Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tema 3_Regul_trade

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
496.85 Кб
Скачать

31

територію Співтовариства в тому ж стані, що і на момент прийняття митної декларації;

Представлення митної декларації і товарів до митної установи при перетині митного кордону і контроль за фізичним переміщенням товару за межі митної території.

Процедура експорту розрізняє експортера і декларанта. Мета розмежування статусів декларанта і експортера полягає в наступному:

визначення митної установи, в яку має бути представлена митна декларація; визначення особи, відповідальної за виконання митних формальностей і

зобов'язаної вести облік.

У митному законодавстві ЄС відсутнє поняття «Тимчасовий експорт». Як аналог можуть бути розглянуті наступні випадки:

вивіз товарів для переробки за межами митної території; внутрішній транзит через територію третьої країни;

· експорт товарів з подальшим їх поверненням на митну територію ЄС. Особливі правила для тимчасового експорту існують лише в разі використання

карнета АТА. Карнет АТА використовується в Співтоваристві як експортна декларація, а в країні, куди товар ввозиться тимчасово, як імпортна декларація, дозвіл на тимчасове ввезення, гарантійний документ і декларація для подальшого реекспорту.

8.8. Митний склад

Метою процедури митного складування, на думку Суду ЄС, є забезпечення зберігання товарів. Дана процедура передбачає зберігання:

а) іноземних товарів - без стягування з них імпортних мит і вживання заходів торгівельної політики;

б) товарів Співтовариства, для яких законодавство ЄС встановлює подібну процедуру при їх експорті.

Переваги, що надаються процедурою митного складування, очевидні: товари можна тримати на складі до моменту їх випуску у вільне обертання без сплати імпортних мит. Більш того, товари, що знаходяться на митному складі, можуть бути вивезені з ЄС відповідно до процедури зовнішнього транзиту взагалі без сплати мит в ЄС. Стаття 108 Митного кодексу ЄС формулює загальне правило, згідно якому відсутні обмеження на термін зберігання товарів на митному складі.

Митним складом вважається будь-яке приміщення (місце), встановлене митними органами для зберігання товарів в установленому порядку. В деяких випадках можливе приміщення товару під процедуру митного складу без фактичного зберігання товару на митному складі. І навпаки, знаходження товару на митному складі не завжди означає вживання для даного товару процедури митного складування: товар може знаходитися на внутрішній переробці і тому подібне

Митні склади можуть бути двох видів:

а) публічний склад - митний склад, доступний для користування будьякими особами;

б) приватний склад - митний склад, використовуваний особою, яка управляє складом.

32

Товари, що знаходяться на митному складі, не можуть піддаватися переробці і використанню. Дозволяється виробляти лише звичайні дії з догляду за товарами, їх

збереженню, поліпшенню їх товарного вигляду і підготовці до продажу на ринку. Але навіть такі дії повинні вироблятися з дозволу митного органу. В той же час Кодекс допускає можливість для товарів, що знаходяться під процедурою митного складування, бути предметом комерційного звороту. Якщо товари продаються (один або кілька разів), знаходячись на митному складі, то умови процедури митного складування не порушуються. Митний борг виникне лише після приміщення товару під процедуру випуску у вільне звернення або яку-небудь іншу.

8.9.Переробка усередині митної території

Переробкою усередині митної території (внутрішньою переробкою)

називається система переробки імпортованих товарів на митній території Співтовариства без стягування митних зборів і вживання інших заходів торгівельної політики, якщо дані товари підлягають експорту за межі митної території Співтовариства у формі продуктів переробки. Сенс даної процедури полягає в наданні європейським компаніям можливості ввозити товари з третіх країн для їх переробки без сплати ввізних митних зборів. Подібний порядок надає переробній промисловості країн Співтовариства переваги перед виробниками з третіх країн і, крім того, стимулює експорт із Співтовариства.

Звільнення від імпортного обкладення відповідно до процедури внутрішньої переробки надається товарам будь-якого вигляду і походження за умови, що продукт їх переробки підлягає вивозу за межі Співтовариства повністю або частково у формі компенсуючих продуктів, тобто товарів, отриманих в результаті переробки товарів, що ввозяться. При цьому, згідно Митному кодексу ЄС, можливі два основні варіанти здійснення внутрішньої переробки, залежно від митного статусу товарів, проходящих цю процедуру:

Відкладальна система - для іноземних товарів, що підлягають реекспорту (зворотному вивозу) за межі митної території Співтовариства у вигляді компенсуючих товарів, без стягування з цих товарів імпортних мит і застосування до них інших заходів торгівельної політики;

2) Система повернення - для товарів, раніше випущених у вільне обертання (товарів Співтовариства, що мають статус), підлягаючих експорту із Співтовариства у вигляді компенсуючих товарів з поверненням сплачених за них імпортних мит.

