Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

10.4.3 Прокладальні роботи

Допускається затягування ОК однією будівельною довжиною через кілька про­льотів кабельної каналізації за умови, що тягове зусилля не перевищує допустимого зна­чення, яке наведено в ТУ на даний тип кабелю. У цих випадках у проміжних колодязях має залишатися запас кабелю для викладання його за формою колодязя.

Прокладання оптичного кабелю в кабельній каналізації може виконуватись як вручну, так і механізованим способом з використанням комплекту пристосувань для про­кладання ОК.

Перед прокладанням ОК необхідно встановити такі пристосування з комплекту:

- напрямну гнучку трубу для вводу кабелю в канал кабельної каналізації через люк колодязя;

- напрямні лійки на вході і виході каналу кабельної каналізації чи поліетиленової трубки, затягнутої в канал кабельної каналізації;

1 – заготовочний патрон

2 – компрессор

3 – шланг подачі стисненого повітря

4 – герметизуючий розтруб

5 – котушка

6 – шнур

7 – канал кабельної каналізації

Рисунок 10.10 – Заготовлення каналу пневматичним способом

- поворотні блоки в кутових колодязях;

- комплект люкоогинаючих роликів для спрямування проходження заготовчого прутка, дроту чи тягового троса (каната) та кабелю через люк останнього колодязя.

Приєднання ОК до тягового елемента має здійснюватися обов'язково за допомогою наконечника для затягування оптичного кабелю — за центральний силовий елемент і полі­етиленову оболонку, через компенсатор обертання, який виключає передачу обертальних зусиль на кабель. Конструкція такого наконечника базується на тому, що в ньому надійно закріплюються всі конструктивні елементи оптичного кабелю, крім оптичних волокон, які залишаються вільними (дивись рисунок 10.11).

1 – ОК

2 – накидна гайка для затискання оболонки

3 – силовий зміцнюючий елемент

4 – гвинт затискання силового зміцнюючого елемента

5 – тяговий затискач

6 – компенсатор обертання

Рисунок 10.11 – Конструкція кабельного наконечника

Для зменшення опору тертя під час затягування ОК у канали кабельної кана­лізації захисний поліетиленовий шланг рекомендується постійно змочувати водою. Засто­сування для змащення поліетиленового шлангу вазеліну або інших технічних масел катего­рично заборонено.

Прокладання оптичного кабелю вручну здійснюється, як правило, при затягу­ванні в канал кабельної каналізації невеликої довжини кабелю таким чином: кінець ОК за допомогою наконечника для затягування через компенсатор обертання приєднується до кінця тягового елемента (прутка, дроту тощо), яким заздалегідь був оснащений канал кабельної каналізації. При витягуванні тягового елемента з каналу відбувається затягування в нього ОК. При цьому потрібно уважно стежити за проходженням кабелю через проміжні колодязі.

Прокладання будівельних довжин кабелю довжиною 2000 м і більше вручну має проводитися у двох напрямах і лише в поліетиленовій трубі таким чином.

Барабан із кабелем на трасі встановлюють на домкратах біля люка колодязя, розташо­ваного приблизно на середині довжини кабелю, намотаної на барабані, з урахуванням умов проходження траси (прямолінійність, довжина прольотів). Спочатку першу частину довжини затягують в один бік безпосередньо з барабана, почавши з останнього колодязя, прово­дять викладку кабелю по формі колодязів траси і водночас підтягують запас із барабана. Залишок кабелю на барабані змотують з нього і викладають у формі «вісімки», а потім затягують його вручну в інший бік так, як описано вище.

Прокладання ОК в кабельній каналізації механізованим способом здійснюєть­ся, в основному, за допомогою кабельних машин, лебідок з ручним чи електричним (меха­нічним тощо) приводом таким чином: до тягового каната (троса), яким заздалегідь оснаще­ний канал кабельної каналізації, за допомогою наконечника для затягування через компен­сатор обертання приєднується кінець ОК. При намотуванні тягового каната (троса) на бара­бан лебідки здійснюється затягування кабелю в канал кабельної каналізації.

У таблиці 10.6 наведені технічні характеристики деяких спеціальних лебідок провідних фірм, призначених для прокладання ОК.

Таблиця 10.6 – Технічні характеристики тягових лебідок

Фірма-виробник,

тип лебідки

Тягове зусилля, кН

Довжина

троса, м

Діаметр

троса, мм

Швидкість затягування кабелю, м/хв

Контрольно-вимірювальна

апаратура

«Peter

Lancier»

(Німеччина)

Оптоволоконна система вимірювання тягових зусиль на кінці кабелю, контроль довжини троса, який намотався (розмотався), обчислення швидкості затягування кабелю

W10EF

10

2230

10

До 40

W20BF

20

2000

20

До 40

«Plumett»

(Швейцарія)

Система вимірювання: тягових зусиль, довжини троса, який намотався (розмотався), та швидкості затягування кабелю

TL 0413 DE

4

1400

4

До 33

ТХ 906 DE

9

2200

9

До 36

Після прокладання ОК, якщо воно здійснювалось за допомогою тягових елементів, кінець кабелю біля наконечника для затягування обрізається і герметизується за допомогою пластикових ковпачків.

У транзитних колодязях ОК викладається за їх формою і укладається на консолі відповідного ряду в рівчаках, найближчих до кронштейна, та закріплюється перев'язуванням. При цьому кабель, який викладається в колодязі, не повинен перехрещуватися з іншими кабелями, які йдуть у тому самому горизонтальному ряду, і закривати собою отвори каналів, що лежать в одній із ним горизонтальній площині. Спуски (підйоми) кабелю між кронштейнами на боковій стінці, як правило, не допускаються.

Запас ОК, який залишається в колодязі для монтажу муфти, скручується кільця­ми по радіусу, не меншому від допустимого для даного типу кабелю, і підвішується на консолях.

Після цього здійснюється фарбування невеликої довжини ОК, приблизно 200 мм, що лежить на кабельних консолях, фарбою жовтого кольору та встановлюються нумераційні кільця.