Україні.

3. Фінансова політика відображає усі сторони функціонування фінансів і охоплює монетарну (грошово-кредитну) та фіскальну політики. Заповніть за даними Бюлетенів НБУ таблицю 2 фактичними показниками, що відображають здійснення певної фінансової політики держави. Проаналізуйте динаміку показників, поданих в таблиці 2, з точки зору взаємовпливу складових грошово-кредитної та фіскальної політики.

4. В умовах економічної кризи головним завданням є фінансове забезпечення макроекономічної стабілізації. Запропонуйте щонайменше 5 тактичних заходів для досягнення цього стратегічного завдання.

5. В умовах економічної кризи актуальним є створення сприятливого інвестиційного клімату. Запропонуйте щонайменше 5 тактичних заходів для досягнення цього стратегічного завдання.

6. МВФ вимагає скоротити бюджетний дефіцит в Україні до 3 % ВВП. Запропонуйте щонайменше 5 тактичних заходів для досягнення цього стратегічного завдання.

7. Кожен суб’єкт господарювання прагне максимізувати величину чистого прибутку. Запропонуйте щонайменше 5 тактичних заходів для досягнення цього стратегічного завдання.

8. З метою задоволення особистих потреб кожен громадянин чи його сім’я намагаються збільшити обсяг своїх фінансових ресурсів. Запропонуйте щонайменше 5 тактичних заходів для досягнення цього стратегічного завдання.

9. Фінансове законодавство охоплює усі сфери і ланки фінансової системи й усі форми і методи фінансової діяльності, які підлягають правовій регламентації. Вкажіть 5 нормативних документів, які безпосередньо регулюють фінансові відносини та 5 законів з інших сфер діяльності, в яких виділяються фінансові засади їх функціонування.

10. Фінансові закони можуть мати характер прямої дії або доповнюватися інструкціями. Вкажіть 5 фінансових законів та доповніть їх декількома (по 3 до кожного) інструкціями або положеннями.

11. Фінансова система охоплює різні сфери фінансових відносин (фінанси суб’єктів господарювання, загальнодержавні фінанси, фінанси домогосподарств), а тому фінансовий механізм у кожній з них, незважаючи на спільні риси, буде суттєво відрізнятися. Вкажіть щонайменше по 5 видів фінансових планів із зазначенням виконавців у дужках, які розробляються на загальнодержавному рівні, суб’єктами господарювання та домогосподарствами. Результати оформіть у вигляді таблиці 3.

12. Для приведення в дію такого важелю впливу на розподіл та перерозподіл ВВП як податки та обов’язкові платежі держава використовує ряд інструментів. Вкажіть їх щонайменше 10.

13. Для приведення в дію такого важелю впливу на розподіл та перерозподіл ВВП як міжбюджетні трансферти держава використовує ряд інструментів. Вкажіть їх щонайменше 10.

14. Для приведення в дію такого важелю впливу на розподіл та перерозподіл ВВП як фінансові стимули держава використовує ряд інструментів. Вкажіть їх щонайменше 10.

15. Для приведення в дію такого важелю впливу на розподіл та перерозподіл ВВП як фінансові санкції використовує ряд інструментів. Вкажіть їх щонайменше 10.

16. За даними офіційного сайту Державної фінансової інспекції України (http://www.dkrs.gov.ua/kru/uk/publish/article/) заповніть таблицю 4 та проаналізуйте результати контрольно-ревізійної роботи органів ДФІ України впродовж 2008-2010 рр. (п. 1 – 9).

17. За даними офіційного сайту Державної фінансової інспекції України (http://www.dkrs.gov.ua/kru/uk/publish/article/) заповніть таблицю 4 та проаналізуйте характер фінансових порушень, виявлених органами ДФІ України впродовж 2008-2010 рр. (п. 10).

Завдання 5.

Заповніть таблиці 5 і 6 фактичними показниками виконання державного і місцевих бюджетів України за податковими надходженнями у 2008-2010 рр.Для здійснення розрахунків необхідно скористатися даними, поданими у Звіті про виконання Державного і місцевих бюджетів України за відповідний рік (Режим доступу: //www.//budget.rada.gov.ua/ kombjudjet/contro)

1. На основі даних, поданих у таблиці 1, визначте частку усіх видів податкових надходжень до Державного бюджету України у період 2008-2010 рр. Здійсніть аналіз динаміки податкових надходжень за 2007-2010 рр. Обґрунтуйте причини зменшення обсягів мобілізації податкових надходжень до державного бюджету у 2008-2009 рр.

