Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
85.59 Кб
Скачать

3.2 Обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності пп «Старокостянтинів Агро»

На сучасному етапі розвитку експортного потенціалу сільського господарства багато українських підприємств активно беруть участь у зовнішньоекономічній діяльності. Проте ефективність зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств ще доволі низька. Це свідчить про відсутність чіткої зовнішньоторгової політики, слабкі канали збуту, недостатній досвід роботи на зовнішньому ринку, прагнення до швидкої віддачі шляхом продажу продукції, яка не потребує особливих зусиль з її просування. Це у свою чергу вказує на необхідність подальшого теоретичного та методичного обґрунтування умов та напрямків активізації зовнішньоекономічної діяльності, зокрема удосконалення експортних операцій на досліджуваному підприємстві ПП «Старокостянтинів Агро», яке являється фермерським господарством.

Українська зовнішня торгівля традиційно зорієнтована на ринки країн СНД. Незважаючи на розвиток процесів глобалізації ринків, країни СНД практично не розширюють географії торговельних партнерів, основними з них залишаються Україна і Росія. На ці дві країни припадає 70% загального обсягу зовнішньоторговельних операцій між країнами СНД. Низька конкурентоспроможність продукції вітчизняних підприємств, несприятлива кон'юнктура зарубіжних ринків потребують ефективного механізму структурної перебудови економіки та стимулювання експорту України.

Оцінюючи структуру експорту зерна ПП «Старокостянтинів Агро» в інші країни, можна сказати, що вона характеризується великою часткою сировини та продуктів низького рівня переробки. Зберігається також надмірна залежність економіки регіону від зовнішніх постачань енергоносіїв, стратегічної сировини і матеріалів. Все це свідчить про те, що структуру експортного товарообігу підприємства потрібно удосконалювати шляхом розширення товарної пропозиції конкурентоспроможної на світовому ринку продукції.

Підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства, в першу чергу його експортних операцій, знаходиться у великій залежності від удосконалювання системи управління зовнішньоекономічними зв'язками.

В цьому випадку значний інтерес представляє питання, пов'язане із можливістю прийняття оптимальних управлінських рішень стосовно задач, націлених на підвищення конкурентноздатності підприємства, а також узгодження його ефективної виробничої і збутової діяльності ПП «Старокостянтинів Агро».

Вихід на зовнішній ринок завжди є вступом до конкурентної боротьби. В умовах високої насиченості і навіть перенасиченості світових товарних ринків кожен товар (і товаровиробник, що за ним стоїть) змушений вести жорстку боротьбу за перевагу споживача, яка віддається найбільш конкурентоспроможному товарові, який на одиницю своїй вартості (ціни) задовольняє більше потреб і на більш високому рівні, ніж товари конкурентів.

Конкурентні позиції розвинутих країн у міжнародній торгівлі проявляються також через механізм цін. Їх рівень на зовнішніх ринках продовжує залишатись діючим важелем управління чи ослаблення позицій експортера. І хоча існує думка про те, експортні ціни - це неголовний показник конкурентоспроможності, що перевагу треба віддавати впливу таких факторів, як рівень технічного вдосконалювання виробів, його якість, надійність зручність у експлуатації, умови і строки постачань і платежів, тим не менш роль нецінових факторів у конкурентній боротьбі далеко не є однаковою. В залежності від ринків і товарів вони можуть чинити різний вплив на ефективність зовнішньоекономічної діяльності.

Усе це змушує підприємств-експортерів уважно вивчати конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції. Разом з тим, висока конкурентоздатність продукції не повинна бути самоціллю для підприємства, вона лише засіб одержання високого прибутку. Фірму повинне цікавити не безвідносне до витрат досягнення найвищої можливої конкурентоспроможності, а забезпечення такого її рівня, що дозволяє вийти на максимальний обсяг прибутку.

Таким чином, управління конкурентоздатністю не суперечить орієнтації підприємства на одержання прибутку. Навпаки, вона є вираженням його прагнення до прибутковості. Разом з тим необхідно сказати, що управління конкурентоздатністю підприємства формує трохи інший підхід до його функціонування в цілому. Керівники підприємства починають розглядати питання прибутковості з позицій якості, споживчих властивостей продукції, конкурентоздатності, тобто реалій конкурентної боротьби.

Проблема підвищення конкурентоспроможності має кілька аспектів: технічний, організаційний, економічний, соціальний, психологічний, юридичний (правовий), комерційний. І хоча всі вони становлять єдину систему забезпечення конкурентоспроможності продукції, існує певна черговість у вирішенні питань кожного з аспектів з огляду на їх "вагомість".

