Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригинал диплом(готов).docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

2.3 Архітектура телемедичних систем

Телемедична система - сукупність базових робочих станцій, об'єднаних лініями зв'язку, призначена для виконання даної клінічної або наукової задачі за допомогою телемедичних процедур [1].

Складна телемедична система використовує інтерактивне відео і аудіоканали. Вона складається зі стандартних високошвидкісних телефонних ліній, цифрових інформаційних технологій, комп'ютерів, периферичного обладнання, волоконної оптики, супутників зв'язку, програмного забезпечення. Для проведення телеконсультацій використовуються найрізноманітніші технології, найбільш поширені з них – відеоконференції (телемости) і передача медичної інформації через інтернет в режимі онлайн або через електронну пошту. Усі телемедичні системи складаються з сукупності базових робочих станцій різної комплектації, з'єднаних лініями зв'язку.

Базова робоча станція (БРС) – це комплекс апаратури і програмного забезпечення, що представляє собою багатопрофільне і многозадачное робоче місце фахівця з можливостями введення, обробки, перетворення, виведення, класифікації та архівування загальноприйнятих видів клінічної медичної інформації, а також проведення телеконференцій. БРС є спеціалізованим медичним апаратно-програмним комплексом, призначеним для використання в медичних установах, наукових центрах та навчальних закладах з метою проведення телеконференцій різного змісту, організації та проведення віддалених медичних консультацій, організаційно-методичних питань, отримання та надання бібліотечної, наукової, навчальної та іншої медичної інформації, з метою вирішення інших завдань, що стоять перед медичними установами, організаціями, закладами та системами [1,4].

Існують три різновиди базових робочих станцій:

а) послуги в БРС (Room unit) – базова робоча станція в межах одного приміщення;

б) пересувна БРС (rollabout unit) – різновид базової робочої станції, змонтована на пересувному столі. Таку БРС можна легко переміщати з одного приміщення в інше (кабінет лікаря, палата хворого, діагностичний кабінет) ;

в) мобільний телемедичний комплекс – різновид пересувний БРС для проведення телемедичних процедур поза медичними установами.За допомогою БРС проводиться ретельне всебічне обстеження пацієнта з одночасною передачею відповідної інформації довільній кількості учасників поточного консиліуму (відеоконференції).

БРС утворена (але не обмежена) наступними елементами [4]:

а) базовий комп'ютер (кольоровий дисплей з високою роздільною зда-тністю, стандартна клавіатура, стандартний дисковод 3,5 ", дисковод CD-ROM, пристрою сполучення з цифровими периферійними пристроями, пристрій мережевого сполучення, пристрій введення / виведення аудіо-та відеоінформації);

б) комплект універсальних периферійних пристроїв (кольоровий сканер, цифрове фотографічне пристрій, принтер, відеокамера, мікрофон, стереофонічний підсилювач звуку з гучномовцями);

в) комплект спеціалізованих лікувально-діагностичних пристроїв (довільна конфігурація, наприклад: бінокулярний мікроскоп з відеонасадкой, електронний стетоскоп, ендоскопічний комплект з насадками і мікровідеокамер, пристрій оціофровкі електрограм, пристрій оцифровки рентгенограм і т.д.);

г) допоміжне обладнання (стандартне освітлювальне обладнання, осві-тлювач медичний підлоговий, кушетка оглядова, відеомагнітофон, негатоскоп).

Програмне забезпечення БРС в загальному вигляді утворено наступним:

  • операційна система комп'ютера;

  • багатовіконний інтерфейс користувача;

  • програмне забезпечення мережевого сполучення;

  • програмне забезпечення з основними інструментами комп'ютерної

мережі (найчастіше – інтернет);

  • програмне забезпечення поєднання з периферійними пристроями;

  • набір програм для роботи з текстами (кирилиця і латиниця) та офісної

графікою;

  • набір програм для розширеної обробки зображень;

  • набір програм для формування бази даних пацієнтів;

  • програмне забезпечення для проведення інтерактивних

телеконференцій;

  • програмне забезпечення для проведення телеконференцій з одночасною

участю більше двох учасників.

Усі телемедичні системи діляться на дві основні групи: засоби віддаленого консультування, діагностики та навчання, засоби віддаленого моніторингу життєвих функцій (біорадіотелеметричні системи).

Телемедичні системи першої групи складаються з ряду базових робочих станцій різної комплектації, з'єднаних лініями зв'язку.

Перша група систем реалізується і простішими способами: за допомогою двох персональних комп'ютерів, з'єднаних модемним зв'язком, можливе проведення сеансу віддаленого консультування по електронній пошті, в чат-режимі, по аудіоканалів, відеотелефону або системі ICQ. При цьому передається будь-яка інформація у вигляді тексту або заархівіруваних графічних і відеофайлів.Слід зазначити, що застосування такої модифікації телемедичних систем першої групи виключає можливість обстеження пацієнта в режимі реального часу.

Принципова схема телемедичної системи першої групи зображена на рис.2.2 [8].

Друга група телемедичних систем служить для дистанційного спостереження за загальним станом і функціями органів і систем обстежуваного в процесі виконання ним якоїсь активної діяльності. Такі системи зазвичай складаються з приладу пацієнта (по суті – це сукупність датчиків), лінії зв'язку і БРС (приладу) дослідника. Загальна схема системи другої групи відображена на рис. 2.3 [8].

Лінії зв’зку

БРС консультанта

БРС

абонента

№1

БРС консультанта

№2

БРС консультанта

№3

Електрона пошта

Аудіоканал

Відеотелефон

Рисунок 2.2. – Принципова схема телемедичної системи першої групи

Лінія зв'язку БРС (прилад)

Прилад пацієнта

(радіозв’язок) дослідника

Рисунок 2.3. – Принципова схема телемедичної системи другої групи