2. Визначте, які із груп податкових надходжень до Державного бюджету України у 2007-2010 рр. (за класифікацією податків за економічним змістом об’єкта оподаткування), справляли найбільший вплив на доходи бюджету. Якою є їх частка у порівнянні з іншими видами податкових надходжень?

3. Прокоментуйте, чому ПДВ вважається найбільштм бюджетоформуючим податком серед усіх податкових надходжень в Україні? Яка його частка у структурі податкових надходжень до Державного бюджету України? З якими проблемами стикається вітчизняна практика щодо мобілізації ПДВ до бюджету? Відповідь обґрунтуйте.

4. Яке регулююче призначення зборів за спеціальне використання природних ресурсів? Проаналізуйте динаміку обсягів їх мобілізації до державного бюджету у 2007-2010 рр. та визначте частку у структурі податкових надходжень.

5. Які товари відносять до групи підакцизних і чому? Обґрунтуйте відповідь. Яка причина значного зростання обсягів поступлень від акцизного збору за останні роки до Державного бюджету України?

6. Надходження від мита як податку на міжнародну торгівлю і зовнішні операції у 2008-2009 рр. різко скоротилися. Назвіть причину такої ситуації та основні фактори, які вплинули на неї. Проаналізуйте динаміку обсягів надходження мита до складу податкових надходжень державного бюджету.

7. На основі даних, поданих у таблиці 2, визначте частку усіх видів податкових надходжень до місцевих бюджетів України у 2008-2010 рр. Здійсніть аналіз динаміки податкових надходжень у період 2007-2010 рр. Обґрунтуйте причини зменшення обсягів мобілізації податкових надходжень до місцевих бюджетів у 2008-2009 рр.

8. Який із податків займає найбільшу частку у структурі податкових надходжень місцевих бюджетів і чому? Даний податок входить до складу загальнодержавних чи місцевих податків і зборів?

9. Які із видів доходів місцевих бюджетів переважають: власні чи закріплені і чому? Відповідь обґрунтуйте.

10. Дайте характеристику складу місцевих податків і зборів, які справлялися в Україні відповідно до Закону України «Про систему оподаткування» (до 01.01.2011 р.) та справляється зараз відповідно до Податкового кодексу України (після 01.01.2011 р.).

11. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та його роль у наповненні місцевих бюджетів (у перспективі). Прокоментуйте.

12. Проаналізуйте динаміку мобілізації місцевих податків і зборів до місцевих бюджетів України. Яку роль відіграють місцеві податки і збори у наповненні місцевих бюджетів.

Завдання 6.

Для здійснення розрахунків скористайтеся Законом України «Про Державний бюджет України на відповідний рік» та Звітом про виконання Державного бюджету за відповідний рік (Режим доступу: //www.//budget.rada.gov.ua/ kombjudjet/control). Для здійснення розрахунків скористайтеся табл. 7.

  1. Проаналізуйте динаміку планового показника доходів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  2. Проаналізуйте структуру планового показника доходів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  3. Проаналізуйте динаміку планового показника податкових надходжень Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  4. Проаналізуйте динаміку планового показника неподаткових надходжень Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  5. Проаналізуйте динаміку планового показника доходів від операцій з капіталом Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  6. Проаналізуйте динаміку планового показника цільових фондів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  7. Проаналізуйте динаміку планового показника офіційних трансфертів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  8. Проаналізуйте динаміку планового показника надходжень Державного бюджету України від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  9. Проаналізуйте динаміку показника виконання доходів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  10. Проаналізуйте структуру показника виконання доходів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  11. Проаналізуйте динаміку показника виконання податкових надходжень Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  12. Проаналізуйте динаміку показника виконання неподаткових надходжень Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  13. Проаналізуйте динаміку показника виконання доходів від операцій з капіталом Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  14. Проаналізуйте динаміку показника виконання цільових фондів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  15. Проаналізуйте динаміку показника виконання офіційних трансфертів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  16. Проаналізуйте динаміку показника виконання надходжень Державного бюджету України від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

Завдання 7.

Для здійснення розрахунків скористайтеся Законом України «Про Державний бюджет України на відповідний рік» та Звітом про виконання Державного бюджету за відповідний рік (Режим доступу: //www.//budget.rada.gov.ua/ kombjudjet/control). Для здійснення розрахунків скористайтеся табл. 8.