Отже, що стосується загальних умов забезпечення конкурентоспроможності продукції, то головними з них є такі:

1) цінова політика щодо конкурентоспроможності продукції;

2) інвестиційна політика держави щодо випуску конкурентоспроможної продукції;

3) оподаткування підприємств, що випускають конкурентоспроможну продукцію;

4) кредитна політика держави і банківських структур щодо підприємств, які випускають конкурентоспроможну продукцію, і щодо самої конкурентоспроможної продукції (розробка, освоєння, виробництво);

5) регулювання імпорту продукції;

6) регламентація фінансового обліку;

7) антимонопольна політика.

Для того, щоб управляти конкурентоспроможністю, розглядаючи її з різних позицій, в тому числі і з позицій індикатору управління підприємством-експортером, її необхідно вимірювати.

В цілому, аналіз господарської діяльності підприємства, конкурентоспроможності продукції, що випускається, і самого підприємства необхідні для того, щоб оцінити потенційні можливості в конкурентній боротьбі на тому чи іншому ринку і розробити міри і заходи, за рахунок яких можна підвищити конкурентоспроможність і забезпечити власний успіх. Управління конкурентоспроможністю – це найважливіша задача менеджменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Дослідженням встановлено, що ефективність діяльності фермерських господарств може бути досягнена з допомогою організації на підприємстві служби, яка б проводила аналіз зовнішньоекономічного ринку та позицій на ньому самого підприємства. Оскільки ПП «Старокостянтинів Агро» переважно спеціалізується на виробництві продукції рослинництва, зокрема, вирощуванні зернових, то серед організаційних заходів пропонується створити на підприємстві службу з контролю за організацією проведення зовнішньоекономічних операцій та експортних операцій зокрема.

Отже, для ПП «Старокостянтинів Агро» основною пропозицією щодо удосконалення організації проведення зовнішньоторгівельних операцій є залучення торгівельних фірм-посередників, що мають досвід у здійсненні торгівлі сільськогосподарською продукцією на ринках близького зарубіжжя та європейських країн.

ВИСНОВКИ

Отже, підсумовуючи вищесказане зробимо висновки.

В першому теоретичному розділі курсової роботи надано узагальнену характеристику поняття зовнішньоекономічної діяльності сучасних підприємств, проведено дослідження організації та структури зовнішньоекономічної діяльності, а також визначено основні показники оцінки ефективності зовнішньоекономічних операцій. При цьому можемо зробити висновок про те, що організація зовнішньоекономічної діяльності – це дуже складна і клопітка робота. Вона вимагає уважного опрацювання таких питань як кон’юнктура ринку, потенціальні покупці і продавці, встановлення ділових контактів з ними, проведених переговорів, підписання угод і т.д.

Тому, для ефективного управління ЗЕД на рівні підприємства, необхідна адекватна до умов його роботи структура управління.

Другий, практичний розділ курсової роботи включає аналіз показників фінансово-економічного стану та оцінку ефективності здійснення зовнішньоекономічної діяльності на сільськогосподарському підприємстві ПП «Старокостянтинів Агро». В ході дослідження нами було охарактеризовано організаційну структуру підприємства та проаналізовано його основні показники господарської та фінансово-економічної діяльності.

У висновку зазначимо, що підприємство є достатньо рентабельним і прибутковим. Його організаційна структура досить чітко спланована, процес виробництва відбувається поетапно. Основна робота по виробництву сільськогосподарської продукції та наданню робіт і послуг с/г призначення проводиться згідно до заключного договору та за складеною виробничою програмою.

Також можемо стверджувати, що наявність прибутковості вказує на можливість подальшого розширення виробничої діяльності та збільшення чисельності працівників основного виду діяльності – рослинництва та плодоовочівництва у 2010 році.

Тому даний вид діяльності необхідно розвивати та удосконалювати. При цьому особливого значення набуває вплив та управлінсько-фінансове дослідження факторів зовнішнього середовища на ЗЕД підприємства,як : стан ринкової ситуації, аналіз умов торгівлі на ринку, господарські зв’язки, конкуренти, економіка, демографічні процеси, наука і техніка, правова система, споживачі та їхні вимоги до товарів.

Третій розділ курсової роботи містить пропозиції щодо удосконалення умов проведення зовнішньоекономічної діяльності фермерських господарств україни та розширення зовнішніх операцій ПП «Старокостянтинів Агро» зокрема.