Законодавство Співтовариства передбачає деякі особливі форми здійснення процедури внутрішньої переробки,що істотно розширюють економічні можливості користувачів даної процедури. До таких форм відносяться:

Еквівалентна компенсація - компенсуючі продукти можуть бути отримані не лише безпосередньо з продуктів, що ввозяться відповідно до процедури внутрішньої переробки, але і з так званих еквівалентних продуктів. Еквівалентні продукти, за визначенням Суду ЄС, мають бути такої ж якості і мати такі ж технічні характеристики, що і товари, що ввозяться, і відповідати такому ж 8-значному коду комбінованої номенклатури.

Попередній експорт - компенсуючі продукти, отримані в результаті переробки еквівалентних продуктів, можуть бути вивезені із Співтовариства до ввезення продуктів, що підлягають переробці. Попередній експорт може бути здійснений за

33

допомогою так званого трибічного обміну: товари, що імпортуються, можуть пред'являтися для оформлення в митній установі, відмінній від того, яке оформляє вивіз компенсуючих продуктів.

7.10.Переробка за межами митної території

Процедура переробки за межами митної території (зовнішньої переробки)

передбачає тимчасовий вивіз товарів Співтовариства для переробки за межами митної території ЄС. Аналогічно процедурі внутрішньої переробки, зовнішня переробка дозволяє ввозити в ЄС компенсуючі продукти (тобто продукти переробки вивезених товарів) з повним або частковим звільненням від сплати імпортних мит. Таким чином, метою процедури зовнішньої переробки можна вважати уникнення імпортного обкладення товарів, раніше вивезених із Співтовариства для переробки. В той же час, вивіз товарів за межі митної території Співтовариства для переробки може бути підставою для сплати експортних мит, вживання різних заходів торгівельної політики і інших експортних формальностей. Дана процедура поширюється на товари, що мають статус товарів Співтовариства.

За загальним правилом, розмір пільгового (зниженою) мита на товари, що підлягають зворотному ввезенню відповідно до процедури зовнішньої переробки, обчислюється таким чином: з суми мита, належній сплаті за компенсуючі продукти при їх випуску у вільне звернення, віднімається сума мита, яке було б сплачене того ж дня при імпорті в ЄС сировинних продуктів (продуктів до переробки) з країни, в якій переробка мала місце. Подібна система числення митних зборів в літературі носить назву «Системи диференційованого обкладення».

Часто використовується процедура така зовнішньої переробки як тимчасовий вивіз товарів Співтовариства з метою їх ремонту. При цьому, якщо ремонт здійснюється безкоштовно, товари, що ввозяться назад на митну територію ЄС, повністю звільняються від митних зборів.

По аналогії з внутрішньою переробкою, процедура зовнішньої переробки допускає трибічний обмін, у тому числі, і при ремонті товарів.

8.11. Переробка під митним контролем

Процедура переробки під митним контролем дозволяє товарам, що не мають статусу товарів Співтовариства, змінити свою природу або перебування на митній території Співтовариства, але без сплати імпортних мит і без вживання інших заходів торгівельної політики; при цьому товари, отримані в результаті такої переробки, можуть бути випущені у вільне звернення в Співтоваристві із сплатою імпортних мит по ставках, відповідних продуктах переробки.

Сенс процедури полягає в наданні імпортерові можливості переробити товар до його випуску, якщо ставу мита для переробленого продукту менше, ніж для товару до переробки. Дана процедура застосовна до обмеженого круга товарів і саме лише до тих, які вказані в Додатку 87 Імплементаційного кодексу.

Дозвіл на використання даної процедури надається лише особам, що доміцилюють в Співтоваристві. Процедура допускається у випадках, коли:

ввезені товари можуть бути ідентифіковані в продуктах переробки; переробка проходит без збитку для правил походження товару і

кількісних обмежень імпорту; виконуються переробки, що діють в Співтоваристві умови, при цьому без

збитку для інтересів виробників аналогічних товарів в Співтоваристві.

