Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПРОГНОЗ НАПРЯМКУ ТА ШВИДКОСТІ ВІТРУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Особливості прогнозу вітру в береговій зоні

При прогнозі швидкості і напрямку вітру особливо в береговій зоні і перетнутій місцевості необхідно вводити поправки на вплив місцевих умов, що порушують повітряний потік, причому за рахунок впливу місцевих умов відбувається зміна швидкості і напрямку не тільки слабкого або помірного вітру, але часто навіть сильного. В окремих випадках спостерігається часткове, а іноді майже повне порушення баричного закону. У береговій зоні при вітрах, спрямованих уздовж берега, якщо суша залишається праворуч від напряму потоку, спостерігається конвергенція ліній струму, що може супроводжуватися збільшенням швидкості вітру до надградієнтної. Особливо посилення вітру відбувається на мисах. Побережжя Чорного моря в цьому плані є класичним. У районі Туапсе вітри дуже сильні. Берегові ефекти призводять до повного відхилення вітру від градієнтного (порушується баричний закон). У районі Новоросійська (Мархотський перевал) також розвивається дуже сильний північно-східний вітер з гір (бора).

Сильний вітер в тому чи іншому районі розвивається за конкретних синоптичних умов. Фон сильного вітру створюється синоптичними процесами, що протікають в даному районі. У різних регіонах ці процеси відрізняються своїми місцевими особливостями. Найбільш інтенсивна штормова діяльність спостерігається у зв'язку з циклонічними перебудовами баричного поля. Найбільша імовірність великих швидкостей вітру відмічається при взаємодії периферій циклонів і антициклонів, при розвитку блокуючих положень, коли відбувається збільшення в значній смузі величини баричних градієнтів.

Відмітимо необхідність обліку тих змін місцевих умов, які можуть виникнути на шляху переміщення повітряної маси. В якості прикладу розглянемо випадок перетину повітряною масою берегової межі.

В однорідному повітряному потоці, спрямованому з моря на сушу, вітер біля поверхні землі після перетину берегової лінії буде відхилятися ліворуч і слабшати; навпаки, в потоці, спрямованому з суши на море, вітер відхиляється праворуч і посилюється. З тієї ж причини при переміщенні повітря вздовж побережжя лінії струму в шарі тертя будуть зближені, якщо суша знаходиться праворуч від повітряного потоку і розріджені, якщо зліва. Так, наприклад, при одному і тому ж градієнті при південних вітрах вздовж східного узбережжя Каспійського моря вітер посилюється, а при північних - слабшає. Береговий ефект посилення (послаблення) вітру буде особливо яскраво виражений там, де повітряний потік вимушений обтікати примикаючі до берега гірські ланцюги і плато. Внаслідок обгинання перешкоди повітряним потоком відбувається зближення ліній струму і відповідне посилення вітру біля мисів, країв гірського ланцюга, плато або півострова і, навпаки, розрідження ліній струму та послаблення вітру в затоках, увігнутих частинах гірського ланцюга або плато.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]