За підсумками даного дослідження зазначимо, що на сьогодні одним з найважливіших завдань реформування національної економіки є трансформація агропромислового комплексу та підвищення його конкурентоспроможності на світових ринках.

Ключовою проблемою удосконалення зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних суб’єктів агропромислового комплексу є низька конкурентоздатність їхньої продукції на зовнішньому ринку. Про це свідчать низька ефективність даної галузі порівняно з іншими країнами, невідповідність структури українського експорту попиту країн на сільськогосподарську продукцію, невелика частка підприємств, сертифікованих згідно міжнародних стандартів тощо.

Для ПП «Старокостянтинів Агро» основною пропозицією щодо удосконалення організації проведення зовнішньоторгівельних операцій є залучення торгівельних фірм-посередників, що мають досвід у здійсненні торгівлі сільськогосподарською продукцією на ринках близького зарубіжжя та європейських країн

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року № 436-IV. / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua.

  2. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» вiд 16.04.1991 № 959-XII (з наступними змінами та доповненнями). / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua.

  3. Багрова І. В. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: Підручник. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 580 с.

  4. Бондар Н. М. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – К.: А.С.К., —2004. — 399 с.

  5. Босак А. О. Технологія зовнішньоекономічних операцій і міжнародні інформаційні системи: Навч.посібник / А. О. Босак, О. Ю. Григор’єв, Р. Д. Бала – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. – 180 с.

  6. Вічевич А. М. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності. — Львів: Афіна, 2004. — 140 с.

  7. Гетьман О. О. Економіка підприємства. — К.: ТОВ «Центр учбової літератури», 2006. – 548 с.

  8. Дідківський М. І. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: Навч. посіб. — К.: Знання, 2006. — 462 с.

  9. Добродух П. С. Альтернативні моделі розвитку України в зовнішньоекономічному середовищі // Факти. – 2007. – №12.

  10. Дроздова Г. М. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності підприємства: Навч. посіб. — К.: ЦУЛ, 2002. — 172 с.

  11. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: Підручник для вузів. / І. В. Багрова і ін. — К.: ЦНЛ, 2004. — 580 с.

  12. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Навч. посіб. — К.: ЦНЛ, 2006. — 792 с.

  13. Іщенко О. І. Вдосконалення регіонального розвитку агропромислового виробництва / О. І. Іщенко. – К.: Нора-прінт, 2010. – 252 с.

  14. Кадуріна Л. О. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності. Навчальний посібник. – К.: Видавничий Дім “Слово”, 2004. – 288 с.

  15. Кваша С. М. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в АПК України / С. М. Кваша // Агроінком. – 2010. – № 7. – С. 53-58.

  16. Кваша С. М. Трансформаційні перетворення в зовнішньоекономічній діяльності АПК / С.М. Кваша // Вісник аграрної науки. – 2011. – № 8. – С.71-73.

  17. Кириленко В. В. Економіка / В.В. Кириленко. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – 193 с.

  18. Козик В. В., Панкова Л. А., Карпяк Я С., Григор'єв О. Ю., Босак А. О. Зовнішньоекономічні операції і контракти: Навч. посіб. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 608 с.

  19. Кононенко О., Махонько О. Аналіз фінансової звітності. — 4-те вид., перероб. і доп. — Х.: Фактор, 2006. — 208с.

  20. Костирко Р. О. Фінансовий аналіз. Навч. посібник. — Х.: Фактор, 2007. — 784 с.

  21. Костюченко В. М. Консолідована фінансова звітність: міжнародний досвід та практика України. Науково-практичний посібник. — К.: ЦУЛ, 2008. — 528 c.

  22. Крамаренко Г. О. Фінансовий аналіз. Підручник. – Київ: ЦУЛ, 2008. – 392 с.

  23. Кредісова А. І. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч.посібник: 2-ге вид., випр. і доп. – К.: ВІРА-Р, 2002. – 552 с.

  24. Кузьмін О. Є. Планування, організування та мотивування зовнішньоекономічної діяльності: Навчальний посібник для студентів спеціальностей 7.050206, 8.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» / О. Є. Кузьмін, А.О.Босак, Р.З.Дарміць. – Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009. – 324 с.

  25. Кузьмін О. Є. Економіка зарубіжних країн: навчальний посібник для студентів Інституту економіки і менеджменту базового напряму підготовки 6.0501 «Економіка і підприємництво» / О. Є. Кузьмін, Л. І. Чернобай, А. О. Босак, М. В. Кізло. – Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010. – 408 с.

  26. Мірошніченко І. В. Напрями активізації і перспективи розвитку зовнішньоекономічної діяльності в АПК України / І.В. Мірошніченко // Актуальні проблеми економіки. – 2005. – №3 (45). – С. 76 -80.