34

Спрощений порядок здобуття дозволу на проведення процедури переробки під митним контролем може застосовуватися у разі, коли процес переробки проходит на території одного держави-члена. У дозволі митного органу повинні визначатися умови реалізації процедури, терміни, метод визначення кількісної відповідності між продуктами до і після переробки, зобов'язання заявника надавати інформацію і допускати митні органи для перевірки. Розрахунки відповідності між ввезеними товарами і продуктами переробки виробляються або на основі кількості тих і інших з врахуванням норми витрати при переробці, або на основі кількості товару в незміненому стані, який був визначений під митну процедуру.

8.12.Тимчасове ввезення

Процедура тимчасового ввезення дозволяє ввозити в ЄС товари, що не мають статусу товарів Співтовариства і що підлягають реекспорту без зміни свого стану, з повним або частковим звільненням від сплати митних зборів. Товари, що знаходяться під даною процедурою, можуть використовуватися і брати участь в комерційному обороті, проте не допускається їх переробка або будь-яка зміна їх стану окрім нормального зносу.

Імплементаційний кодекс встановлює коло товарів і умов, для яких можливе повне звільнення від сплати мит:

а) професійне устаткування; б) товари, призначені для експонування на виставках, ярмарках і т. п.;

·в) навчальні посібники і наукове устаткування;

·г) медичне, хірургічне і лабораторне устаткування;

д)

устаткування, що ввозиться для ліквідації наслідків стихійних лих і

катастроф;

 

е)

упаковка;

ж)

деякі інші товари.

Перелік товарів, які можуть бути частково звільнені від сплати мит відповідно до процедури тимчасового ввезення, дан в Додатку 95 Регламенту 2454/93. Як правило, часткове звільнення передбачає сплату 3% від відповідного імпортного мита за кожен місяць знаходження товару на митній території Співтовариства. Регламент передбачає терміни, на які можливе тимчасове ввезення кожній з вказаних категорій товарів.

Кодекс передбачає спрощений порядок проходження процедури тимчасового ввезення. Він застосовується, зокрема, при ввезенні товарів в Співтовариство на умовах конвенції АТА, при дотриманні певних умов.

9. ПРИВІЛЕЙОВАНІ ОПЕРАЦІЇ

Однією з особливостей митного права ЄС є існування в ньому норм про привілейовані операції. Під привілейованими операціями розуміються заходи (ст. 184 Митного кодексу), що допускаються в певних випадках за рішенням Ради і звільнення, що стосуються, від імпортних або експортних мит товарів, що експортуються або випускаються у вільне обертання.

Окрім вищезгаданого правила, коли рішення про звільнення від сплати мит приймається Радою, Кодекс передбачає дві категорії товарів, відносно яких привілейовані операції діють безпосередньо: так звані повернені товари і продукти морського промислу.

35

Повернені товари. За загальним правилом звільненню від імпортних мита підлягають товари Співтовариства, раніше вивезені з митної території Співтовариства, а потім повернені і випущені у вільне обертання в Співтоваристві. Звільнення виробляється по зверненню зацікавленої сторони і за умови, що товари повернені протягом трьох років після вивозу (у ряді випадків допускається продовження цього терміну).

Звільнення від імпортних мит для повернених товарів не допускається, якщо:

а) товари були вивезені з митної території Співтовариства відповідно до процедури зовнішньої обробки, крім випадків, коли обробка не була здійснена, і товари повертаються в тому ж стані, що і при вивозі;

б) товари були вивезені з митної території Співтовариства в рамках загальних заходів Співтовариства відносно експорту в треті країни (ряд виключень їх цього правила, зокрема, для товарів, що вивозяться в рамках загальної сільськогосподарської політики, встановлено в Регламенті про введення в дію Митного кодексу).

Кодекс встановлює положення, згідно якому звільнення від сплати імпортних мит для повернених товарів діє лише за умови, що товари ввезені на митну територію Співтовариства в тому ж стані, що і на момент їх вивозу. Виключення, що допускаються: дії з підтримки товарів у нормальному стані, поліпшення їх зовнішнього вигляду, ремонт і тому подібне.