  1. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  2. Проаналізуйте структуру планового показника видатків Державного бюджету України за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  3. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на виконання загальнодержавних функцій за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  4. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на оборону за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  5. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на забезпечення громадського порядку, безпеку та судову владу за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  6. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на економічну діяльність за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  7. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на охорону навколишнього природного середовища за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  8. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на житлово-комунальне господарство за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  9. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на охорону здоров’я за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  10. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на забезпечення духовного та фізичного розвитку за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  11. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на освіту за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  12. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на соціальний захист та соціальне забезпечення за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  13. Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на міжбюджетні трансферти за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  14. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на виконання загальнодержавних функцій за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  15. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на оборону за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  16. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на забезпечення громадського порядку, безпеку та судову владу за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  17. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на економічну діяльність за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  18. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на охорону навколишнього природного середовища за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  19. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на житлово-комунальне господарство за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  20. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на охорону здоров’я за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  21. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на забезпечення духовного та фізичного розвитку за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  22. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на освіту за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  23. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на соціальний захист та соціальне забезпечення за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  24. Проаналізуйте динаміку показника виконання видатків Державного бюджету України на міжбюджетні трансферти за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  25. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на виконання загальнодержавних функцій за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  26. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на оборону за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  27. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на забезпечення громадського порядку, безпеку та судову владу за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  28. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на економічну діяльність за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  29. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на охорону навколишнього природного середовища за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  30. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на житлово-комунальне господарство за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  31. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на охорону здоров’я за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  32. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на забезпечення духовного та фізичного розвитку за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  33. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на освіту за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  34. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на соціальний захист та соціальне забезпечення за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

  35. Проаналізуйте стан виконання видатків Державного бюджету України на міжбюджетні трансферти за 2006-2010 рр. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

Завдання 8.

Методичні вказівки для розв’язання завдання

Сальдо державного бюджету може бути розраховане шляхом зіставлення видаткової і дохідної частини. Витрати бюджету = держзакупівлі (G) + трансферти (Tr) + витрати по обслуговуванню державного боргу (Dg  i). Доходи бюджету = податкові надходження (Т)

Структурний дефіцит може бути розрахований шляхом підстановки в розрахунки потенційного обсягу випуску замість фактичного.

Циклічний дефіцит держбюджету = фактичний дефіцит – структурний дефіцит

Операційний бюджетний дефіцит можна підрахувати за допомогою такої формули: OBD = ВD – DG π, де: OBD – операційний бюджетний дефіцит; BD – фактичний бюджетний дефіцит; DG – розмір державного боргу на початок року; π – темп приросту інфляції за рік, %.

Офіційна (тобто номінальна) оцінка дефіциту держбюджету в кожній країні складається як різниця між номінальними державними витратами, включаючи номінальні процентні платежі по обслуговуванню боргу, і номінальними податковими надходженнями в бюджет.

Інфляційний податок можна розрахувати з використанням такої формули:

ІТ =   С + D( – I), де: π – темп приросту інфляції за рік, %, С – сума готівки, D – депозити, І – номінальна процентна ставка.

1. Припустимо, що державні закупівлі дорівнюють G = 500 млн. грн., податкова функція має вид Т = 0,4Y, функція трансфертів Тr = 0,2Y, рівень цін Р = 1, державний борг Dg = 1000 млн. грн. при ставці відсотка і = 0,1. Реальний обсяг виробництва дорівнює Y = 2000 млн. грн., а потенційний складає Y* = 2500 млн. грн. Яким є сальдо державного бюджету: позитивним чи негативним?

2. Припустимо, що державні закупівлі дорівнюють G = 600 млн. грн., податкова функція має вид Т = 0,4Y, функція трансфертів Тr = 0,15Y, рівень цін Р = 1,5, державний борг Dg = 1200 млн. грн. при ставці відсотка і = 0,1. Реальний обсяг виробництва дорівнює 3000 млн. грн., а потенційний складає 3300 млн. грн. Який розмір структурного дефіциту державного бюджету?

3. Припустимо, що державні закупівлі дорівнюють G = 400, податкова функція має вид Т = 0,35Y, функція трансфертів Тr = 0,2Y, рівень цін Р = 1, державний борг Dg = 1000 при ставці відсотка і = 0,1. Реальний обсяг виробництва дорівнює 2500, а потенційний складає 3000. Який розмір циклічного дефіциту державного бюджету?

4. Припустимо, що державний борг на початку поточного року становив 14 млрд. грн., а номінальний бюджетний дефіцит, створений протягом цього року – 4 млрд. грн. Рівень інфляції в країні склав 15%. Визначте операційний дефіцит бюджету.

5. Економіка країн А і Б описана такими даними:

Країна А

Країна Б

1. Розмір державного боргу на початок фінансового року (у млн. грн.)