  27. Огляд економіки України (2009-2010 р) [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://ukrexport.gov.ua /ukr/oglad _ua.

  28. Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://www. ukrstat.gov.ua].

  29. Паска І.М. Організація і економічна ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК: автореф. дис. … канд. екон. наук / І.М. Паска; Миколаївська держ. аграрна академія. – Миколаїв, 2010. – 19 с.

  30. Подольська В. О., Яріш О. В., Фінансовий аналіз: Навч. носібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2007. – 488 с.

  31. Потапов В.М. Проблемні перспективи розвитку ЗЕД України // Економічні новини. – 2008. – №4. – С. 18-24.

  32. Пріоритетні напрями зовнішньої політики України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://dt.ua/articles/59267.

  33. Румянцев А. П.,Румянцева Н. С. Зовнішньоекономічна діяльність: Навч. посіб. – К.: Центр навч. л-ри, 2004. – 377 с.

  34. Савицька Г. В. Економічний аналіз діяльності підприємства. Навчальний посібник. – К.: Знання, 2004. – 654 с.

  35. Савлук М.І. Міжнародні розрахунки та валютні операції: Навч.посіб. – К.: КНЕУ, 2004. – 392 с.

  36. Сідун В. А., Пономарьова Ю. В. Економіка підприємства: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 436 с.

  37. Терещенко О. О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2005. – 554 с.

  38. Фінансовий менеджмент: Підручник / Кер. кол. авт. і наук. рд. проф. А. М. Поддєргін. — К.: КНЕУ, 2005. — 536 с.

  39. Финансовый менеджмент / Под ред. Е. С.Стояновой. – 5-е изд., перераб. и доп. — М.: изд-во ”Перспектива”, 2005. — 565 с.

  40. Фінансовий аналіз. Білик М. Д., Павловська О. В., Притуляк Н. М., Невмержицька Н. Ю. — К.: КНЕУ, 2005. — 595 с.

  41. Циганкова Т. М., Петрашко Л.П., Кальченко Т.В. Міжнародна торгівля: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2005. – 448 с.

  42. Чернишевський Л. М. Економічний аналіз на підприємствах промисловості і торгівлі. Підручник. — К., 2003 — 312 с.

  43. Череп А. В. Економічний аналіз. Навч.пос. — К.: Кондор, 2006. — 160 с.

  44. Шаповал В. М. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, —2003. —286 с.

  45. Шваб Л. І. Економіка підприємства: Навч. посіб. для студентів вищих навч. закладів, 3-є вид. — К.: Каравела, 2006. — 584 с.

  46. Шевчук В. О. Міжнародна економіка: теорія і практика: підручник. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К. : Знання, 2008. — 663 с.

  47. Шелудько В. М. Фінансовий менеджмент: Підручник. — К.: Знання, 2006. — 439 с.

  48. Шмиголь Н. М. Методи управління прямими та непрямими доходами підприємства в умовах конкуренції / Н.М. Шмиголь // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2010. – Вип. 226.

  49. Шпак В., Кондорі Р. А. Міжнародна торгівля: Практикум. – К.: МАУП, 2004. – 384 с.

  50. http://ukrajinciberlinu.wordpress.com.

Размещено на Allbest.ru

Додатки

Додаток А

Аналіз показників фінансово-економічної діяльності ПП «Старокостянтинів Агро» за 2009-2010 рр.

Фінансові результати

Абсолютні величини

Зміни

за попередній період

за звітний період

в абсолютних величинах (3 - 2)

у % до попереднього періоду (4:2)*100

1

2

3

4

5

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

4389,00

5001,00

+612,00

+13,94

Собівартість реалізованої продукції

3104,00

3747,00

+643,00

+20,72

Валовий прибуток (збиток)

1285,00

1254,00

-31,00

-2,41

Адміністративні витрати

309,00

371,00

+62,00

+20,06

Витрати на збут

35,00

0,00

-35,00

-100,00

Інші операційні витрати

24,00

36,00

+12,00

+50,00

Прибуток (збиток) від операційної діяльності

917,00

847,00

-70,00

-7,63

Інші витрати

66,00

127,00

+61,00

+92,42

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оп-ня

851,00

720,00

-131,00

-15,39

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності

851,00

720,00

-131,00

-15,39

Чистий прибуток (збиток)

851,00

720,00

-131,00

-15,39

Елементи операційних витрат

Матеріальні затрати

3006,00

3780,00

+774,00

+25,75

Витрати на оплату праці

799,00

562,00

-237,00

-29,66

Відрахування на соціальні заходи

316,00

255,00

-61,00

-19,30

Амортизація

148,00

104,00

-44,00

-29,73

Інші операційні витрати

712,00

36,00

-676,00

-94,94

Разом

4981,00

4737,00

-244,00

-4,90

Додаток Б

Порівняльний аналітичний баланс ПП «Старокостянтинів Агро» за 2012-2013 рр.

