Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prts_modul.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
792.43 Кб
Скачать

39.Порядок накладення і зняття дисциплінарних стягнень.

Порядок накладення дисциплінарних стягнень регламентується Кодексом законів про працю України, згідно з яким порушення трудової дисципліни до пра­цівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана;звільнення. КЗпП передбачає також, що законодавством, ста­тутами і положеннями про дисципліну для окремих категорій пра­цівників можуть бути передбачені й інші дисциплінарні стягнення. КЗпП чітко визначено строк і порядок застосування стягнень. Так, дисциплінарне стягнення застосову­ється власником або уповноваженим ним органом (роботода­вцем) безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. При цьому дисциплі­нарне стягнення не може бути накла­дено пізніше шести місяців з дня вчи­нення проступку.До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника. Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) повідомляється працівникові під розписку.Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнен­ня працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дис­ципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стяг­нення може бути зняте до закінчення одного року. Зняття стягнен­ня оформлюється наказом, що складається, як правило, на підставі доповідної записки. Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються.

40.Спори, пов'язані із застосуванням заходів дисциплінарної

відповідальності. ,

Дисциплінарна відповідальність

Кодексом законів про працю України передбачено, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани або звільнення. Пра­цівник може оскаржити накладення стягнення, звернувшись до ко­місії з трудових спорів або до суду.

     КТС підвідомчі спори про дисциплінарні стягнення, що накладені на працівників, які несуть відповідальність за правилами внутрішнього трудового розпорядку. КТС може вирішувати питання про правильність накладення стягнення з точки зору дотримання чинного законодавства, що регламентує порядок притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності. КТС вправі враховувати тяжкість вчиненого проступку, обставини, за яких він був вчинений, попередню поведінку працівника, йогоставлення до праці, а також відповідність дисциплінарного стягнення тяжкості вчиненого проступку. КТС, визнавши невідповідність обраного виду стягнення тяжкості вчиненого проступку, може запропонувати власнику замінити його іншим видом стягнення. Спори, пов'язані з накладенням дисциплінарних стягнень за статутами і положеннями про дисципліну, виключені із підвідомчості КТС.

При вирішенні трудових спорів щодо застосування заходів дисциплінарної відповідальності у судовому порядку, особливо під час вирішення справ про звільнення, суд з'ясовує, у чому конкретно проявилося порушення, чи дотри­мано роботодавцем строки і поря­док застосування стягнення, визна­чені КЗпП, чи наявні докази вчинення проступку. Саме тому документальному оформленню доказів порушення трудової дисципліни і безпосе­редньо накладення стягнення слід приділяти особливу увагу.   

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]