Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право семінари.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Задача №14

Водій автобусу Ф. з’їжджав із крутої гори. За м’ячем, який покотився, побігла дівчинка. Ф. розуміючи, що часу для гальмування не було, а у нього повний автобус людей і з права бітонний паркан, вчинив наїзд на двох безпритульних, які у нетверезому стані намагалися перейти доріжку парку, що був з ліва від водія. У результаті отриманих травм, один із безпритульних помер на місці, а іншому було спричинено легкі тілесні ушкодження.

Як слід вирішити справу?

Задача №15

Ю. разом із дружиною, пізно ввечері повертались додому. У під'їзді вони зіткнулися з Ф. і Р., які будучи в стані алкогольного сп'яніння, голосно лаялися нецензурною лексикою. Зробивши Ф. зауваження Ю. з дружиною пройшли до ліфтової площадки. Раптово до Ю. позаду підбіг Ф., і, не говорячи ні слова, став наносити удари по обличчю і корпусу. Дружина спробувала допомогти чоловікові, але Ф. грубо відштовхнув її. Закривши обличчя руками, щоб захиститися від ударів, Ю. кілька разів повідомив, що він співробітник СБУ і озброєний пістолетом. Ф. не взяв до уваги ці слова. Ю. дістав штатний пістолет і зробив попереджувальний постріл в повітря, але Ф. продовжував його бити. Тоді Ю. зробив три хаотичні постріли убік нападаючого. Ю. поранив Ф. у голову, Ф. помер через 2 години у лікарні.

Кваліфікуйте дії Ю.

Задача №16

Тікаючи від хулігана, Б. потрапив в закритий двір. Так як хуліган наближався, Б., вирвав частину паркану і став наносити йому удари, від яких той помер.

Кваліфікуйте дії Б.

Варіант: Б. сплутав хулігана з Т., який повертався додому.

Задача №17

А. і К. зустрілися на дискотеці. К. попередив А., щоб він більше не запрошував дівчину, з якою щойно танцював. Проте А. знову запросив дівчину. Після танцю К. відкликав А. убік поговорити. Зайшовши за колони, А., вирішивши, що його хочуть побити, першим сильно вдарив К. в груди, потрапивши в серце. Від травматичного шоку і рефлекторної зупинки серця К. впав і помер.

Як слід оцінити діяння А.?

Задача №18

Проживаючи в селі, Ф. з метою захистити сад від грабіжників обплутав огорожу дротом і підключив її до електричної мережі напругою 220 вольт. Жителі села вимагали зняти дріт, але Ф. цього не зробив. Удень 8-літній В. і 7-літня Н. зайшли в сад, щоб нарвати яблук. Виходячи із саду В. доторкнувся до проводів і був убитий.

Чи є обставини, які виключають відповідальність Ф. за загибель В.?

Задача № 19

Медсестра К., не перевіривши ампулу, з якої набирала ліки для ін’єкції, ввела П. розчин, що призвело до зупинки серця П. Врятувати життя П. не вдалося.

Як слід оцінити діяння А.?

Задача № 20

К., бажаючи відсвяткувати день народження сина Ц. по дорослому (до цього син не пив), купив спиртних напоїв. Святкування продовжувалося допізна. У результаті передозування алкоголем, Ц. помер.

Як слід оцінити діяння К. та керівництва компаній, які продають такі напої?

Задача № 21

Л. купила на базарі молочну продукцію і нагодувала нею сина. Від важкого отруєння син помер.

Дайте юридичну оцінку скоєному.

Задача №22

У жіночій консультації лікарка М, яка займалася незаконним продажем ВМС, порадила жінці після пологів саме цей засіб для відновлення здоров’я, вказуючи, що це не абортивний засіб, який не шкодить здоров’ю. Після постановки ВМС та на протязі ночі жінці було дуже погано: кровотеча, температура. Зранку на огляді ВМС не виявили. Після звернення до іншого лікаря, С., жінку готували до операції – видалення жіночих органів. Батько жінки не дозволив операцію та відвіз її в іншу лікарню, де й було з’ясовано на УЗІ, що лікарка М, не оцінивши сили, помістила її у живіт жінки (що судово-медичною експертизою було визнано як перфорацію).

Кваліфікуйте дії лікарів М. та С.