ПОКАЗНИКИ

Абсолютні величини

Питома вага, %

Зміни

2009 р.

2010 р.

2009 р.

2010 р.

в абсолютних величинах (3 - 2)

у питомій вазі (5 - 4)

у % на початок періоду (6:2)*100

у % до зміни підсумку балансу (6:6б)*100

АКТИВ

I.Необоротні активи

409,00

383,00

12,81

10,05

-26,00

-2,76

-6,36

-4,21

II.Оборотні активи

2784,0

3427,00

87,19

89,95

+643,0

+2,76

+23,10

+104,21

у тому числі - запаси

2669,0

3238,00

83,59

84,99

+569,0

+1,40

+21,32

+92,22

- дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

36,00

43,00

1,13

1,13

+7,00

0,00

+19,44

+1,13

- дебіторська заборгованісь за розрахунками та інша

59,00

54,00

1,85

1,42

-5,00

-0,43

-8,47

-0,81

III.Витрати майбутніх періодів

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

*

0,00

Баланс

3193,0

3810,0

100,0

100,0

+617,0

0,00

+19,32

+100,0

ПАСИВ

I.Власний капітал

2999,0

3713,00

93,92

97,45

+714,00

+3,53

+23,8

+115,72

II.Забезпечення наст. витрат і платежів

21,00

15,00

0,66

0,39

-6,00

-0,27

-28,57

-0,97

III.Довгострокові зобов'язання

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

IV.Поточні зобов'язання

169,00

82,00

5,29

2,15

-87,00

-3,14

-51,48

-14,10

- кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

126,00

38,00

3,95

1,00

-88,00

-2,95

-69,84

-14,26

- поточні зобовязання за розрахунками та інші

43,00

44,00

1,35

1,15

+1,00

-

0,20

+2,33

+0,16

V.Доходи майбутніх періодів

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Баланс

3189,0

3810,0

99,87

100,00

+621,00

+0,13

+19,47

+100,00

Додаток В

Аналіз показників ділової активності ПП «Старокостянтинів Агро» за 2012-2013 рр.

№ п/п

Назва показника

Формула для розрахунку

2009 р

2010

Відхиле-ння %

1

Оборотність дебіторської заборгованості

Виручка від реалізації / (Дебіторська заборгованість на поч. року + Дебіторська заборгованість на кін. року) / 2

120,3

126,61

6,31

2

Оборотність кредиторської заборгованості

Виручка від реалізації / (Кредиторська заборгованість на поч. року + Кредиторська заборгованість на кін. року) / 2

50,7

60,99

10,29

3

Середній період погашення дебіторської заборгованості

365 / Оборотність дебіторської заборгованості

2,25

2,88

0,63

4

Середній період погашення кредиторської заборгованості

365 / Оборотність кредиторської заборгованості

3,6

5,98

2,38

5

Оборотність активів

Виручка від реалізації / (Загальна сума активів на поч. року + Загальна сума активів на кін. року) / 2

1,27

1,43

0,16

6

Оборотність постійних активів

Виручка від реалізації / (Вартість постійних активів на поч. року + Вартість постійних активів на кін. року) / 2

10,75

12,63

1,88

7

Оборотність чистих активів

Виручка від реалізації / ((Активи на поч. року + Загальна сума активів на кінець року) - (Поточні зобов’язання на поч. року + Поточні зобов’язання на кін. року)) / 2

1,05

1,48

0,43

8

Оборотність товарно - матеріальних запасів (I)

Виручка від реалізації / (Товарно-матеріальні запаси на початок року + Товарно-матеріальні запаси на кінець року) / 2

1,5

1,69

0,19

9

Оборотність товарно - матеріальних запасів (II)

Собівартість реалізованої продукції / (Товарно-матеріальні запаси на початок року + Товарно-матеріальні запаси на кінець року) / 2

1,33

1,27

-0,06

10

Оборотність товарно - матеріальних запасів (III)

(Матеріальні витрати + Інші операційні витрати) / (Товарно-матеріальні запаси на початок року + Товарно-матеріальні запаси на кінець року) / 2

1,45

1,29

-0,16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]