2000

2000

2. Номінальні державні витрати (на кінець фінансового року), виключаючи процентні платежі по обслуговуванню боргу (у млн. грн.)

200

200

3. Рівень цін (на початок року)

1,0

1,0

4. Річний темп інфляції

0,0

0,10

5. Номінальна ставка відсотка

0,03

0,13

6. Номінальні податкові надходження у державний бюджет (у млн. грн.)

260

260

Розрахуйте, які офіційні оцінки бюджетних дефіцитів у кожній із країн?

6. На підставі наступних даних розрахуйте інфляційний податок (ІТ): темп інфляції складає 40% у рік; готівка складає величину в 5 млрд. грн.; депозити – 15 млрд. грн. Номінальна процентна ставка – 30% річних.

7. При обсязі депозитів у 3 рази перевищуючих обсяг готівки при грошовій масі, рівній 4 млрд. грн., розрахуйте величину інфляційного податку, якщо темп інфляції дорівнює 20% у рік, а номінальна процентна ставка становить 18 % річних?

8. Проаналізуйте динаміку дефіциту державного бюджету за останні 10 років. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Зробіть висновки про існуючі тенденції.

9. Проаналізуйте динаміку дефіциту зведеного бюджету за останні 10 років. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Проаналізуйте зміну отриманих показників.

10. Проаналізуйте динаміку дефіциту державного бюджету у відсотках до ВВП протягом 1991-2011 рр. та встановіть відповідність (або невідповідність) його розміру існуючим обмеженням. Зробіть висновки.

11. Проаналізуйте планові (затверджені законом про державний бюджет) та фактичні показники бюджетного дефіциту за останні 10 років. Обгрунтуйте виявлені тенденції.

12. Проаналізуйте динаміку дефіциту державного бюджету з розподілом на загальний та спеціальний фонди. Розрахуйте показники абсолютного приросту та темпів зростання. Зробіть висновки.

13. Проаналізуйте показники дефіциту загального фонду державного бюджету у 2009-2011 рр. та структуру фінансування загального фонду державного бюджету у частині надходжень та витрат. Дані узагальнити у вигляді таблиці.

14. Проаналізуйте джерела фінансування дефіциту державного бюджету за період 2007-2011 рр. Оцініть структуру джерел фінансування на основі визначення питомої ваги кожного джерела. Зробіть висновки.

15. Порівняйте динаміку бюджетного дефіциту в Україні та зарубіжних країнах (трьох і більше) протягом п’яти останніх років. Зробіть висновки на основі отриманих даних.

Завдання 9.

1. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте частку внутрішнього та зовнішнього державного боргу України у його загальній структурі у 2007 – 2010 рр. Дайте оцінку зміні структури державного боргу України упродовж 2007 – 2010 рр.

2. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте: 1) частку зовнішньої та внутрішньої складових у структурі прямого державного боргу України у 2010 р.; 2) частку зовнішньої та внутрішньої складових у структурі гарантованого державного боргу України у 2010 р. Прокоментувати отримані дані.

3. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, побудуйте кругові діаграми:

  • структура державного боргу України у 2007 р.;

  • структура державного боргу України у 2010 р.

Дайте коментар стосовно зміни структури державного боргу України упродовж 2007 – 2010 рр.

4. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте частку зовнішньої та внутрішньої складових у структурі прямого державного боргу України у 2007 – 2010 рр. Зробіть висновок щодо динаміки структури прямого державного боргу України упродовж 2007 – 2010 рр.

5. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте частку зовнішньої та внутрішньої складових у структурі гарантованого державного боргу України у 2007 – 2010 рр. Зробіть висновок щодо динаміки структури гарантованого державного боргу України упродовж 2007 – 2010 рр.

6. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте частку прямого та гарантованого державного боргу України у його загальній структурі у 2007 – 2010 рр. Дайте оцінку зміні структури державного боргу України упродовж 2007 – 2010 рр.

7. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте темп зростання загального обсягу державного боргу України за 2008 – 2010 рр. Зробіть висновки.

8. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте темп зростання загального обсягу внутрішнього державного боргу України за 2008 – 2010 рр. Зробіть висновки.

9. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте темп зростання загального обсягу зовнішнього державного боргу України за 2008 – 2010 рр. Зробіть висновки.

10. Заповніть таблицю 9. На основі даних, наведених у таблиці, визначте темп зростання прямого внутрішнього державного боргу України за 2008 – 2010 рр. Зробіть висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]