Продукти морського промислу. Звільненню від сплати імпортних мит при випуску у вільне обертання підлягають наступні товари:

а) продукти морського промислу, здобуті в територіальних водах країни, що не є членом ЄС, за допомогою судна, зареєстрованого в одній з країн ЄС і плаваючого під його прапором;

б) продукти, отримані в результаті переробки продуктів, вказаних в пункті (а), на борту плаваючих заводів, що задовольняють умовам пункту (а).

Що стосується привілеїв, що надаються Радою, то їх система базується на Регламенті Ради 918/83. Регламент передбачає ситуації, коли товарам, що випускаються у вільне обертання в Співтоваристві або що експортується із Співтовариства, при дотриманні певних умов надається звільнення від сплати імпортних або експортних мит.

Преамбула Регламенту 918/83 пояснює, що обкладення товарів, що розглядаються в Регламенті, не виправдане, якщо відсутня звичайна необхідність в захисті економіки. В той же час, положення даного Регламенту не поширюються на імпортні або експортні обмеження, що допускаються для держав-членів на підставі захисту суспільної моралі, прилюдної політики, суспільної безпеки, захисту життя і здоров'я людей, охорони тварин і рослин, захисту національного художнього, історичного і археологічного надбання, охорони промислової і комерційної власності.

Для цілей справжнього Регламенту поняття «Імпортні мита» означає митні збори і збори, що мають рівнозначний ефект, а також сільськогосподарські мита і інші імпортні збори, передбачені загальною сільськогосподарською політикою або специфічними нормами відносно продуктів переробки сільськогосподарських продуктів; відповідно, поняття «Експортні збори» включає митні збори, збори, що мають рівнозначний ефект, експортні сільськогосподарські мита.

36

Згідно Регламенту 918/83 звільнення від сплати імпортних мит надається «особистій власності», тобто будь-якій власності, призначеній для особистого використання або задоволення побутових потреб; зокрема, сюди відноситься «домашнє майно» (особисте майно, домашня білизна, меблі, устаткування, призначене для особистого використання або задоволення побутових потреб, велосипеди, мотоцикли, особисті автомобілі і їх причепи, автофургони для відпочинку, прогулочні судна і особисті літаки).

Регламент перераховує ситуації, при яких допускається звільнення від сплати імпортних мит. До них відносяться:

Переміщення на територію Співтовариства особистої власності фізичних осіб, що переїжджають на постійне проживання на територію Співтовариства з третіх країн. В цьому випадку звільненню підлягає лише та особиста власність, яка знаходилася у володінні і в користуванні (для товарів, що не підлягають вжитку) даних осіб по їх колишньому постійному місцю проживання за межами Співтовариства не менше шести місяців до дати припинення цього постійного проживання, і призначена для використання в тих же цілях по новому місцю постійного проживання.

Переміщення на митну територію Співтовариства товарів, що належать особам, що переїжджають на постійне проживання на територію Співтовариства унаслідок їх одруження (заміжжя). До таких товарів можуть відноситися і весільні дарунки, якщо вартість кожного з них не перевищує 1000 євро.

Випуск у вільне обертання особистої власності, придбаної в результаті спадкоємства, якщо такий випуск відбувся не пізніше чим через два роки після вступу власника до прав спадкоємства.

Ввезення на територію Співтовариства домашнього майна, призначеного для облаштування житла, що не є постійним проживанням власника, якщо:

це майно знаходилося у володінні і користуванні даної особи не менше шести місяців до дати експорту з третьої країни, і

це майно за своєю природою і кількості відповідає цілям його ввезення. Ввезення на митну територію Співтовариства учбових матеріалів і домашнього

майна осіб, що приїжджають на територію Співтовариства на навчання. Звільнення в цьому випадку надається не рідше чим раз в навчальний рік.

Випуск у вільне обертання в Співтоваристві товарів, що відправляються поштою, якщо їх вартість не перевищує 10 євро.

Випуск у вільне обертання невеликих партій товарів некомерційної природи (предмети особистого ужитку, товари, не призначені для комерційного звороту, і товари, загальна вартість яких не перевищує 30 євро), які відправлені на територію Співтовариства без стягування з одержувача якої-небудь плати.

Переміщення на територію Співтовариства основних засобів і устаткування підприємств, що припинили діяльність в третіх країнах і переміщуваних на митну територію Співтовариства для продовження своєї діяльності.

