Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IS_lect_new.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
387.07 Кб
Скачать

Тема 9. Інформаційно-пошукові системи в економіці

ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВОЇ СИСТЕМИ

У багатьох сферах діяльності інформація розглядається як один із основних видів ресурсів поряд з такими ресурсами, як си­ровина, матеріали, обладнання та гроші.

З огляду на це особлива увага приділяється пошуку та своє­часному доведенню необхідної інформації до споживачів.

Засобом зберігання та пошуку необхідної інформації є авто­матизовані інформаційно-пошукові системи (ІПС).

Інформаційний пошук — це сукупність операцій, необхідних для знаходження документів, текстів, відомостей, фактів та да­них, які відповідають запиту користувача. ІПС — це сукупність методів і засобів, призначених для зберігання та пошуку докумен­тів, відомостей про них чи певних фактів.

Основне завдання ІПС — пошук і вибір з усіх даних, які міс­тяться в системі, саме тих, які найбільшою мірою відповідають інформаційним потребам, відбитим у запиті.

ІПС можна класифікувати за різними ознаками:

1. За тематикою інформаційних масивів, що зберігаються в сис­темі, — галузеві (які акумулюють інформацію певної галузі), полі-та вузькотематичні.

2. За типом інформації, що зберігається в системі, — докумен­тальні (системи, об'єктом зберігання та пошуку в яких є доку­менти) та фактографічні (об'єктом зберігання й пошуку є окремі дані, що характеризують деякі події, процеси, явища, тобто факти).

Чіткої межі документальні та фактографічні системи не ма­ють, поскільки кожна подія (факт), перш ніж стати об'єктом збе­рігання та пошуку в ІПС, має бути певним чином зафіксована, тобто відбита у відповідних документах.

3. За режимом функціонування — системи, які працюють у режимі з вибірковим пошуком інформації, і системи з ретроспек­тивним її пошуком.

Системи з вибірковим пошуком — це такі, в яких пошук ви­конується за постійним набором запитів для певного контингенту користувачів у масиві поточних надходжень документів чи даних через певні інтервали часу. При цьому змінюється зміст масивів ІПС, а запити лишаються без змін.

У системах з ретроспективним пошуком у всіх масивах, що збе­рігаються в системі, пошук виконується за разовими запитами, які можуть змінюватись залежно від інформаційних потреб користувача.

Операція пошуку — це основна операція в ІПС. Сутність по­шуку — це ідентифікація відомостей, які зберігаються в системі з інформаційним запитом.

Узагальнену схему автоматизованої ІПС наведено на рис. 11.

Рис. 11. Узагальнена схема АІПС 333

Згідно з наведеною схемою бачимо, що АІПС виконує такі ос­новні операції:

• ввід у систему пошукових образів документів чи пошукових образів разом із самими документами;

• зберігання інформації в системі;

• формування запитів, опис пошукових розпоряджень та вве­дення їх у систему;

• пошук, тобто порівняння пошукових образів документів з пошуковими розпорядженнями, прийняття рішення про видачу відповідної інформації;

• видача інформації, що відповідає інформаційному запиту. Найефективніший засіб пошуку інформації — це перегляд

кожного документа і перевірка на відповідність його інформа­ційному запиту. Проте для зберігання в системі повних текстів документів потрібні великі витрати часу на перенесення цих тек­стів до пам'яті ЕОМ. Крім того, для зберігання інформації в пов­ному обсязі необхідно багато пам'яті, а сам інформаційний по­шук триватиме досить довго.

Тому в АІПС виконується пошук не за текстами самих доку­ментів, а за їх короткими характеристиками, які називаються по­шуковими образами.

Пошуковий образ (ПОБ) — це виражений у термінах інфор­маційно-пошукової мови основний зміст документа, який підля­гає зберіганню в АІПС.

Процедура визначення пошукового образу називається індек­суванням і полягає в семантичному аналізі основного змісту до­кумента та перекладі його інформаційно-пошуковою мовою (ШМ). Для пошуку документів запити, як і самі документи, підлягають індексації, тобто перекладу на ІПМ.

Інформаційний запит, перекладений на ІПМ і доповнений до­поміжною інформацією для пошуку (рік видання, серія і т.ін.), називається пошуковим розпорядженням (ПР). Прийняття рішен­ня про успішне завершення пошуку може бути прийняте не обо­в'язково при повному (стовідсотковому) збігу пошукового образу і пошукового розпорядження. Для прийняття рішення про успіш­не завершення пошуку збіг ПР і ПОБ може бути на 70 і навіть на 50 %. Це залежить від критерію пошуку, який може змінюватися за бажанням користувача. Тобто результатом пошуку текстової інформації може бути не один якийсь документ, а ціла їх під-множина, із якої користувач може дібрати ті документи, що най­більш відповідають його інформаційній потребі.

Ступінь докладності вираження в ПОБ документа його цент­ральної теми чи предмета, а також супутних тем і предметів на­зивається глибиною індексування. Кожна людина один і той са­мий документ може індексувати по-різному, тому автоматизація цього процесу дає змогу забезпечити його уніфікацію і звільнити від важкої непродуктивної праці частину персоналу, який індек­сує документи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]