Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 5

розв'язання суспільних протиріч. Можна стверджувати, що про­явом соціального конфлікту є «кримінальний конфлікт»1, який знайшов вияв у вчиненні діяння, що передбачено кримінальним за­коном як злочин. Виникає питання: в якому зв'язку зі злочином знаходиться соціальний конфлікт, чи є останній причиною вчинен­ня кримінальних дій? При цьому термін «причина» вживається у тому безпосередньо продукуючому та взагалі активно дійовому значенні, яке йому надає теорія причинності2. Окремі автори, що пишуть на кримінологічні теми, запропонували позицію, яка дає змогу припускати, що конфлікт є не лише підставою вчинення зло­чину (проти цього не варто заперечувати), а і його причиною. В обґрунтування цієї позиції вони наділяють окремих особистос­тей «конфліктною спрямованістю», часткою життя яких є суспільно небезпечна діяльність, що досягає кримінально-правової оцінки3. Для уточнення саме генетичного зв'язку між конфліктом і злочином наводиться твердження, що «можливо, конфлікт є бать­ком (виділено мною. — Авт.) усіх явищ»4.

Розглянемо наведені аргументи по черзі. Соціальна типологія спрямованості особистості на першому рівні типологізації, де під­ставою диференціації є соціальна сутність, виділяє тип суспільно-неприйнятної спрямованості. На наступному рівні, де остання диференціюється за її сутнісними різновидами, виокремлюються типи асоціальної, антисоціальної, суспільно небезпечної спрямо­ваності. Суспільна неприйнятність, суспільна небезпечність спря­мованості особистості названих типів суперечить суспільно при­йнятній спрямованості. Формою прояву названої суперечності може бути соціальний конфлікт як між особою і суспільством, так і між особами різних типів спрямованості особистості. Таким чином, конфліктність є не типовою ознакою сутності спрямова­ності особистості, а наслідком суперечливості між суспільно прийнятною і суспільно неприйнятною спрямованістю різних осіб

1 Кудрявцев В. Н. Судсбное рассмотренис дсл // КопфликтьІ в соврсмсшюй России. Про­ блеми аііализа й рсгулирования. — М., 1999. — С. 187.

2 Ярмиш Н. Н. Зазнач, праця. — С. 76-77.

3 Мельник П., Кгвенко Н., Лаиовенко І. Методологічні проблеми розвитку кримінологічної науки в Україні // 36. наук, праць. Наук. вісн. Акад. дсрж. податк. служби України. — 2000. - № 2 (8). - С. 16-17.

^ДареидирфР. Злсмснтьітеории социального конфликта//Социс. — 1994. — №5. — С. 147.

204

Теорія детермінації злочинності

у суспільстві. До речі, диференціація за діянням, його ознаками, у тому числі за наявністю конфлікту як підстави або приводу до вчинення злочину, належить до наступного (третього) рівня соціальної типології особистості, де підставою типологізації є про­яв сутності в окремих явищах, одним з яких є злочинне діяння. Типологізацію особистості злочинця та її спрямованості більш до­кладно описано у наступній главі.

Таким чином, соціальний, у тому числі кримінальний, конфлікт е не причиною, а підставою вчинення злочину. «Конфліктний» під­хід не розкриває сутності суперечностей: конфлікт — лише зовнішня їх оболонка. За закономірностями та термінологією теорії детермінації цей конфлікт є не причиною, а умовою, що сприяє вчиненню злочину. Причиною останнього є той самий індивідуально-психологічний комплекс особи, одне з провідних місць в якому належить суспільно неприйнятній та суспільне небезпечній спрямованості особистості, що суперечить суспільно-прийнятній свідомості та психології. На ґрунті цієї суперечності виникає соціальний конфлікт, який за певних криміногенних умов може стати підставою або приводом до вчинення злочину. Якщо ж ставити питання щодо «батьківства» конфлікту стосовно злочину, то слід з'ясувати: а хто чи що є «батьком» конфлікту? Відповідь приведе нас знову до суспільно неприйнятної спрямова­ності особистості. Конфліктність може бути характерологічною рисою, особливо за наявності психічних відхилень, у тому числі в межах осудності. Але знову-таки ця та інші характерологічні риси не є причиною вчинення злочину, а лише умовою, яка йому сприяє. У разі набуття характерологічною рисою функції причини діяння, останнє, як відомо, втрачає можливість кваліфікуватися як злочин, як таке, що вчинено поза свідомістю особи.

Принагідне є потреба критично розглянути ще одне тверджен­ня названих авторів щодо запобігання та розв'язання соціальних конфліктів «з урахуванням головного феномену демократичного суспільства — свободи волі (вибору) щодо тієї чи іншої, позитив­ної чи негативної форми поведінки»1. Свобода вибору (розумій: від суспільства. — Авт.) не є феноменом демократичного

1 Мельник Я., Ківенко Н., Лаповенко І. Зазнач, праця. — С. 16-17.

205

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]