Ці ж умови застосовуються mutatis mutandis для основних засобів і устаткування, вільних професій, що належать особам, і юридичним особам, ведучим некомерційну діяльність.

Ввезення на територію Співтовариства продуктів, отриманих фермерами Співтовариства на їх господарствах за межами Співтовариства.

37

Імпорт фермерами третіх країн насіння, добрив і засобів для обробки грунту в господарствах на території Співтовариства

Імпорт на митну територію Співтовариства товарів, що знаходяться в особистому багажі пасажирів, що перебувають з третіх країн, за умови, що ці товари не мають комерційної природи. Під «особистим багажем» Регламент розуміє весь багаж, який пасажир пред'являє митному органу на місці прибуття на територію Співтовариства, а також будь-який багаж, пред'явлений цьому ж органу пізніше, якщо можуть бути представлені докази того, що він був зареєстрований під час відправлення пасажира з третьої країни як супроводжуючий багаж, наступний на територію Співтовариства.

«Імпорт некомерційної природи», згідно Регламенту, означає імпорт на нерегулярній основі товарів для особистого використання пасажирів або членів їх сімей, або товарів, призначених для дарунків, при цьому природа і кількість таких товарів не повинні вказувати на те, що вони імпортуються в комерційних цілях.

Ввезення на територію Співтовариства освітніх, наукових і культурних матеріалів, наукових інструментів і апаратури.

Ввезення лабораторних тварин, біологічних і хімічних речовин, призначених для освітніх або науково-дослідних установ.

Ввезення людських органів, крові і тому подібне в некомерційних медичних або наукових цілях; при цьому дані продукти повинні супроводжуватися особливим сертифікатом відповідності, виданому уповноваженими органами країни відправлення, і зберігатися в контейнерах, що мають спеціальну маркіровку.

Ввезення фармацевтичних продуктів для використання на міжнародних спортивних заходах.

Ввезення товарів для добродійних організацій.

Ввезення на територію Співтовариства нагородних знаків, якщо цілі ввезення не несуть комерційний характер.

Ввезення дарунків, отриманих в контексті міжнародних відносин. Ввезення товарів, використовуваних монархами або главами держав. Імпорт товарів, призначених для реклами і просування товарів на ринку.

Ввезення на територію Співтовариства товарів для перевірки, тестування, аналізу, визначення складу, технічних характеристик і т. п., за умови, що дані товари будуть повністю використані або спожиті в ході таких тестів, перевірок і так далі

Відправлення на адресу організацій по захисту авторських і патентних прав. Ввезення літератури, що містить туристичну інформацію.

Нарешті, Регламент 918/83 дозволяє ввозити на митну територію Співтовариства без сплати імпортних мит наступні товари: документи, статті; матеріали, призначені для зберігання товарів під час транспортування; паливо і змащувальні матеріали в наземних транспортних засобах; ритуальні товари і матеріали.

Регламент містить також випадки звільнення від сплати експортних мит. Це:

відправлення, що не мають істотної вартості; тварини, що вивозяться за межі Співтовариства при переміщенні сільськогосподарської діяльності в треті країни; вивіз продуктів сільського господарства, отриманих фермерами третіх країн на території Співтовариства; товари, Співтовариства, що вивозяться фермерами, для використанні в господарствах, розташованих в третіх країнах.

38

Регламент 918/83 не перешкоджає наданню інших звільнень від сплати імпортних і експортних мит на підставі міжнародних угод про привілеї і імунітет. Окрім цього, Регламент дозволяє вводити привілеї на підставі національних норм держав-членів. Зокрема, держави-члени ЄС можуть застосовувати звільнення від сплати мит відносно збройних сил і військового майна, що знаходиться на їх території відповідно до міжнародних угод цих держав, а також відносно майна фізичних осіб, що повертаються в Співтовариство після роботи в третіх країнах тривалістю не менше шістьма місяцями.

Основна відмінність привілейованих операцій від тарифних пільг (преференцій) полягає в тому, що звільнення від сплати митних зборів надається незалежно від тарифної класифікації товарів або країни їх походження. Об'єктом звільнення від сплати мит в разі привілейованих операцій може бути товар, що відноситься практично до будь-якої тарифної позиції, відбувається як в Співтоваристві, так і в будь-якій третій країні. Підставою для звільнення є передбачені законодавством ЄС мети ввезення (вивозу) даного товару або обставини такого ввезення (вивозу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]